Blijft Broekster Boys lastige tegenstander voor Oranje Nassau?

Gepubliceerd op
02 november 2022

Komende zaterdag reist Oranje Nassau voor de uitwedstrijd tegen Broekster Boys af naar Damwoude. De Boys zijn tot nu toe een beetje wisselvallig in deze competitie. Vorig seizoen grepen ze net naast de derde periode, dit seizoen zijn ze na afgelopen zaterdag de aanvoerder van het rechter rijtje.

Door Siemon Aikema

Dit seizoen moeten de mannen van Zwart verder zonder de vertrokken Hedgar Hoekstra. De  Friese ploeg vangt vertrekkende en gestopte spelers meestal op met jonge spelers uit eigen gelederen ook al komt er wel eens een speler van buiten Damwoude. Dit jaar zijn dat Sander van der Ploeg (Dokkum) en Jan Tijtsma (Anjum). Beide spelers zitten meestal ook bij de wedstrijdselectie of staan in de basis. Het meest aansprekende resultaat van de Friezen is voor mij de 1-2 overwinning bij Oranje Nassau Sneek Volgens de plaatselijke correspondent was de overwinning mogelijk niet helemaal verdiend. Maar, voegde hij er aan toe, dat was de nederlaag van vorig week (0-1 tegen Gorecht) ook niet. De week erna werd een andere kampioenskandidaat (Blauw Wit ’34) verslagen. En daarmee heeft het team van Zwart al vier van de huidige koplopers ontmoet waarbij eentje, tegen Pelikaan S, werd verloren. Afgelopen zaterdag was de derde nederlaag tegen de toen nog nummer laatst PKC ’83. Nu zal het keurkorps van Damwoude moeten bewijzen, dat de uitglijder tegen PKC een vergissing was en dat ze ook kunnen winnen van lager geklasseerde teams. Maar eerst volgt de wedstrijd tegen Oranje Nassau, dat op dit moment iets hoger op de ranglijst staat.

Statistisch gezien kent Broekster Boys- Oranje Nassau een geschiedenis van vele jaren. De eerste ontmoeting in Damwoude was in het seizoen 76/77  toen ON met 4-1 won. Huidig tc lid Tom Wonderman maakte voor rust de 1-0.  Sterspeler Bert Hoyer maakte in de tweede helft een zuivere hattrick. Hij speelde ook alleen de tweede helft omdat hij dacht dat de wedstrijd was afgelast. Waarschijnlijk dankzij meneer Folkers, destijds een bekende en vaste supporter van ON 1, kwam Bert toch nog op tijd voor die tweede helft. Daarna hebben de onderlinge ontmoetingen wisselende successen opgeleverd voor beide ploegen. Met de eerder genoemde wedstrijd kwamen beide ploegen zestien keer uit tegen elkaar in Damwoude, waarvan vijftien keer in de  competitie. Vier van die competitiewedstrijden werd het gelijk, Oranje Nassau won zes keer en in vier duels bleven de punten in Damwoude. Op grond van deze cijfers kun je concluderen, dat de resultaten redelijk in evenwicht zijn. Afgelopen seizoen ging Oranje Nassau hard onderuit tegen de mannen van Zwart  (4-0) De verslaggever schreef boven dat verslag dat Broekster Boys Oranje Nassau kansloos  naar huis stuurde.

Oranje Nassau heeft tot nu toe slechts één keer verloren, daarnaast twee keer gewonnen en twee keer gelijk gespeeld. Afgelopen zaterdag won het team van Heerlijn van een fel spelend Hoogezand. Verslaggever Bert Postma schreef terecht, dat Oranje Nassau sterker was dan Hoogezand in een vechtduel. En daarmee gaf hij waarschijnlijk ook aan, dat Oranje Nassau dit seizoen beter in staat is staande te blijven in dit soort duels. En daar kan het team mogelijk moed uit putten voor komende zaterdag. Want als  je als ploeg zowel ONS Sneek als Blauw Wit ’34 kan verslaan dat ben je wel tot iets in staat. Dat neemt niet weg, dat ook Oranje Nassau een sterk team heeft. De Groningers zullen er op gebrand zijn om dit keer we weer met de punten naar huis te gaan. De laatste overwinning was in de gedenkwaardige wedstrijd in december 2019. Toen won ON met 3-2 nadat ze in de 71e minuut op en 2-0 achterstand kwamen. Uiteindelijk wisten Youri Schuur, Dennis Molema en Fokko Kronemeijer in zes minuten heel Damwoude in rouw te dompelen. Maar deze spelers zullen er zaterdag niet bij zijn.

Overigens staat er nu een heel ander team van Oranje Nassau op het veld. Persoonlijk ben ik er niet gerust op dat Oranje Nassau zomaar de punten mee gaat nemen.  Oké, Oranje Nassau heeft een team met veel kwaliteiten, waarin ook veel voor elkaar wordt gewerkt. Ook met de inzet zit het de laatste weken wel goed. Er worden voldoende kansen gecreëerd. En er zijn in 1F maar drie ploegen die vaker scoorden. Mijn weifeling zit erin, dat Broekster Boys voor de gasten vaak een moeilijk te bespelen ploeg is. Maar aan de andere kant weet ik, dat wanneer het echt gaat lopen bij de mannen van Heerlijn, Oranje Nassau ook de drie punten kan pakken in Damwoude. Zaterdagmiddag rond half vijf zullen we  weten of mijn weifeling terecht was. Of dat ik met mijn overtuiging van de kracht van de Groningers toch goed zat.

Zaterdag begint Broekster Boys – Oranje Nassau om 14.30 uur op Sportpark Damwoude Lytse Loane 124 in Damwald. Scheidsrechter is Nick Alberts uit Annen. Zijn assistenten zijn Jos Klinkhamer uit Veendam en Léenne van der Singel ut Akkrum. Wil je de wedstrijd thuis volgen? Oranje Nassau heeft tegenwoordig een extra service. Het twitter-account is via de hoofdpagina van de club te volgen. Ook is het altijd mogelijk op de hoogte te blijven van het verloop van de wedstrijd  via Voetbal Noord en/of de app live uitslagen. Ook RTV NOF doet vaak verslag van de wedstrijden van de thuisclub. Je kunt in dat geval de wedstrijd dan in ieder geval ook volgen via internet.

Nog even de stand in het duel Friesland – Groningen in 1F. Afgelopen zaterdag was er drie keer een onderling duel. Twee gelijke spelen en een overwinning van Groningen was het resultaat. Daardoor liep Groningen iets verder uit en staat nu op acht zeges, tegen vijf voor Friesland. Negen keer werd er dit seizoen gelijkgespeeld.  Het kan nog alle kanten op.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.