Laatste derby van de eerste helft van dit seizoen tegen Velocitas 1897.

Gepubliceerd op
29 november 2023

Komende zaterdag speelt Oranje Nassau zijn vierde derby van dit seizoen. Tot nu zijn de Oranjehemden daar, zeker qua uitslagen weinig succesvol. In drie derby’s werd twee keer gelijkgespeeld en één keer verloren. Velocitas speelde ook drie derby’s, maar zij wonnen er twee en  verloren er eentje. De Velocitanen leiden het derbyklassement van de stad Groningen en ON staat tot nu toe laatste.

Door Siemon Aikema

Zoals bekend is Velocitas 1897 dit jaar nieuw in deze klasse. Net als Oranje Nassau heeft het team van de vertrekkende trainer Simon Cageling acht wedstrijden gespeeld. Drie keer werd er gewonnen, drie keer verloren en twee keer gelijkgespeeld. Daardoor staan de Groenwitten op een gedeelde zesde plaats. Een plek in de middenmoot dus. Maar in  die middenmoot zijn de verschillen uiterst klein. Het is dan voor de ploeg van Cageling zaak om punten te blijven pakken. Afgelopen zaterdag pakten ze nog een punt in Winsum. Topscorer Thomas Bats, dit jaar overgekomen van de zaterdagafdeling van Be Quick 1887, maakte beide doelpunten in Winsum. Een week eerder was Velocitas PKC ’83 nog de baas. Als debutant doet het team het dus verdienstelijk. In hun selectie komen we Amin Ouhida tegen, die vorig seizoen nog bij Oranje Nassau speelde. Andere nieuwelingen zijn naast Thomas Bats o.a. Wilko van de Kooi van Be Quick 1887, Dion Zimmerman van NEC Delfzijl en Youri Tepper  die na twee seizoenen weer terugkwam van Gorecht. De meeste van deze spelers zitten ok regelmatig bij de eerste selectie als basis- of wisselspeler. Velocitas heeft een jonge selectie waarvan de eerder genoemde Thomas Bats als 18-jarige de jongste is en Matar Dieme en Dion Zimmerman met hun 25 jaar de oudste en dus waarschijnlijk ook de meest ervaren. Wanneer dit team bij elkaar blijft, wat we natuurlijk moeten afwachten, kan de vereniging nog veel plezier beleven aan deze selectie.

In de voorronden van beker kwamen beide ploegen eerder dit jaar al tegen elkaar uit. Oranje Nassau won op Coendersborg in september met 3-0. In het verleden speelden beide ploegen al twee keer in een oefenpot tegen elkaar. In september 2020 werd het 1-1 en een seizoen later won Oranje Nassau in augustus met 5-1.

Wie zaterdag de moeite had genomen om ondanks het minder fraaie weer naar Coendersborg te komen heeft, vooral in de tweede helft, een ontketend Oranje Nassau gezien. Toch moeten volgens trainer Erwin Heerlijn wel de nodige credits naar tegenstander DZOH. De 6-1 overwinning was volkomen verdiend, al viel die wel een beetje hoog uit. Oranje Nassau wist zaterdag de kansen beter te benutten dan DZOH. Volgens onze trainer heeft DZOH ook een goede ploeg “ Bij Oranje Nassau viel zaterdag alles goed met zo’n wereldgoal (van Peter van Son), de wissels vielen ook goed in, wij hadden een goede dag en zij hadden ook wel een beetje pech. Mentaal is het voor ons een enorme opsteker. We hebben laten zien waartoe we in staat zijn.” Tot zover de trainer.

Een Oranje Nassau dat zo speelt is, zo denk ik, voor iedere tegenstander moeilijk te bestrijden. Een  eventuele aanwezige van Velocitas zal er dan ook niet gerust op zijn dat zijn club zaterdag de drie punten thuis kan houden. Oranje Nassau tikte, om de woorden van Max Alders van DZOH te herhalen, de tegenstander volkomen uit de wedstrijd. Betekent dit, dat ik denk dat Oranje Nassau  komende zaterdag wel even wint van Velocitas. Nee beslist niet. Allereerst brengen derby’s, we hebben het dit jaar al eerde gezien tegen GVAV, GRC en PKC, bij tegenstanders extra motivatie en inzet mee. In de tweede plaats moeten we afwachten of Oranje Nassau zaterdag weer zo flitsend zal spelen, al hoopt iedereen daar natuurlijk wel op. Oranje Nassau won in september dan wel met 3-0, maar volgens Erwin was dat een beetje het zelfde verhaal als tegen DZOH. Hij tempert dan ook een eventueel  optimisme. “Ik hoop dat er bij ons iemand niet denkt dat wordt een makkie. Velo is gewoon een goede ploeg, hebben een duidelijke strijdwijze en hebben het ook goed staan. We moeten ze even serieus nemen als de wedstrijden van de afgelopen week” Met deze wijze woorden van de trainer besluiten we deze voorbeschouwing.

De wedstrijd Velocitas 1897-Oranje Nassau wordt zaterdag gespeeld op Sportpark Velocitas en begint om 15.00 uur. Het arbitrale trio bestaat, wijzigingen voorbehouden, die middag uit scheidsrechter Hasse Aartsen en zijn assistenten Ton Slag en Kees Brondijk.

In de stand Groningen-Drenthe kwam dit weekend ondanks vijf onderlinge ontmoetingen weinig verandering. Drie van die wedstrijden eindigden in een gelijke stand. HZVV en Oranje Nassau pakten wel de volle winst. Hierdoor behield Drenthe de voorsprong. De nieuwe stand is 11-9 in hun voordeel.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.