Het seizoen 2024/2025 wordt weer een spannend seizoen voor de ploegen in 1H

Gepubliceerd op
16 september 2024

Een nieuw seizoen staat op het punt van beginnen. Zaterdag start de competitie. Opnieuw een nieuwe indeling van die competitie. Deze keer komt Oranje Nassau uit in 1H. Als tegenstander ontmoeten ze een viertal clubs waar ze vorig jaar ook al tegen speelden: WVV, Winsum, Velocitas 1897 en PKC ‘83. Maar het brengt Oranje Nassau ook een viertal ploegen waar nog nooit in competitieverband tegen gespeeld is: Be Quick 1887, Roden, Rolder Boys en SC Stiens. Drie oude bekenden die twee seizoenen geleden nog naar Coendersborg kwamen zijn weer terug dit seizoen: Drachtster Boys, Broekster Boys en Blauw Wit ’34. Tenslotte nog twee ploegen die een (lange of korte) tijd niet meer tegen ON speelden in de competitie. Buitenpost en Heerenveense Boys. Buitenpost speelde in maart 2018 voor het laatst op Coendersborg. De laatste ontmoeting tegen de mannen van Heerenveense Boys dateert al van twintig jaar geleden. Twee Drentse, vijf Friese en vier Groninger tegenstander dus. Ook dit jaar weer een voorbeschouwing over mijn verwachtingen. 

Door Siemon Aikema

De volgorde van de ploegen die ik beschrijf is min of meer willekeurig, al heb ik wel een indeling gemaakt. Ik begin met de Drentse ploegen. Daarna volgend de Friese tegenstanders. Als derde zijn de provinciegenoten aan de beurt. Ook dit jaar sluiten we af met de teams uit de stad Groningen.

Rolder Boys is nieuw in deze klasse. Het promoveerde via de nacompetitie. In de finale wisten de mannen van Rolde na winst op Alcides en Burgum ook WKE ’16 te verslaan. Daardoor keert Rolder Boys na één seizoen weer terug op dit niveau. Ook dit jaar staat Rick Slor aan het roer van de club. Volgens de informatie die ik heb zijn er enige veranderingen in de selectie. De gebroeders Hommes van Gasselternijveen,  Woering (LTC),  Ovcharov (Bareveld), Beijerink en Hingstman (ACV)  zijn de nieuwelingen. Daartegenover staat het vertrek van  Kirchhof (LTC), en Krikke (Be Quick 1887) de mannen die vorig seizoen de meeste doelpunten maakten. Laernous is gestopt. Rolder Boys zal vast gaan voor een langer verblijf in de eerste klasse. Twee seizoenen geleden degradeerden ze al na één jaar en in 2018 ook. Persoonlijk schat ik in, dat Rolder Boys het moeilijk krijgt in deze klasse. Meer dan een plek in het rechter rijtje zit er niet in. Mogelijk kunnen ze degradatie ontlopen. We gaan het volgen.

Roden begint dit jaar opnieuw aan het avontuur in 1H. Na vier seizoenen in de eerste klasse degradeerde het team van toenmalig trainer Freddy Strating . Maar Strating wist vorig seizoen Roden weer terug te brengen op dit niveau. Roden acteerde in de eerste klas in vier seizoenen steeds in het rechter rijtje. Dat verwacht ik de selectie van de nieuwe trainer Paul Ravenau ook dit jaar.  Nieuw in de selectie zijn Arends (Zuidlaren) en Schrage (Lycurgus) Been is vertrokken naar VEV ’67. Roden maakt trouwens dit seizoen de overstap naar de zaterdag. Begin september vorig jaar werd dat besluit genomen. Roden speelt zijn thuiswedstrijden dit jaar op zaterdag om 16.00 uur.

Buitenpost is ook terug in de eerste klasse. Het team van Karlo Meppelink kende een moeizaam seizoen. Volgens de trainer was handhaven het doel. In de nacompetitie werd de eerste ronde overleefd, maar sneuvelde het team in de tweede ronden in Amsterdam. DVVA won met 3-2. De selectie kende ook enkele wijzigingen. Volgens mijn gegevens kwam Visser van Leeuwarder Zwaluwen en  Waalkens van Harkemase Boys. Talent Roan van der Weij, zijn vader was vier jaar hoofdtrainer in Buitenpost, komt over van de jeugd van Cambuur. Laanstra en Kaldeway maken de overstap vanuit het tweede.  Roorda uit o 19 is ook overgeheveld naar de eerste selectie. Vertrokken zijn Wormmeester (Velocitas 1897, Visser (Harkemase Boys) en Verbree (Frisia). Buitenpost is volgens mij één  van de te kloppen tegenstanders. Ze zullen zeker mee gaan doen om de prijzen. Een periode is het minste wat je van hen mag verwachten.

Nieuweling SC Stiens heeft ook enkele nieuwelingen in de selectie. Bourakba is overgekomen van LSC, Dijkstra van Marrum en Poortinga van Birdaard. Burema lijkt me ook nieuw, denk dat hij uit eigen gelederen komt, net als Romer. Cats, Visser en  Hoekstra zitten niet meer bij de selectie. De laatste is terug naar Broekster Boys. Belangrijk is wellicht ook dat spits Hietman blijft. Hij zou twee stappen omhoog doen van de tweede klas naar vierde divisie. Maar toen Buitenpost degradeerde en Stiens promoveerde zag hij af van de overstap. Overigens gaf Hietman aan dat ze het dit seizoen moeilijk zullen krijgen. En laat dat nu net mijn verwachting zijn. Hoger dan een plek in het rechter rijtje zit er volgens mij niet in. Ik vermoed dat de ploeg mee doet om de degradatie te ontlopen.

Weinig wisseling bij Heerenveense Boys. Kerkhof (Heerenveen) en Berendsen (Rivierwijkers) zijn vertrokken, Joost en Bram Herder kwamen over van stadgenoot Heerenveen. In een spannende competitie eindigden de Boys vorig seizoen net boven ploegen als Stiens en Zeerobben. Zie hen niet meedoen in de top. Eerder houd ik het op een plekje in de middenmoot. Het team van trainer Klaas de Jong (zesde seizoen alweer) zal ongetwijfeld de hoop hebben op een langer verblijf in deze klasse.. Twintig jaar geleden speelden ze voor het laatst op dit niveau. Maar of ze het redden dit seizoen vind ik moeilijk in te schatten. Het gaat ongetwijfeld moeilijk worden.

Bij Broekster Boys is Jan Bruin de nieuwe trainer, we kennen hem nog van vv Balk waar hij een vijftal jaren trainer was. Bruin kan geen beroep meer doen op De Boer (Harkemase Boys), Peterson (Frisia) en Sletering (Zwaagwesteinde). Nieuw in de selectie zijn Hoekstra (Stiens) en Tijtsma (Harkemase Boys), ze keren na een jaar weer terug in Damwoude. Dantuma speelde iets langer bij Flevo Boys, maar komt ook terug.  Klaas van der Meulen was twee jaar geleden gestopt, maar zit weer in de selectie. Broekster Boys is er, denk ik niet minder op geworden. Ik verwacht een prominente rol voor de club, waarbij de equipe van Bruin minstens eindigt in de middenmoot.

Ook Blauw Wit ’34 heeft een nieuwe trainer, een oude bekende. Patrick Zwart. Ook hier weer enkele mutaties. Kamminga (Dronrijp) en Westra (Jubbega, maar eerder ook bij ONS) zijn de nieuwelingen., Van Loon en Den Hoedt maakten de overstap naar buurman FVC. Persoonlijk verwacht ik Blauw Wit  ook dit jaar in de middenmoot, maar mogelijk weet Patrick nieuwe krachten boven te halen in de selectie. En het kan natuurlijk ook heel zijn dat Blauw Wit vorig jaar een bescheidener rol speelde omdat het team uitkwam in een sterke Oostelijke klasse. Ook hier gaan we het afwachten.

De laatste Friese vertegenwoordiger is Drachtster Boys. Het team van trainer Willem Lanjouw mocht drie nieuwelingen begroeten: Hoekstra (Harkemase Boys), Schoemmakers (Grijpskerk) en Bosma (tweede selectie). Maar Van der Mei en Van der Schaaf (vertrokken naar RWF ),Scholte (Hardegarijp) en Van der Wal (ONT) zijn er niet meer bij. De laatste zes seizoenen eindigde Drachtster Boys in de middenmoot. Daar verwacht ik ze ook deze keer. Maar wie weet kan de ploeg van Lanjouw ons dit keer positief verrassen.

Winsum eindigde vorig seizoen op een verdienstelijke vierde plek en haalde voor de tweede keer op rij de nacompetitie. Het team van (toen nog) Fred de Boer werd in de eerste wedstrijd van de nacompetitie verslagen door BOL. Voor dit seizoen verwacht ik dat de selectie van de nieuwe trainer Simon Cageling weer een rol van betekenis kan gaan spelen. Al zal het wegvallen van routinier Ramos wel een verlies zijn. Runhart is weer weg bij de Winsumers en speelt nu bij ACV o23. Raul Bello is gestopt net als Buikema. Nieuw zijn Broekmans en De Vries (PKC). Ahlers (Bedum) Van der Meulen (GVAV-Rapiditas), Kazemier (Aduard 2000) en Cruiming (Zuidhorn). Voor Winsum een ongekend aantal nieuwelingen. Meestal komen de nieuwelingen namelijk uit de eigen jeugd. Ik ben benieuwd hoe het team het deze competitie zal doen. Voor menig team zal, zoals gewoonlijk, Winsum uit moeilijk zijn. Om met de gebroeders Mulder te spreken: “Wij zijn gewend aan de wind en het veld.” Een ploeg in de middenmoot/ linker rijtje moet mogelijk zin denk ik.

WVV deed vorig seizoen van zich spreken. Het was de enige zondagclub die een rol van betekenis wist te spelen. WVV eindigde als tweede, maar werd in de nacompetitie al na één wedstrijd uitgeschakeld door KHC, dat na de rust toesloeg (1-4) . Het team van Gerard Wiekens moet het dit seizoen doen zonder Hansen (Oranje Nassau) en Drent gestopt. Nieuw zijn Drewes (Veendam) en Dusseljee (Be Quick 1897 O21). Ook dit jaar schat ik een prominente rol in voor WVV. Volgens mij doen ze ook dit jaar mee in de top van deze klasse. Gerard Wiekens heeft bij WVV een ander soort voetbal gebracht, dat lijkt resultaat op te leveren.

De stad Groningen is dit jaar met vier ploegen vertegenwoordigt in onze klasse. Eentje minder dan vorig seizoen. Good old Be Quick 1897 is na de degradatie nu actief op dit niveau. En dat is wennen, de stad-Groningers waren jaren de hoogst spelende club in onze stad. Ik verwacht dat ook Be Quick dit jaar mee kan doen om de prijzen. Er zijn veel kandidaten voor de hoogste posities, maar het zou me verbazen als de ploeg van Marco Sanders niet in het linker rijtje eindigde. Sanders heeft in ider geval ambitie, zijn doelstelling is het kampioenschap. Maar liefst zeven nieuwelingen zijn aan de eerste selectie toegevoegd: Al Ezo (Hoogezand) Hezam (Pelikaan S) de teruggekeerde Liewes (Jubbega) Ngendakumana (Hoogeveen), Kamphuis (Winsum) Kruithof (Oranje Nassau) Krikke (Rolder Boys) en Merencia (FC Emmen O21). Zij zullen graag acteren in het eerste van Be Quick. Vertrokken zijn Amatsaleh (Oranje Nassau) Rozema en Windster (PKC ’83), Wevers (Marum), Pourier (Hoogeveen) en Reiziger.

Velocitas 1897 debuteerde vorig seizoen in de eerste klas. Een achtste plek was het resultaat, maar de achterstand op bijvoorbeeld plek vier was maar drie punten. Velo is ambitieus en wil graag meedoen om de prijzen. Daar moeten de nieuwelingen Spoor (Harkemase Boys), Wormmeester (Buitenpost) Bootsma (PKC ’83) en Postema en Klooster (GVAV Rapidtas) hun steentj aan bijdragen. Maar het zal zonder Tepper (Oranje Nassau), Descamps (Hoogezand) Kruizenga (Stadspark) Danes (vv Groningen) en Ouhida (VEV’67) verder moeten. Ook Van Riesen en Capucho zijn er niet meer bij, zij zijn voor hun studie naar het buitenland vertrokken. De nieuwe trainer, Robbie Wentink, zal graag een rol van betekenis spelen met zijn ploeg. Voorlopig houd ik het op een plek in de middenmoot.

Bij PKC ’83 is ook het een en ander veranderd. Een nieuwe trainer, Bert Hollander, een zevental nieuwelingen en ook een aantal vertrekkers. Mulder (GRC), Rosema en Winters (Be Quick 1887), Kavak (Pelikaan S), Paapst (GVAV-Rapiditas), Sanafikah (DZOH) en Strik (NEC Delfzijl) zijn nieuw in de  selectie. Met Omar Kavak heeft PKC ’87 er in ieder geval een goede spits bij. De vertrekkers zijn Berends (sc Stadspark),Bootsma (Velocitas 1897, en Broekmans en De Vries (beiden Winsum). Van der Hem is gestopt. Vorig seizoen kwam PKC traag op gang. Maar in het tweede deel ging het stukken beter met als resultaat een zesde plek. Als Hollander vanaf het begin de ploeg ‘aan de praat’ krijgt, kan er weer iets moois groeien op Sportpark De Kring. Voorlopig ga ik uit van een plek in de middenmoot.

Ook bij Oranje Nassau is er veel veranderd. Trainer Heerljin zag een aantal spelers vertrekken: keeper Terpstra (Achilles 1894), Careman (zou naar Be Quick 1887 maar is inmiddels gestopt), Kruithof (Be Quick 1887), Anakotta (Hoogeveen zo), Boelens (terug naar NEC Delfzijl), Suffner (terug naar Duitsland) Smit (emigreren). Schuur en Schutte zijn(voorlopig) gestopt. Pinheiro en Veenhof zijn ook gestopt, maar zijn nog beschikbaar als dat nodig is. De selectie is wel weer op sterkte door de komst van Bruns en Niewold (Gorecht), Oldenburger ( Pelikaan S) Hansen(WVV), Bloeming en Kesimaat (Hoogezand, Van Dorsen (GVAV-Rapiditas), Tepper (Velocitas 1887) Nijhof (SV Nijhof), Prinsen (DETO), El Hami (FC Emmen jeugd) en Amatsaleh (Be Quick 1887). Kwantitatief is Oranje Nassau er zeker op vooruitgegaan en ik denk dat de selectie kwalitatief minstens zo sterk is. Daarom denk ik dat ON dit jaar weer mee kan draaien in de top van deze klasse. Vorig jaar pakte team Heerlijn de eerst periode en leek het op weg naar de vierde divisie. Maar het team eindigde op de derde plek. In de nacompetitie werd in de eerste ronde verloren van Aalsmeer. Ook dit jaar is een periodetitel waarschijnlijk wel haalbaar. Ook zal het team m.i. lang meedoen om de titel. Maar de concurrentie is ook dit jaar groot.

Ik verwacht opnieuw een spannende competitie met veel spanning in de top, maar ook om de onderste plaatsen. Ik kan niet wachten tot het seizoen zaterdag begint. Ik wens iedereen een succesvol en sportief seizoen.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u accountants en adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2024 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.