ONS Sneek en Oranje Nassau hebben zaterdag beide de zelfde belangen.

Gepubliceerd op
08 februari 2023

Zaterdagmiddag spelen op het Zuiderpark de beide Oranje Nassau ’s uit de competitie in 1F tegen elkaar. Naast een overwinning  op de tegenstander telt voor beide teams nog een ander belang. Welke club kan blijven aanhaken (op enige afstand) bij Pelikaan S. En welke club moet even afhaken in de strijd om de titel in 1F. Het kan daarom een interessante ontmoeting worden tussen twee ploegen, die beiden vooral willen voetballen.

Door Siemon Aikema

ONS Sneek boekte in hun tweede wedstrijd van de competitie zijn tweede zege. Dat was tegen Oranje Nassau. De thuisclub werd in de eerste helft verrast door de uitstekend voetballende tegenstander uit Sneek. Een snelle balcirculatie en rappe voetballers die er telkens weer vandoor gingen, Oranje Nassau leek onder de voet te worden gelopen. Toch was de ruststand 1-2, doordat de thuisclub zich langzamerhand herstelde. Na rust had Oranje Nassau het betere van het spel en werd de verdiende gelijkmaker gemaakt. In die sterke fase van de thuisclub wist ONS te profiteren van een foutje op het middenveld en trok met 2-3 daardoor aan het langste eind. Het kwartje, zo schreef onze verslaggever Bert Postma, had net zo goed de andere kant uit kunnen vallen. Jan van der Veen, toen nog verslaggever bij ONS, schreef onder andere over een grillig verloop waarbij zoals hij schreef ‘Oranje Nassau Groningen enigszins onder de indruk was van de kleine vaardige mannetjes’. Ook hij zag trouwens, dat ONG zich later herstelde. Gezien de wedstrijd van de vorige keer zal het nu wel weer een mooie wedstrijd kunnen worden.

Na een slecht begin van de tweede periode zijn de gastheren weer terug in de strijd om de bovenste plaatsen. Na twee gelijke spelen en een nederlaag tegen Pelikaan S werd er in die tweede periode drie keer gewonnen en was er een keer een gelijkspel. In de tweede periode is ONS de koplopers Oranje Nassau en Broekster Boys op twee punten genaderd. En in de algemene ranglijst staan de Snekers ook op twee punten van hun naamgenoten uit Groningen. Alle hens aan dek dus voor de thuisclub. Een overwinning zal welkom zijn in Sneek al was het alleen maar omdat  ze dan ONG voorbij gaan op de ranglijst en in de periode.

Kijken we naar de statistieken van deze twee klassiekers in het Noordelijk amateurvoetbal, dan constateren we dat ONS in Sneek duidelijk in het voordeel is. Vijftien keer werd er thuis gewonnen van ONG. Zes keer werd het gelijk en ONG won tot nu toe slechts drie keer. Twee keer waren er grote uitslagen: in het seizoen 2011/2012 won de thuisclub met 7=0 en in 2002/2003 wonnen de gasten met 1-5. In die vierentwintig duels in Sneek werd er volgens mijn gegevens  76 keer gescoord. Dat is dus per wedstrijd ruim 3 goals. Er valt dus altijd wel wat te beleven in deze onderlinge duels.

Voor Oranje Nassau kwam er na een ongeslagen periode van elf wedstrijden een einde aan een lange reeks. Ook nu bleek Gorecht op Coendersborg een moeilijk te bespelen tegenstander. Terugkijkend op afgelopen zaterdag merkt trainer Erwin Heerlijn op, dat hij Oranje Nassau prima vond spelen. Maar ze creëerden te weinig kansen en lieten zelf de ruimte op het veld te groot worden. “Jammer en onnodig maar onze eigen schuld”, zo meldde hij. Ik heb hem ook gevraagd even vooruit te kijken naar komende zaterdag. Erwin kijkt uit naar die dag. “Een topwedstrijd is altijd mooi om naar toe te leven en twee voetballende ploegen tegenover elkaar. Dus een mooi moment om een nieuwe zegereeks te starten!”

De mannen van Heerlijn zullen zich weer moeten herpakken om voor het eerst sinds het seizoen 02/03 de punten weer eens mee naar Groningen te nemen. Dat is belangrijk voor Oranje Nassau, omdat ze nog steeds meedraaien in de top van zowel de algemene ranglijst als de periode. Ik denk dat Oranje Nassau bij een nederlaag tegen ONS Sneek even een pas op de plaats zal moeten maken. Wat mij betreft gebeurt dat zaterdag echter niet. Oranje Nassau zal zich snel over de nederlaag tegen Gorecht heen zetten. En het goede spel dat ON volgens de trainer liet zien, en dat ik zelf ook wel heb gezien zaterdag, geeft mij toch nog hoop op een goed resultaat. En omdat ONS Sneek met de zelfde doelstelling het veld in gaat, verwacht ik een boeiende wedstrijd op het Zuidersportpark.

ONS Sneek-Oranje Nassau begint zaterdagmiddag om 15.00 uur. Scheidsrechter is Dennis Smit. Als assistenten lopen Yaron Quincy Heeren en Willem Renkema langs de lijn.

In de strijd tussen Friesland en Groningen liepen onze Friese vrienden weer een stukje in op hun Groninger opponenten. Friesland won twee keer en Groningen één keer. Daardoor is de stand na afgelopen zaterdag 21-15 in het voordeel van de Groningers. Komende zaterdag zijn alle ontmoetingen onderlinge wedstrijden tussen Groningen en Friesland. Kan Friesland nu de leiding nemen? We gaan het afwachten! Zaterdagavond rond 17.00 uur weten we meer, zoals de eerder genoemde Jan van der Veen vaak zei na een voorbeschouwing.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.