Zaterdag de derby van Groningen tussen PKC en Oranje Nassau

Gepubliceerd op
08 maart 2023

De ploegen die zaterdag op sportpark PKC tegen elkaar spelen hebben enige overeenkomsten. Bijvoorbeeld hun oranje shirts. En spelers van de ploegen die ook bij de tegenstander hebben gespeeld. En ook belangrijk, beiden hebben een klinkende overwinning behaald afgelopen zaterdag. Beide ploegen wonnen met 4-1.  verigens is door het wegvallen van VVG dit nog de enige echte derby van de stad Groningen.

Door Siemon Aikema

PKC ’83 kende een slecht begin van de competitie met drie nederlagen op rij. Pas in de vierde ontmoeting, uitgerekend tegen stadgenoot Oranje Nassau, werd het eerste punt gehaald. Daarna volgden drie over winningen op rij, waardoor de ploeg langzaam uit de onderste regionen omhoog klom. Inmiddels staan ze op een verdienstelijke zesde plek met 22 punten uit vijftien duels. Maar de voorsprong op de nacompetitieplaatsen is maar vier punten, dus zal de ploeg van Vos nog wel aan de bak moeten in de komende wedstrijden. Die zelfde Bert Vos schijnt gezegd te hebben, dat PKC goed mee kan met de meeste ploegen, maar vaak tekort komt tegen de betere teams. Toen dat ter sprake kwam, merkte een trouwe volger van ON op: “ Behalve dan bij Oranje Nassau.” Nu zijn wedstrijden tussen beide clubs natuurlijk ook geen doorsnee wedstrijden. PKC wist in oktober vorig jaar een punt mee te nemen van Coendersborg. Volgens onze verslaggever deed Oranje Nassau daarmee zich zelf tekort. Maar aan de andere kant moest PKC een 1-3 voorsprong toch nog uit handen geven. Afgelopen zaterdag wist PKC, dat ook drie spelers van VVG waaronder routinier Haaye Feenstra, tussentijds zag overkomen, de reeks van  drie nederlagen te doorbreken in  Hoogezand. Na nederlagen tegen drie topploegen uit deze klasse werd Hoogezand met duidelijke cijfers aan de kant gezet. Ik hoop natuurlijk, dat er nu geen reeks overwinningen komt bij PKC, al gun ik hen, behalve zaterdag, wel meer zeges.

Zoals gewoonlijk ook weer iets over de statistieken. De wedstrijd van zaterdag is de vijftiende competitieontmoeting tussen beide rivalen. Daarnaast werd ook nog een keer in de beker tegen elkaar gespeeld. Dat was trouwens de eerste ontmoeting tussen beide teams in augustus 2002. ON won van toen nog tweede klasser PKC met 0-1. Van de andere veertien ontmoetingen op sportpark De Kring wonnen beide ploegen zes keer en werd er twee keer gelijk gespeeld. Vorig seizoen won PKC ruimschoots van ON (6-3, na een 2-1 stand bij rust).

Vooraf aan de wedstrijd van afgelopen zaterdag zat ik met enkele volgers te filosoferen over de komende wedstrijd. De algemene mening was, dat het er voor Oranje Nassau nu echt op aan kwam. Een nederlaag zou er volgens de kenners toe leiden, dat het seizoen voor Oranje Nassau als een nachtkaars uit zou gaan. Ik denk niet, dat de selectie deze woorden heeft gehoord, maar mogelijk hadden de mannen de zelfde gedachte. In ieder geval was de uiteindelijke uitkomt nog mooier dan vooraf werd gehoopt. Inderdaad ON versloeg concurrent Blauw Wit ’34. En ook de beide koplopers ONS en Pelikaan S verspeelden drie punten. Daardoor staat de brigade van Heerlijn nu op een mooie tweede plaats en heeft het alles weer in eigen hand. Daarom zijn de komende wedstrijden cruciaal. Om te beginnen de wedstrijd tegen stadgenoot PKC ’83. Traditioneel een wedstrijd met veel strijd en passie. Dat zal zaterdag niet anders zijn. Beide ploegen kunnen moed putten uit de laatste wedstrijd. En beide ploegen hebben de punten ook nodig. Wanneer Oranje Nassau het niveau van afgelopen zaterdag kan doortrekken naar komende zaterdag dan zie ik zeker kansen voor drie punten. Dat zou het begin kunnen zijn van weer een periode, waarin het team ongeslagen blijft. Maar wellicht is dat een beetje te veel gestoeld op mijn oranjehart. Maar dat het duel belangrijk is voor de gasten van Coendersborg lijkt me duidelijk. Heerlijn, Pourier en Van der Sluis lijken ook wat meer keus te hebben door de komst van de drie nieuwelingen. Aan de andere kant heeft de selectie nog steeds te maken met enkele blessuregevallen. Maar zoals Erwin Heerlijn vaak zegt: we noemen niet de mannen die niet kunnen spelen maar focussen ons op de wel aanwezige (deels) fitte spelers. Ik ben in ieder geval benieuwd hoe het zaterdag uitpakt voor de gasten. Ik heb er zin in!

Zaterdag begin de wedstrijd PKC ’83-Oranje Nassau om 14.30 uur op sportpark De Kring. De ontmoeting staat onder leiding van scheidsrechter Marouan Achammachi. De leidsman krijgt assistentie van  der heren Dursun Caglak en Stef Verhagen. Samen mogen zij de wedstrijd in goede banen leiden.

Afgelopen zaterdag wist Groningen weer verder uit te lopen op Friesland. Van de vier onderlinge ontmoetingen wist Groningen in drie gevallen de drie punten mee te nemen. Friesland bleef steken op één overwinning. Daardoor is de nieuwe stand is daarom nu 25- 14

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.