Doelpuntenfestijn in Leeuwarden

Gepubliceerd op
24 augustus 2024

Wie vanmiddag als neutrale toeschouwer naar sportpark Wiard in Leeuwarden was gekomen, is wel aan zijn trekken gekomen. Al vermoed ik dat er niet zo veel neutrale toeschouwers zijn geweest. De supporters van Oranje Nassau en Blauw Wit zullen wellcht ook genoten hebben van die vele doelpunten. Tch zullen beide partijen gemengde gevoelens overgehouden hebben aan dit duel, zo vermoed ik.

Bij afwezigheid van vaste verslaggever Bet Postma heb ik de honneurs maar een beetje waargenomen. Bert besloot om twee redenen niet naar Leeuwarden af te reizen. Deze week zijn zowel een schoonzus als een vriendin overleden. En er was slecht weer voorspeld. Vanaf deze plek willen we Bert en zijn familie veel sterkte toewensen voor de komende week.

Oranje Nassau begon voortvarend aan de wedstrijd. Blauw Wit had het eerste half uur weinig in te brengen. En de spelers van Oranje Nassau waren ook doeltreffend. In de zevende minuut schoot David Voigt uit een vrije trap de 0-1 binnen. Even later scoorden Jonathan van Dorssen en Rick Hansen. En zo stond het na 11 minuten al 0-3. Trainer Patrick Zwart zal ziijn ogen niet geloofd hebben over zoveel aanvalskracht en het bij tijden slecht verdedigen van zijn ploeg. Het werd nog erger, want na 25 minuten scoorde aanvoerder Ezra Schrijver, na een pass op maat, de 0-4. Het leek een makkelijke middag te worden voor de equipe van Heerlijn. Dat Bob Schepers tegen scoorde na 29 minuten deerde de ON-supporter niet. Maar toen ook Kayin Kleefstra scoorde en de stand op 2-4 bracht werd het toch wat onrustiger in de harten van het oranjeminnend deel van de aanwezigen. Beide ploegen gingen rusten met een 2-4 ruststand. Hoe kunnen ze de tegenstander zo terug laten komen, zo zei één van de aanwezigen uit Groningen.

Na rust scoorde na 4 minuten Rens Merkus de 3-4. En na ruim 50 minuten was de comfortabele voorsprong verdwenen van ON helemaal verdwenen en stond het ineens 4-4. Dit keer was Maurits Brouwer de maker. En het moet gezegd worden, na dat eerste half uur kwam Blauw Wit beter uit de verf en liet ON ook steken vallen. Maar ook dat hoort bij oefenvoetbal en bij het wennen aan veel nieuwe spelers binnen de selectie van de oranjehemden. Vier minuten later was het 4-5 door Sam Niewold. En nog was het niet gedaan. Een gemakkelijk gegeven strafschop werd beheerst door Martin Brouwer langs keeper Youri Tepper in het doel geschoten. Het slotakkoord was voor Walid Barhouss. Zo'n 5 minuten voor tijd besliste hij de wedstrijd met de zesde goal voor Oranje Nassau.

Je kunt je afvragen of de verdedigers van de ploegen nu zo slecht waren, of de aanvallers zo goed. Ik denk dat het beide niet op gaat. Beide ploegen wisten te profiteren van de mogelijkheden die ontstonden. De trainers van de teams zullen terugkijken, zo vermoed ik, op een nuttige oefenwedstijd. Blauw Wit wist opnieuw, net als vorige week, vijf keer te scoren. En Oranje Nassau wist, in tegenstelling met vorige week vrijdag, het overwicht nu wel in doelpunten uit te drukken. De ploeg van Heerlijn zal waarschijnlijk ontevreden zijn dat een 0-4 voorsprong werd verspeeld. Maar tevreden over de uiteindelijke overwinning. Bij Blauw Wit zal men ontevreden zijn over het eerste deel van de wedstrijd. Maar tevreden zullen ze zijn, dat ze de opgelopen grote achterstand weg wisten te werken.

Over enkele maanden treffen beide ploegen elkaar weer. Dan, en natuurlijk ook al eerder, zullen we zien hoe beide ploegen uit de oefenfase zijn gekomen. Maar volgende week wacht eerst nog een oefenderby met een andere competitiegenoot: Be Quick 1887. Plaats van handeling Sportpark Coenedrsborg. Vanaf 15.00 wordt er gevoetbald. Zeker de moeite waard om dit vernieuwde Oranje Nassau aan het werk te zien.