De grote vraag is: dendert Oranje Nassau zaterdag door?

Gepubliceerd op
30 november 2022

Zaterdag staat de tiende competitiewedstrijd van dit seizoen op het programma. Oranje Nassau reist dit keer voor de vierde keer op rij,  af naar Friesland. In Drachten is in het Drachtster Bos Drachtster Boys de tegenstander. Een team, dat al vele malen de tegenstander is geweest van Oranje Nassau. Maar daarover later meer.

Door Siemon Aikema

Drachtster Boys werd opgericht op 29 maart van het jaar 1948 en viert daarom komend jaar het 75 jarig bestaan. In de geschiedenis zijn er vele hoogtepunten, waaronder het landskampioenschap van de zaalvrouwen in 2017. Dit seizoen wordt het team, waarin ook oud-ON’er Joel Wagenaar voetbalt, getraind door Willen Lanjouw. Na een sabbatical van een jaar is Willem sinds dit seizoen trainer van de mannen van Sportpark Drachtster Bos. Ook volgend seizoen is de trainer actief voor deze club. De Boys zijn bijna de kampioen van de gelijke spelen dit seizoen. Alleen onze tegenstander van volgende week, vv Groningen, heeft één keer vaker gelijkgespeeld. Maar liefst vier van de negen wedstrijden van Drachtster Boys eindigden in een gelijkspel. Eenmaal  werd gewonnen (tegen Gorecht) en vier keer werd er verloren. We vinden door deze resultaten de ploeg terug op een twaalfde plek, een plaats waar je aan het eind van het seizoen niet wil staan. Drachtster Boys investeert veel in eigen jeugd, waarvan dan ook enkele spelers deel uit maken van de eerste selectie. In de selectie van dit seizoen ontbreken Kaspers Dekens (nu vv Drachten) en Dennis Hoekstra (vertrokken naar Harkemase Boys). Joost Bosma (overgekomen van De Weide) lijkt de enige nieuweling  van buiten die de wedstrijdselectie heeft gehaald en regelmatig speelt. Daarnaast enkele bekende spelers zoals Sicco Brouwer, Emile Schepers, en Anton Vredevoort.  Brouwer zou trouwens naar Flevo Boys vertrekken, maar door een vervelende blessure  in de loop van vorig seizoen heeft hij daar van afgezien. Sicco heeft trouwens tot nu toe nog niet gespeeld in het eerste. Drachtster Boys is wel één van de weinige ploegen die Pelikaan S een punt afsnoepte.

Sinds het seizoen 1973/1974 komen Oranje Nassau en Drachtster Boys regelmatig  tegen elkaar uit in de competitie. De laatste jaren vooral in de eerste klasse, maar daarvoor ook on de hoofdklasse. In totaal speelden ze eenentwintig keer in Drachten tegen elkaar. Negen keer bleven de punten in Drachten, Oranje Nassau won acht keer en vier keer werden de punten gedeeld. De grootste nederlaag voor Oranje Nassau was in het seizoen 74/75 (6-0). De grootste overwinning in 89/90 (0-4). Vorig seizoen won Oranje Nassau met 1-3 door doelpunten van Ruendel Martina (2x) en Rick Wiersma. De laatste overwinning voor de thuisclub was in september 2017 toen de thuisclub met 3-1 won.

Bij Oranje Nassau heerst een goede stemming. Na de 3-0 overwinning op FVC staat het team duidelijk op de derde plaats op kleine afstand van Blauw Wit ’34 (twee punten en Pelikaan S (één punt.) Dat smaakt naar meer voor de mannen van Heerlijn. Dat meer zou in dit geval een overwinning zijn in de wedstrijd van komende zaterdag. Met Drachtster Boys treft Oranje Nassau natuurlijk een tegenstander, die graag de onderste regionen wil verlaten. Dat zullen de gasten uiteraard willen voorkomen. Afgelopen zaterdag speelde Oranje Nassau een puike wedstrijd met uiteindelijk een, gezien de kansen,  ‘magere’ 3-0 overwinning. De spelers ware gretig, combineerden goed en toonden veel passie en inzet. Wanneer het vizier iets scherper was afgesteld had het zo maar een veel grotere overwinning kunnen worden. “Je kunt zien”, zo zei een trouwe supporter tegen me, “dat de ploeg een stuk volwassener is geworden in vergelijking met het vorig seizoen” En dat kan ik eigenlijk alleen maar beamen. Daarnaast zien we dat bij afwezigheid van enkele spelers de ploeg nauwelijks aan kracht inboet. De kwalitatief goede selectie is breed en daar kan het trio Heerlijn, Pourier en Van der Sluis in de komende tijd nog wel eens van profiteren.

De grote vraag is, ik schreef het al in de titel, of Oranje Nassau zaterdag door kan denderen naar een volgende overwinning. Dat zou dat wel heel mooi zijn, omdat je op deze manier de druk op de beide koplopers Blauw Wit en Pelikaan S kun opvoeren. Ik zie zeker kansen om ook zaterdag met drie punten van het veld te stappen. Het team is niet alleen volwassener aan het worden, het raakt ook steeds beter op elkaar ingespeeld. Je ziet ook dat de jongens er samen voor gaan om te winnen. Maar in alle eerlijkheid voeg ik daar aan toe, dat het team het niet te gemakkelijk moet opnemen tegen de formatie van Lanjouw. De thuisclub mag dan in een wat mindere fase zitten, maar er zit toch wel genoeg kwaliteit in de ploeg. Aan Oranje Nassau om te laten zien dat de kwaliteiten van de gasten groter zijn. En dat ze dat kunnen uitdrukken in een overwicht en, uiteindelijk ook, in een overwinning. Die drie punten zijn ook voor de Groningers welkom.

De wedstrijd Drachtster Boys - Oranje Nassau begint zaterdag niet op het gebruikelijke tijdstip 14.30 uur. De wedstrijd is ivm met de wedstrijd van Nederland vervroegd naar 14.00 uur. Plaats van handeling Sportpark Drachtsterbos Postlaan 5 in Drachten. René Wijma uit Oosterwolde, een bekende naam in de scheidsrechterswereld, is de scheidsrechter van dienst. Op het moment van schrijven is door de KNVB alleen de assistent Willem Brouwer aangewezen. De kans bestaat daarom, dat er clubscheidsrechters actief zullen zijn. In dat geval is Jan Remmer namens Oranje Nassau de vlaggenist.

De competitie in 1F is, zoals bekend ook de strijd tussen zeven Friese en zeven Groninger ploegen. Ook dit keer houden we de stand weer bij. Je kunt er verder niets mee, je wint er geen kampioenschap of periodetitel mee, maar het blijft volgens mij een leuk weetje. Afgelopen weekend wisten van de vijf onderlinge ontmoetingen Hoogezand, PKC ’83 en Oranje Nassau de strijd tegen hun Friese opponenten te winnen. De nieuwe koploper Blauw Wit ’34 wist als enige Friese club te winnen van hun Groningse opponent en verder was er één keer een gelijkspel. Daardoor liep Groningen opnieuw uit en staat nu op zestien overwinningen, Friesland heeft er nu negen. Komende zaterdag staan er drie onderlinge ontmoetingen op het programma.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.