Opnieuw derby voor Oranje Nassau

Gepubliceerd op
20 maart 2024

Zaterdag staat er voor Oranje Nassau op sportpark De Kring voor de tweede keer op rij een derby op het programma. Eigenlijk is dit ook de enige echte derby van dit seizoen. Immers beide ploegen hebben al menig duel uitgevochten. En deze wedstrijden staat vaak bol van spanning, strijd en doelpunten. Deze derby leeft daarom zeker ook bij de volgers van Oranje Nassau. Reden genoeg om zaterdag naar sportpark De Kring te gaan.

Door Siemon Aikema

PKC ‘83 begon dit seizoen dramatisch. Maar die tijd lijkt nu ver weg. Na afgelopen weekend staat het team op een zevende plek, dus nog net in het linker rijtje. De voorsprong op de nacompetitieplek is echter met twee punten niet erg groot. Sinds begin maart gaan trainer Bert Vos, wie bij Oranje Nassau kent hem niet, en PKC ’83 niet verder met elkaar. Voorzitter en assistent-trainer Robert Groninger staat nu met dispensatie voor de groep. Het is overigens niet de eerste keer dat Robert interim is bij de club. Ook in 2018 stond hij een aantal maanden voor de groep. Afgelopen zaterdag ging PKC’83 behoorlijk onderuit tegen Winsum (5-0). Maar wie op voorhand denkt dat PKC ’83 dus wel het volgende slachtoffer voor Oranje Nassau zal zijn, is wel wat kortzichtig. Wellicht moet er dan nog even terug worden gedacht aan de thuiswedstrijd van Oranje Nassau tegen PKC eerder dit seizoen. De ploeg van toen nog trainer Vos stond onderaan de ranglijst. Toch won het team met veel inzet en erg verdedigend spel met 0-1. Geen mooie overwinning, maar wel mooi drie punten.

Wedstrijden tussen deze twee stad- Groninger clubs staan vaak vol van strijd, ik schreef het al eerder. Deze editie wordt de zestiende ontmoeting  op Sportpark De Kring. Alle voorgaande wedstrijden werden in deze eeuw gespeeld. Van die zestien ontmoetingen op sportpark De Kring won PKC er zes, Oranje Nassau ging er ook zes keer met de winst vandoor en drie keer werd het gelijk. De laatste twee ontmoetingen werden gewonnen door PKC. Oranje Nassau won voor de laatste keer in het seizoen 2019/2020 toen de tegenstander een 1-6 nederlaag te slikken kreeg. Vorig seizoen, dat zullen velen zich nog wel te herinneren, wist PKC met tien man toch te winnen van ON, doordat Rob Schokker in de laatste minuut wist te scoren uit een counter.

Voor Oranje Nassau was het lekker, dat het team zaterdag ruim won van GRC. Toch zei Thomas Careman voor de microfoon van OOG sport dat hij het geen goede wedstrijd vond van de thuisclub. En Erwin Heerlijn zei voor dezelfde microfoon dat GRC zeker in de eerste helft gevaarlijk was. Dat herhaalde hij dinsdag nog eens: “Ik vond GRC echt goed voetbalen. Wij hadden in de verdediging tactisch de nodige moeite.” Hij zei dat ze in de rust wel wat afspreken konden maken. Ik merk daar nog bij op, dat het natuurlijk wel hielp , dat ON vlak na rust de 3-0 scoorde. Heerlijn merkte op dat GRC in de tweede helft, wellicht noodgedwongen anders ging spelen. “Dat speelde ons in de kaart en daardoor werd het een makkelijke zege. Dat WVV punten verspeelde was natuurlijk mooi, maar volgens de trainer zijn we om de paar week of om de week zelf aan de beurt om punten te verspelen. “Het gaat nu rap naar het einde. Ik denk dat we heel goed naar ons eigen moeten kijken en onze eigen punten moeten pakken en onze eigen selectie goed fit moeten houden. En dan is het mooi als er op andere velden iets gebeurt wat in ons voordeel is, maar primair is het richten op onszelf.”

Zaterdag  moet Oranje Nassau weer strijden voor een goed resultaat. ON is weer alleen de koploper, daardoor ook weer de te kloppen ploeg. Ik ga er zeker niet vanuit, dat Oranje Nassau er wel even met de winst vandoor zal gaan. Toch blijf ik optimistisch voor een goed resultaat. Heerlijn zei daarover dat PKC altijd een moeilijke pot is alhoewel vooral de laatste twee jaar. “ Daarvoor hadden we het vrij gemakkelijk als ik me niet vergis. We gaan ons voorbereiden en het is lekker als je een overwinning achter de rug hebt. Dat was goed voor ons, dat hadden we ook nodig.” Zelf herhaal ik maar wat ik in andere bewoordingen vorige week schreef. Als Oranje Nassau druk weet te zetten, verdedigend het op orde heeft, beducht is op de counter van de thuisploeg, de wil heeft om kostte wat het kost te winnen, dan zie ik persoonlijk zeker mogelijkheden. We gaan het afwachten om met de woorden van Erwin af te sluiten. En, dat zei hij ook, we hebben er zin in!

Zaterdag is Niels Zeeman uit Sneek de scheidsrechter van dienst in de wedstrijd op sportpark De Kring, die om 14.30 uur begint. Hij wordt geassisteerd door Elwin Langenberg uit Erica en Johan Wesseling die volgens mij uit dezelfde streek komt als Elwin.

In de derbystrijd heeft Oranje Nassau door de overwinning op GRC de leiding overgenomen van PKC’83. Maar bij winst gaat PKC ON weer voorbij.
Onze Drentse vrienden deden goede zaken afgelopen weekend door beide onderlinge ontmoetingen met Groningen te winnen. Daardoor is de stand weer gelijk namelijk 21-21. Dit weekend zijn er weer drie onderlinge ontmoetingen en mijn inschatting is, dat Drenthe zomaar eens de leiding kan nemen. Maar voorspellingen doen is in deze klasse nogal moeilijk.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.