Afwachtend Oranje Nassau blijkt oppermachtig In Damwald.

Gepubliceerd op
05 november 2022

Deze fraaie aankondiging komt uit de pen van trainer Erwin Heerlijn. Ik gunde hem dit na de mooie overwinning, die door het collectief binnengesleept werd. Een uitstekend geprepareerde selectie, een prima buschauffeur, die  eerst klemgezet werd door niet nadenkende bermparkeerders, maar ons toch op tijd op de plaats van  bestemming bracht. De volledig meegereisde T.C. en vaste supporters zorgden er voor dat er een sfeervolle terug reis aanvaard kon worden. Het feest kreeg op Coendersborg nog een vervolg, waar uitgelaten vrouwenteams, die allemaal prima overwinningen hadden behaald voor een uitstekende ambiance zorgden.

Door Bert Postma

Zoals Johan Cruyff al zei, elk voordeel heb zen nadeel, of omgekeerd. Ik heb de gewoonte om  direct na de wedstrijd de foto’s te bewerken en door te sturen, om zodoende de thuisblijvers even mee te laten genieten en de spelers nog te laten zien hoe fraai hun acties waren en daardoor met de duim in de mond heerlijk in slaap te vallen. Pas de volgende ochtend schrijf ik dan mijn verhaal. Dit heeft als voordeel dat dan mijn schrijfvloeistof ( voor puzzelaars onder U, 4 letters) is gedistilleerd, oftewel gescheiden van azijn of in dit geval van champagne en bier. Het grote nadeel is, dat de met de leeftijd meegroeiende prostaat, mij dwingt om tegen drieën een plaspauze  te houden en mijn slaap te onderbreken. Spelers doen dit  reeds op de terugreis na zo’n fraaie prestatie. Mijn probleem is echter dat ik na zo’n geweldige overwinning als deze, de wedstrijd nog 5x overdoe, niet weer in slaap kom en allerlei superlatieven en volzinnen mij wakker houden en zodoende om 06.00 uur achter de P.C. dwingen.

Oranje Nassau begon zeer zelf verzekerd aan deze altijd lastige uitwedstrijd. De door onze oud trainer Patrick Zwart getrainde Broekster Boys, zijn voor ON vaak moeilijk te bestrijden geweest. Echter na de aftrap van de Boys, was het Oranje Nassau dat in balbezit kwam en dit leverde direct een corner op. Een prachtige redding van doelman Sander de Boer leverde nog een corner op. De fraai voor het doel gebrachte bal van Thomas  Careman werd door een kluwen van spelers besprongen en de meningen lopen uiteen, of het nu een eigen doelpunt was of dat Bernhard Suffner de doelpuntmaker was. Mijn foto geeft mij het gevoel dat Niels Westerlaan (Br. Boys) de bal tegen het achterhoofd van Suffner kopt, waarna de bal in het doel verdween. 0 -1. Een enorme opsteker voor alles wat Oranje lief heeft, binnen vijf minuten. In de 7e minuut was Rick Wiersma dicht bij de twee nul, na een fraaie solo tilde hij de bal rakelings over de lat. Toen in de 12e minuut keeper Jelle Bouma een corner niet onder controle kreeg, was het even schrikken. Maar een prachtige redding op de rebound, gaf hem zoveel vertrouwen, dat hij met de voor een keeper altijd extra dimensie, de 0 in de bus kon stappen. Hulde.

In de 25e minuut bijna een kopie van de 0-1.  De bal scheerde nu een paar centimeter voor ON, langs de verkeerde kant van de paal. Bij de Broekster Boys wist men niet wat hen overkwam, Oranje Nassau was volledig de baas op Friese bodem. Dat de rust aanbrak met “slechts” 0 – 1 was een klein wondertje.

De tweede helft liet zien dat er maar één ploeg kon winnen en dat waren de Groningers.  In de 56e minuut sloeg er gelukkig een klein vlammetje in de pan, want de altijd pittige B.B – O.N. was tot dan toe een makkie voor leidsman Nick Alberts uit Tynaarlo en zijn assistenten mvr. Léene van der Singel en Jos Klinkhamer. Alberts zag zich gedwongen om middels gele kaarten de beide kemphanen tot de orde te roepen. Na een kwartier in de tweede helft bracht Heerlijn nieuwe krachten binnen de lijnen en mochten Ezra Schrijvers en Caram Alves hun kunsten vertonen. In de 63e minuut werd Caram Alves onderuit gehaald tijdens een veelbelovend aanval. Dit leverde weer geel op voor een BBer. Toen twee minuten later Rick Wiersma na een geweldige solo binnen de beruchte lijnen onderuit werd gehaald door doelman de Boer, leverde dit voor ON een strafschop en voor de keeper geel op. Een kolfje naar de hand(voet) van Thomas Careman die even een haperingetje in zijn aanloop had maar de bal feilloos binnenschoot. Bij Broekster Boys vroeg men zich af of de aarzeling bestraft had moeten worden, maar Alberts bleef naar de middenstip wijzen. 0 – 2. In de 72e minuut wisselde Patrick Zwart Klaas van der Meulen in voor Jildert Elzinga. In de 75e minuut kwam Ezra Schrijvers over rechts het vijandelijk binnendringen, liet enkele verdedigers in het zand bijten en scoorde op zeer beheerste wijze de 0 -3. Broeksters Boys definitief op de knieën. Toch moest Jelle Bouma met een schitterende redding in de 78e minuut  voorkomen dat Broeksters Boys er nog weer in ging geloven Toen echter Thomas Careman er op zijn eigen wijze, nl. de hele achterhoede van de Friezen voor paal zetten en droog binnen knallend, de stand op 0 -4  bracht, was de euforie daar. David Voigt mocht nog minuten maken en de moe gestreden Rick Wiersma opvolgen.  Vijf minuten later mocht Thomas Careman het veld verlaten. Voor hem kwam Richard Zolfaghari binnen de lijnen. Richard zorgde nog voor de kers op de taart, op weergaloze wijze benutte hij de hem geboden ruimte en kwam over rechts binnen gestormd en vanuit een moeilijke hoek scoorde hij prachtig de 5 – 0.

Zo fraai, dat ik mijn laatste zes foto’s wel voor hem moest plaatsen. Over de geweldige terugreis had ik het in mijn voorwoord al, dat de sfeer in de bestuurskamer in Damwold, ook uitstekend was, ondanks de grote nederlaag moet zeker gezegd worden. De Friezen toonden zich fijne sportieve gastheren en dames. De wedstrijd werd uitstekend geleid door het reeds genoemde trio.

Zaterdag a.s. mag ON het thuis opnemen tegen de voor hen nieuwe tegenstander, ’t Fean ’58 uit het Friese Surhuisterveen. Wij heten onze gasten om 15.00 uur welkom op sportpark Coendersborg.