Nabeschouwing van het seizoen 22/23 in 1F

Gepubliceerd op
19 juni 2023

eDe prijzen zijn verdeeld, de competitie inclusief nacompetitie nu helemaal afgelopen. Op naar een nieuw seizoen. Maar eerst nog even een nabeschouwing op het seizoen 22/23. In hoeverre had ik het in september voor het begin een beetje kijk op hoe het allemaal zou verlopen. Ik moet zeggen dat mijn voorbeschouwing dit jaar dichter bij de waarheid zat dan ik vooraf had gedacht.

Door Siemon Aikema

Laten we het maar in de zelfde volgorde doen als waar ik mee begonnen Dus beginnen we met de debutanten. Voor FVC voorspelde ik vooraf een moeilijk seizoen. En dat werd het ook. Een heel moeilijk seizoen, dat uiteindelijk uitmondde in rechtstreekse degradatie. Waar de Friese Voetbal Club vorig jaar via de nacompetitie degradatie afwendde lukte het dat nu toch niet.

Hoogezand had ik vooraf hoger ingeschat, maar dat bleek een misvatting. Mijn voorspellingen waren gebaseerd op vorig seizoen, waar Hoogezand als eerste eindigde in de eerste klasse zondag. De Hoogezandsters kenden ook een moeizaam seizoen waarbij er afscheid werd genomen van de trainer. Ze wisten na tijd van slechte resultaten zich in de laatste speelronden toch nog veilig te spelen.

Komen we vervolgens uit bij ONS Sneek. Hoewel ik vooraf licht twijfelde, nam ik wel aan dat deze ploeg zou meedoen om de prijzen. Dat hebben ze inderdaad gedaan. Even hoopte het team op de laatste speeldag op het kampioenschap, maar Pelikaan S stortte de Friezen in diepe rouw door in blessuretijd tegen ON toch nog de overwinning en het kampioenschap veilig te stellen. ONS moest het doen met een toetje in de vorm van nacompetitie. Daarin haalden ze de finale tegen RVVH. De afloop is bekend de Riddekerkers wonnen de finale en mogen dus naar de voerde divisie. ONS Sneek mag het volgend jaar weer in de eerste klasse proberen.

Ik schatte in, dat er voor ’t Fean ‘58 een plek in de onderste regionen het hoogst haalbare zou zijn. Ook daar zat ik dus goed mee. Ondanks soms goed voetbal konden ze het niet bolwerken en volgde ook voor hen na één jaar rechtstreeks degradatie naar de tweede klas waarin ze als nieuwe fusieclub in Surhuisterveen weer een gooi mogen doen naar de eerste klasse.

Gorecht dat na drie jaar weer terug kwam in de eerste klasse had ook een moeizaam seizoen. Uiteindelijk eindigde de ploeg van trainer Hans van der Ploeg op een nacompetitieplaats. En dus geen plek in de ruime middenmoot die ik verwachtte. In de nacompetitie haalden ze de finale tegen SV Marum, dat deze finale na verlenging won en dus promoveerde naar de eerste klasse. Voor Gorecht rest uithuilen en opnieuw beginnen. We zien deze club nog wel weer terug in de 1e klas. Trainer van der Ploeg vatte dit seizoen kort samen: (teveel) Gemiste Kansen

Samenvattend: Van de nieuwelingen wisten Hoogezand en ONS Sneek respectievelijk zich te handhaven en niet te promoveren. FVC ’t Fean ’58 en Gorecht doen even een stapje terug.

Blauw Wit ’34  zal ook dit jaar wel weer een aardig duitje in het zakje kunnen doen, zo schreef ik in september 2022.  Ik voegde eraan toe dat wanneer ze dit seizoen iets constanter spelen, de ploeg hoge ogen kan gooien .Dat had wellicht gekund, maar dat constante spel kwam er niet helemaal. Daardoor stonden de mannen van Barto aan het eind op de vijfde plek. Geen kampioenschap en ook geen nacompetitie Toch hebben ze volgens mij een goed seizoen gespeeld. Ze eindigden uiteindelijk toch op redelijke afstand (vier punten) van kampioen Pelikaan S. Toch zal de teleurstelling overheersen, zo schat ik in.

Voor Leeuwarder Zwaluwen  schatte ik vooraf in dat het team weer een moeilijk seizoen tegemoet zou gaan. Maar zo voegde ik er aan toe, ik verwacht dat ze zich wel (weer) weten te handhaven al zal de versterkte degradatie daar niet aan meewerken. Die versterkte degradatie heeft het moeizaam draaiend Leeuwarder Zwaluwen uiteindelijk de das omgedaan. In de halve finale werd verloren van Marum. Dat betekent, dat ook zij volgend jaar tweedeklasser zijn.

Voor Drachtster Boys voorzag ik een plek in de grote middengroep is deze klasse. Deze voorspelling is min of meer uitgekomen. De Boys draaiden een matig seizoen, maar wisten zich op de laatste speeldag tegen Leeuwarder Zwaluwen definitief veilig te spelen. En dus mogen de mannen van Lanjouw het volgend seizoen weer proberen in de eerste klasse.

Broekster Boys was voor mij de grootste verrassing vorig seizoen. En de ploeg van van trainer Patrick Zwart heeft het dit seizoen weer beter gedaan dan het vorig seizoen. Voor de laatste speeldag stonden de Damwalders zelfs nog op de eerste plek, en wie had dat verwacht? Ik voorspelde een plek in het linker rijtje en dat hebben ze met een derde plek en een vervangende periode meer dan waar gemaakt..

Pelikaan S zag ik ook dit jaar weer meedraaien in de top van 1F. En dat hebben ze zeker waargemaakt. Lange tijd stond het team bovenaan, maar na de forse nederlaag tegen ONS Sneek leek het team uitgeschakeld. Een insider in 1F wist me zelfs met de nodige zekerheid te vertellen, dat deze ploeg geen kampioen zou worden. Daar zag het in de laatste wedstrijd ook naar uit, toen Oranje Nassau gelijk maakte. Maar door winst op ON werd het kampioenschap toch binnengehaald. En mag het team van de nieuwe trainer Robbie Wentink komend seizoen in  de vierde divisie uitkomen

“VV Winsum schat ik voorlopig in op een plaats in de middenmoot. Maar ze zouden me wel eens positief kunnen verrassen.” Zo beschouwde ik in september vorig jaar voor. En dat hebben ze gedaan. Een sterke slotfase leverde de mannen van Fred de Boer de tweede periodetitel op, al moest het daarvoor op d laatste speeldag wel winnen van medekandidaat Broekster Boys. De nacompetitie eindigde na één avond. Broekster Boys wist drie dagen na de nederlaag in Winsum toe te slaan in de thuiswedstrijd. Toch kan vv Winsum terug kijken op een mooi seizoen.

PKC ’83 deed wat ik van hen verwachtte. Ze eindigden in de middenmoot van de ranglijst.  En ik vermoed, dat trainer Bert Vos en zijn mannen daar tevreden mee zijn. Vos vond tijdens het seizoen dat zijn ploeg tegen de ‘betere’clubs net tekort kwam. En dan past een plek in de middenmoot.

Tenslotte Oranje Nassau. Volgens mij zou de ploeg van Heerlijn hoger kunne eindigen dat een seizoen eerder . Een periode zou mooi zijn en wellicht kan ON lang mee doen om de prijzen zo vervolgde ik. Oranje Nassau heeft inderdaad lang mee gedaan om de prijzen. Maar net als Blauw Wit bleven de mannen aan het eind met lege handen staan. Dus komt de voorspelling over deze ploeg toch redelijk goed uit. Ik denk dat de vierde plaats en geen periode toch een teleurstelling is op Coendersborg. Er had meer ingezeten, maar enkele minder goede resultaten aan het begin van de tweede periode zorgden ervoor dat Oranje Nassau ook met lege handen stond.

Al met al mag ik denk ik constateren, dat ik voor dit seizoen een betere kijk had op de kansen en mogelijkheden van de teams van 1F. Ik ga niet naast mijn schoenen lopen, maar ben wel blij dat ik er deze keer minder ver naast zat dan in het verleden.

Tot slot nog enkele cijfers. Rob Schokker en Thomas Careman, resp. van PKC en ON werden gedeeld eerste op de topscorerslijst. PKC was de meest scorende ploeg met 69 goals, gevolgd door ONS Sneek (63) en Broekster Boys (58). De verdediging van FVC werd 68 keer gepasseerd en heeft daardoor de twijfelachtige eer om de meest gepasseerde verdediging te zijn. Op de tweede plek eindigde ’t Fean ’58 met 64 goals tegen en tot mijn verbazing stond PKC met 63 tegengoals op de derde plaats.

Pelikaan S, ONS Sneek en Broekster Boys wisten 14 wedstrijden winnend af te sluiten. Daartegenover wist FVC maar 3 keer te winnen, ’t Fean ’58 en Leeuwarder Zwaluwen elk 6 keer.

In de onderlinge strijd tussen de clubs uit Groningen en Friesland nam Groninge voor het einde al een beslissende voorsprong. Met de laatste twee ronden meegerekend heeft Groningen de onderlinge duels 38 keer gewonnen en Friesland 26.

Tot slot, iedereen een fijne vakantie. Wellicht komen we elkaar in het nieuwe seizoen weer tegen, ook al zullen enkele clubs wellicht door het samengaan van zaterdag en zondag in een andere eerste klas uitkomen. We gaan het afwachten.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.