Als Oranje Nassau wint van Drachtster Boys blijft het team mee doen om kampioenschap.

Gepubliceerd op
26 april 2023

In de loop van deze competitie leek wekenlang de strijd om het kampioenschap te gaan tussen de ploegen van Pelikaan S, ONS Sneek, Blauw Wit’34 en Oranje Nassau. Maar door puntverlies van deze top vier is inmiddels  Broekster Boys ineens ook een kandidaat. In ieder geval voor een periode. Winsum en PKC liggen op de loer. Omdat de ploegen zo dicht bij elkaar staan kan puntverlies dodelijk zijn. Daarom heeft Oranje Nassau zaterdag maar één opdracht: winnen van Drachtster Boys.

Door Siemon Aikema

Voor het team van Willem Lanjouw liggen er andere problemen op de loer. De ploeg staat weliswaar aan de kop van het rechterrijtje, maar is nog steeds niet veilig. Weken leek Drachtster Boys een grote kandidaat voor de nacompetitie. Het team wist zich via overwinningen op Hoogezand, Pelikaan S en Winsum en door gelijke spelen tegen ONS Sneek en FVC omhoog te werken op de ranglijst. Maar de laatste twee wedstrijden werden ruim verloren tegen Blauw Wit (3-0) en PKC (1-4). Daardoor is onze tegenstander van zaterdag met nog vier speelronden te gaan nog steeds niet veilig De gasten van zaterdagmiddag hebben slechts drie punten voorsprong op Leeuwarder Zwaluwen en twee op Hoogezand. Daartussen staat Gorecht, met één puntje minder. Spanning genoeg dus onderin, waar FVC alleen theoretisch nog kans heeft om degradatie te ontlopen en ook  ’t Fean’58 moet vrezen voor degradatie. Daarmee is het belang voor deze wedstrijd aan de kant van Drachtster Boys wel onderstreept. Ze zullen vechten om de benodigde punten te behalen. In de eerste helft van de competitie won Oranje Nassau in de slotfase met 0-1 door een doelpunt van Thomas Careman.

Oranje Nassau is statistisch gezien de laatste jaren vooral succesvol in de uitwedstrijden. Sinds het seizoen 18/19 werd er niet meer verloren in het Drachtster Bos. In de thuiswedstrijden ligt dat wel even anders. De laatste ontmoeting, afgelopen seizoen, werd wel door ON  gewonnen, maar de vier ontmoetingen daarvoor leverden een nederlaag op voor de thuisclub. De wedstrijd van zaterdag is de 20e ontmoeting op Coendersborg in de competitie. Van de voorgaande negentien won Oranje Nassau er zeven,  Drachtster Boys nam acht keer de punten mee naar Drachten en de overige vier keer werd er gelijkgespeeld. Dat geeft wel aan, dat Oranje Nassau in Groningen vaak de nodige moeite heeft met Drachtster Boys.

Na puntverlies in drie opeenvolgende wedstrijden heeft Oranje Nassau in de afgelopen twee weken de draad weer opgepakt. Leeuwarder Zwaluwen en FVC werden met duidelijke cijfers (3-0 en 1-7) teruggewezen. Mee daardoor doet de ploeg nog steeds mee om zowel het kampioenschap als de (vervangende of derde) periode. De derde plaats lijkt voor de periode voldoende. Maar zoals eerder geschreven er is weinig verschil tussen de ploegen die 1 t/m 5 staan. Voordeel kan zijn, dat Oranje Nassau van de top vijf op dit moment het beste doelsaldo heeft. En dat kan voor een plek in de top drie beslissend zijn. Maar laten we niet te veel op de zaken vooruit lopen. Zaterdag moet eerst nog van Drachtster Boys gewonnen worden. Daarna volgt na twee zaterdagen zonder competitie nog een thuiswedstrijd tegen het altijd lastige Winsum, trotse koploper van de tweede periode. Op de laatste competitiedag nog de topper tegen Pelikaan S, dat nu nog eerste staat. Van Drachtster Boys winnen  is, zo bleek uit de statistieken, niet eenvoudig. Ook Erwin Heerlijn zei vorige week al dat het winnen van de competitiewedstrijden tegen FVC en Drachtster Boys niet gemakkelijk zou zijn. Maar afgelopen zaterdag werd  FVV toch gemakkelijk aan de kant gezet. Maar Drachtster Boys is een tegenstander van een ander kaliber. Kijk je alleen naar de ranglijst dan moet ON de punten thuis kunnen houden. PKC ’83 gaf het goede voorbeeld door de Boys uit Drachten afgelopen zaterdag met 1-4 te verslaan. Toch ben ik er niet helemaal gerust op. Natuurlijk, Oranje Nassau lijkt weer in een flow te zitten. En ineens kon het team ook zomaar zeven keer het doel treffen. Maar de tegenstand van een moedig FVC was toch ook niet bijster groot. Ik verwacht, dat Drachtster Boys meer tegenstand zal bieden. Toch lijkt me een overwinning voor de thuisclub niet uitgesloten. De selectie heeft voldoende kwaliteit, het elan lijkt terug en samen voor de overwinning moet het devies zijn. Dan kan er nog een mooi en spannend slot van de competitie volgen voorde thuisclub. We gaan het meemaken komende zaterdag.

Voor de wedstrijd Oranje Nassau-Drachtster Boys bestaat het arbitrale trio uit scheidsrechter Tommy Postma zijn assistenten Martijn Brondijk en Johan Wesseling. De wedstrijd op sportpark Coendersborg begint zoals gewoonlijk om 15.00 uur.

De strijd in 1F tussen Groningen en Friesland is vier ronden voor het eind al beslist. Afgelopen zaterdag wonnen alle Groninger ploegen, die streden tegen een Friese tegenstander hun wedstrijd. Dat leverde daarom vier punten op. De  nieuwe stand is 34 tegen 20. In het resterende programma zijn er nog negen onderlinge ontmoetingen. Dat betekent, dat Groningen een beslissende voorsprong heeft genomen. De eerste en minst belangrijke beslissing is dus gevallen. Verderop in het seizoen volgen de andere.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.