Broekster Boys vaak lastige tegenstander voor Oranje Nassau

Gepubliceerd op
16 oktober 2024

Deze week val ik in herhaling. Het blijft namelijk een knotsgekke competitie met ook knotsgekke uitslagen. Want wie had voor het begin van de competitie gedacht dat SC Stiens gedeeld eerste zou staan na vier speelronden? Zelf had ik ook niet gedacht, dat PKC zo hoog te staan. Dit jaar lijkt PKC me toch te verassen. En WVV op de laatste plek zullen ook weinig volgers van 1 H hebben verwacht. Broekster Boys zakte iets op de ranglijst, maar staat nog wel gedeeld vierde. Komende zaterdag mag de ploeg van Jan Bruin proberen de winst thuis tegen Oranje Nassau te pakken.

Door Siemon Aikema

Afgelopen zaterdag sprak ik oud eerste elftalspeler Gerrie Venema in de pauze bij ON-Be Quick. Gerrie had als speler geen goede herinneringen aan Broekster Boys. In december 1976 was het er koud en nat. Bijna het hele programma voor die dag werd er uitgegooid, maar de wedstrijd in Damwoude ging gewoon door. Het was de wedstrijd waar spits Bert Hooijer niet in de basis begon, hij dacht dat de wedstrijd was afgelast. Tom Wonderman zette ON vlak voor rust op een 0-1 voorsprong In de rust moest Gerrie eruit en kwam Bert erin. En dat hebben ze in Damwoude geweten, want hij scoorde drie keer. Voor Gerrie in ieder geval geen reis naar Damwoude a.s. zaterdag.

In het heden constateren we dat Broekster Boys de laatste jaren naar behoren presteert. In eerdere voorbeschouwingen op het seizoen schatte ik het team vaak ‘ergens in de middenmoot of in het rechter rijtje’. Die voorspelling heb ik later bijgesteld. Dit jaar voorspelde ik een prominente rol met op zijn minst een plaats in de middenmoot. Broekster Boys won dit seizoen al van PKC ’83 en Roden, speelde gelijk tegen Be Quick 1887 en verloor afgelopen zaterdag met 4-0 van Blauw Wit ’34. Volgens het verslag van de uitploeg werd het team van Bruin in Leeuwarden afgetroefd door de gastheren. En dat terwijl de afgelopen twee jaar alle vier de onderlinge ontmoetingen door de Damwalders waren gewonnen. Wellicht komt het omdat de trainer van Blauw Wit, Patrick Zwart, en zijn assistent, vorig seizoen trainer van de tweede selectie, de ploeg door en door kennen zo veronderstelde de verslaggever.

Die nederlaag zal de selectie van Broekster Boys mogelijk inspireren om er nog een schepje bovenop te doen. En daarom, zo vertelde trainer Erwin Heerlijn heeft Patrick Zwart toch wel weer een aandeel in deze wedstijd omdat hij met zijn nieuwe team er voor heeft gezorgd dat Broekster Boys op scherp staat. Wil Broekster Boys mee doen om de bovenste plekken, dan moet er eigenlijk zaterdag van Oranje Nassau worden gewonnen. Alles staat heel dicht bij elkaar en een nieuwe nederlaag kan je verder terugwerpen. De ploeg heeft in ieder geval genoeg kwaliteit in huis met de teruggekeerde doelman Riemer Hoekstra, aanvaller Jan Tijtsma en routinier en middenvelder Frits Dantuma. Het is een ploeg om rekening mee te houden deze competitie.

Voor Oranje Nassau heeft het gelijkspel tegen Be Quick in ieder geval duidelijk gemaakt, dat ook deze ploeg over kwaliteit beschikt. De Groningers hebben al wat punten verspeeld en nog maar één keer gewonnen. Zij zullen er dus ook op gebrand zijn de punten, net als twee seizoenen geleden, weer mee te nemen naar Groningen. En dat is ook wel nodig. Wellicht dat het goede spel, vooral in de eerste helft afgelopen zaterdag tegen Be Quick de nodige impulsen oplevert.

Trainer Erwin Heerlijn was het wel met de verslaggever Andor Heij eens, dat de 1-1 van afgelopen zaterdag een goede uitslag was. Hij was vooral tevreden over de eerder genoemde eerste helft. Volgens hem was Oranje Nassau in die helft de betere ploeg, maar moest het in de tweede helft alle zeilen bijzetten om de 1-1 over de streep te halen. Op de vraag van Heij hoe dat verval in de tweede helft kon wees de trainer op het feit, dat hij twaalf nieuwe spelers moest inpassen. En tegen zijn gewoonte voegde hij er nog aan toe, dat drie van die nieuwe spelers nog geen minuut konden spelen door blessures. Ook mist hij, zo voegde hij eraan toe, aanvaller en topscorer van vorig seizoen Peter van Son. Peter was net op weg terug, mocht tegen Drachtster Boys invallen, maar moest na een paar minuten spelen weer geblesseerd uitvallen. Toch heft Erwin, dat vertelde hij gisteren een goed gevoel overgehouden aan zaterdag.

Een Oranje Nassau op volle sterkte maakt volgens mij nog steeds goed een goede kans op een toppositie in deze competitie. Blijkbaar moet de ploeg nog een beetje op stoom komen. Vorig jaar had Oranje Nassau na drie wedstrijden zeven punten, nu zijn dat er ‘maar’ 3 punten minder. Er is dus nog niets aan verloren. Voor de wedstrijd tegen Broekster Boys twijfel ik tussen een portie gezonde optimisme en een gevoel dat het wel eens moeilijk kan worden. As ik dat combineer kom ik tot de conclusie, dat Oranje Nassau het zeker niet gemakkelijk krijgt, maar niet kansloos is. Voor Erwin Heerlijn is de wedstrijd ook bijzonder omdat het de eerste ontmoeting is zonder trainer Patrick Zwart bij de tegenstander. Hij noemt Broekster Boys een traditioneel lastige wedstrijd. ON wint daar nooit zo maar. “Broekster Boys is al lang niet meer de underdog die ze zeggen te zijn. Er zit heel veel kwaliteit in de ploeg en veel dynamiek. Het is een tegenstander die ik nooit zal onderschatten. We gaan weer aan de bak.” Volgens de trainer kan Oranje Nassau zich gaan opmaken voor een middagje pittig voetbal met veel energie en dynamiek. Hij vindt, net als ik al eerder opmerkte, dat ON de punten wel nodig heeft. Wat het uiteindelijk zal worden gaan we wel zien zaterdag.

De wedstijd Broekster Boys-Oranje Nassau wordt zaterdag geleid door scheidsrechter Jeffrey Wolthof. Zijn assistenten zijn Peter de Jong en Richard Uiterwijk. Wil je er bij zijn, zorg dan om uiterlijk 14.30 uur langs het hoofdveld van sportpark Damwoude te staan. Dan mis je niets!

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u accountants en adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
AllPrepare

Allprepare is dé gespecialiseerde webwinkel voor noodproducten, veiligheid en zelfredzaamheid. Of je nu op zoek bent naar noodpakketten, EHBO-benodigdheden, water- en voedselvoorraden of andere producten om goed voorbereid te zijn op onverwachte situaties, bij Allprepare vind je alles wat je nodig hebt. Met een breed assortiment, deskundig advies en een focus op kwaliteit zorgt Allprepare.com ervoor dat je altijd klaar bent voor de toekomst.

Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.

Copyright© 2024 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.