Kan Oranje Nassau tegen Hoogezand het goede gevoel vasthouden?

Gepubliceerd op
15 maart 2023

Voor het eerst in de geschiedenis komen Hoogezand en Oranje Nassau zaterdag op sportpark Kalkwijck tegen elkaar uit in de competitie. Voor onze assistent-trainer Marshall Pourier wordt het een terugzien met de club waar hij enkele jaren hoofdtrainer was. Voor de interim-trainer Bart van Veen wordt het ook een terugzien met zijn oude club.

Door Siemon Aikema

Hoogezand heeft een roerige tijd achter de rug. De trainer werd ontslagen en werd opgevolgd door een echte clubman Bart van Veen. Van Veen was in 2010 de trainer, die ON na degradatie direct weer naar de hoofdklasse loodste. Maar in het jaar erna had hij minder succes en moest hij halverwege vertrekken. Van de huidige selectie van Oranje Nassau heeft alleen Thomas Careman hem als trainer meegemaakt. Na de trainerswissel begon Hoogezand met een forse 1-4 nederlaag tegen PKC ’83. Tot de rust konden de Hoogezandsters het nog wel bijbenen. De plaatselijke verslaggever verwoordde het zo: “Met name in de tweede helft was het de ploeg uit Groningen die de wedstrijd dicteerde, terecht gingen de 3 punten dan ook mee naar Groningen.” En daarmee revancheerde PKC zich,  voor de thuisnederlaag eerder in deze competitie. Thuis werd destijds met 6-0 verloren. Hoogezand staat nu, met nog zeven rondes te gaan, op een achtste plek met achttien punten. Daarmee zijn ze nog lang niet veilig, want ze staan slechts twee punten voor op Leeuwarder Zwaluwen dat op een nacompetitieplek staat. De Zwaluwen hebben ook nog een wedstrijd te goed. Hoogezand zal in de komende wedstrijden dus nog punten moeten pakken om niet in de gevreesde nacompetitie terecht te koen. Want met acht ploegen aan het eind strijden om één plaats in de eerste klas is niet wat je wilt. En wat ik vorige week schreef over PKC kan ik hier herhalen. Ik vind het niet erg als de club van Van Veen nog wat punten pakt, maar dan niet tegen Oranje Nassau. Ik gun Sven de Haan, de trainer voor het volgend seizoen, wel een plek in de eerste klas. Hoogezand heeft in de laatste vijf competitiewedstrijden vier punten bij elkaar gesprokkeld. Tegen FVC werd ruim gewonnen en tegen ONS Sneek knap gelijkgespeeld. Ter vergelijking: Oranje Nassau won in de zelfde periode zeven punten. Tegen Blauw Wit  en Winsum werd gewonnen en tegen Pelikaan S werd het een 1-1 gelijkspel.

Zoals gezegd kwamen beide ploegen elkaar op sportpark Kalkwijck  nog nooit tegen in een wedstrijd voor de competitie. In ieder geval wel in oefenwedstrijd. In 2020 toen de thuisclub met 3-2 won. In september  2019 waren er zelfs twee oefenduels binnen een week. Ook die werden door de thuisclub gewonnen. De balans slaat dus voorlopig door voor Hoogezand.  Het wordt denk ik tijd, dat Oranje Nassau een keer wint in Hoogezand. Eerder dit seizoen werd op Coendersborg het duel voor de competitie wel met 2-1 gewonnen door Oranje Nassau.

Oranje Nassau kwam net als de andere  ploegen in 1F zaterdag vanwege de sneeuw niet in actie. Wellicht kwam dat trainer Heerlijn niet helemaal slecht uit, omdat hij vorige week niet kon beschikken over Quirijn Boelens en Ezra Schrijver. Al weten we natuurlijk niet of deze spelers er zaterdag wel weer bij zijn. In het andere geval heef Heerlijn nog wel enkele mogelijkheden om  spelers in te passen. Zo zal Rick Wiersma er na zijn schorsing wel weer bij zijn. Zoals bekend was het de eerste zaterdag van Maart een goede dag voor de mannen van Heerlijn, Pourier en Van der Sluis. Ze waren de enige club van de top vier die de wedstrijd winnend afsloot. Oranje Nassau zal dat goede gevoel van de laatse competitiewedstrijd graag vasthouden. Zoals vorige week al gezegd heeft ON alles weer in eigen hand.  Een mooie tweede plek met slechts twee punten achterstand op koploper Pelikaan S, die op de bewuste zaterdag voor het eerst verloor in deze competitie. Alle kansen dus voor Oranje Nassau op een mooi verloop van de competitie. Maar dan is een goed resultaat tegen Hoogezand wel nodig. En wellicht kan het team nog profiteren van de doordeweekse bekerwedstrijden tussen bijvoorbeeld ONS Sneek en Pelikaan S, die de Snekers dinsdagavond wonnen en in mindere mate van die van Blauw Wit ’34 dat woensdagavond uitkomt tegen Twedo, dat in de derde klas speelt. Maar we moeten, denk ik, niet uitgaan van eventuele zwakheden van de andere clubs uit de top 4, maar vooral van de eigen kracht. Tegen Blauw Wit ‘34t bleek die kracht weer voldoende aanwezig en waarom zou dat zaterdag tegen  Hoogezand niet zo zijn. Ik ga er niet vanuit dat het een gemakkelijke overwinning zal worden voor de gasten. Maar ik zie zeker kansen voor een mooi resultaat. Laten we daar dan maar op houden en afwachten of Hoogezand na afloop zich blij zal storten in het feestgedruis in de kantine. Daar treedt Johan Tel op. Ook de gasten uit Groningen zijn daarbij trouwens hartelijk welkom.

Zaterdag wordt de wedstrijd Hoogezand-Oranje Nassau gespeeld op sportpark Kalkwijck Laan van Sport 6j in Hoogezand. Om 14.30 uur wordt de wedstrijd in gang gezet door scheidsrechter Robert de Wit uit Groningen. De Wit zal geassisteerd worden door Geert van Eerde en Stanley Brussaard die voor zover mij bekend resp. uit de provincies Flevoland en Friesland komen   

In de stand Groningen-Friesland is er afgelopen zaterdag, doordat alle wedstrijden werden afgelast, geen verandering gekomen. Groningen staat nog steeds voor met 25-14. Komende zaterdag zijn er drie onderlinge ontmoetingen. Zij kunnen verandering brengen in de stand. Maar voorlopig blijft Groningen wel aan de leiding.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.