Gehavend Oranje Nassau verliest in beginfase van Olde Veste

Gepubliceerd op
15 mei 2022

Oranje Nassau moest deze middag met veel blessures en afwezigen beginnen aan een zware klus tegen koploper Olde Veste. Dat was even wennen in het eerste kwartier. En dat wennen werd binnen tien minuten wenen. Oranje Nassau werd volledig overklast en moest binnen een zucht tegen een 0 – 2 achterstand aankijken en mocht van geluk spreken dat er in dit begin ook nog een doelpunt wegens buitenspel werd afgekeurd. De 200 aanwezigen vreesden het ergste, behalve natuurlijk de meegereisde Steenwijkers. De Oranje mannen spuugden echter in de handen, bundelden de krachten en vochten terug. Afgedroogd worden op het eigen Coendersborg was geen optie en in de verte gloorde toch ook nog de winst in de derde periode. Er ontspon zich een wedstrijd waar de thuisclub ook de nodige kansen kreeg en misschien wel het grootste gedeelte van de wedstrijd de bovenliggende partij was. Al doet de einduitslag 2 – 4 anders vermoeden.

Door Bert Postma

In de voorbeschouwing schreef analist Siemon Aikema al dat ON bezoek kreeg van de a.s. kampioen. Het moet al heel raar lopen als hij ongelijk krijgt. Olde Veste een leuk voetballende ploeg waartegen ON altijd graag mag spelen kunnen we volgend jaar in de hoofdklasse bewonderen, al speelde het zaterdagmiddag niet haar allerbeste wedstrijd. En een volledig fitte selectie van trainer Erwin Heerlijn had best eens roet in het eten kunnen gooien. De wedstrijd was gegund aan scheidsrechter Robin Brinkman uit Drachten en hij werd geassisteerd door de clubmensen Jan Remmers (ON) en Michel Holleboom (OV).

Olde Veste begon dus voortvarend en scoorde reeds in de 7e minuut. Op advies van Jan Remmers keurde scheidsrechter Brinkman de treffer echter af. Dat leverde vanaf de O.V. bank heftige reacties op. Dat gaf enige reuring. Emoties in de sport horen erbij, maar het moet wel binnen de perken blijven. De vrede werd weer getekend en Olde Veste liet blijken dat het geen incident was en een minuut later scoorde Jeffrey Dijkstra dan wel 0 – 1. Zijn vrije trap werd via de muur binnengeschoten bij doelman Jelle Bouma. Jelle moest deze middag de geblesseerde Erwin Heidekamp vervangen en moest duidelijk even wennen aan deze niet zo vaak voorkomende situatie. ON zichtbaar aangeslagen moest tot haar verbijstering toezien dat dezelfde Dijkstra drie minuten later hard zijn tweede treffer binnen schoot 0 – 2. Oranje Nassau had direct het antwoord kunnen geven, maar het schot van Thomas Careman vloog dicht langs de kruising. ON zat niet bij de pakken neer, maar nam het heft in handen en onder leiding van de sleurende Rick Wiersma toog men ten aanval. Toen in de 16e minuut de keihard werkende Fokko Kronemeijer een prima voorzet van rechts produceerde was het Rick Wiersma die zich om zijn tegenstander heen krulde en hard raak kopte. Onhoudbaar voor doelman Tom Holleboom. 1 – 2. Oranje Nassau geloofde er weer in en Caram Cameiro Alves kopte in de 26e minuut maar net over de deklat en Paul Bergtop zag zijn geplaatste schot net over en naast gaan. De gelijkmaker was in deze fase zeker verdiend. Helaas in de 45e minuut blunderde de achter hoede van ON en terwijl al veel toeschouwers op weg waren naar de koffie scoorde Davy Kuurman de voor Olde Veste belangrijke 1 – 3.

ON begon vol goede moed aan de tweede helft in een poging om snel de aansluitingstreffer te pakken. En eigenlijk was ON dan ook de gehele tweede helft de boven liggende partij. Echter de krachten begonnen het te begeven en moest Heerlijn noodgedwongen zijn ook lang niet fitte wisselspelers in stelling brengen. In de 62e minuut verliet Alves het veld voor David Voigt en een paar minuten later moest Dave Bosgraaf het veld ruimen voor Niels Stenekes. Een minuut later profiteerde Olde Veste bijna van deze wisselingen, maar doelman Jelle Bouma voorkwam met een knappe redding de 1 – 4 . Oranje Nassau drong wel aan maar kon niet echt een vuist meer maken. Trainer Dick Krommendijk van O.V. kon het zich dan ook permitteren om zijn volledige voorhoede in een keer te wisselen en bracht drie wissels in. Voor ON werd het toch nog even spannend toen op rechts in de 81e minuut Tim Deelen doorkwam en zijn fraaie voorzet schitterend werd ingeschoten door Fokko Kronemeijer 2 -3. Zou een gelijkspel haalbaar zijn? In de 82e minuut verliet Rick Boyer het veld en moest de ook niet fitte Rhobin Brander de klus afmaken. Een vrij logisch vervolg van de aanvalsdrift was dat de Oners moesten toezien hoe Mehran Ali Pour Asli Olde Veste 54 naar de 2 – 4 overwinning schoot. Aangezien dit in de 90e minuut gebeurde was dit de eindstand en Olde Veste weer een stapje dichterbij de hoofdklasse. De prima leidende Robin Brinkman had in de beginfase een gele kaart voor Dave Bosgraaf en vlak voor tijd de gelijkmaker voor Mehran Ali Pour Asli. Een gelijke stand die in de wedstrijd ook wel gerechtvaardigd had kunnen zijn. ON speelt in deze eindfase alleen nog topwedstrijden en mag het aanstaande zaterdag opnemen tegen stadsgenoot PKC. Weer een wedstrijd die de moeite waard is om te bezoeken. ON lijkt vrij uit te kunnen spelen nu de derde periode naar Blauw Wit Leeuwarden lijkt te gaan.