Opnieuw een nieuweling als tegenstander in thuisduel van Oranje Nassau

Gepubliceerd op
09 november 2022

Komende zaterdag speelt Oranje Nassau de vierde thuiswedstrijd van dit seizoen. Maar ook al de derde tegen een nieuwe tegenstander in deze competitie. ’t Fean ’58 uit Surhuisterveen, de kampioen van 2I vorig seizoen, komt op bezoek op Coendersborg. Ik ben benieuwd  naar het spel van deze tegenstander.

Door Siemon Aikema

’t Fean speelt voor het eerst in hun geschiedenis in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal. Die geschiedenis begint officieel in juni 1958. Maar eerder speelden spelers uit het dorp bij de zaterdagafdeling van Surhuisterveen. In die tijd hadden verschillende spelers en supporters volgens de geschiedschrijver het gevoel niet helemaal aan hun trekken te komen. In een ledenvergadering was men er snel uit, we gaan apart verder. Nu 64 jaar verder gebeurt het omgekeerde. Nadat in 2015 de jeugdafdelingen al werden samengevoegd, gaan nu ook de senioren weer van zaterdag en zondag fuseren. Met ingang van het nieuwe seizoen wordt dat FC Surhústerfean.

Met de resultaten wil het bij de ploeg van trainer Minne van der Werf, die bezig is met zijn laatste seizoen, nog niet echt lukken. Alleen tegen koploper Pelikaan S werd een punt gepakt, dat was dan wel weer verrassend. De overige wedstrijden gingen verloren, soms nipt, maar soms ook fors (0-6 tegen ONS en -0-4 tegen PKC). Toch moeten we de tegenstander niet onderschatten. Ze zijn niet voor niets vorig seizoen, weliswaar nipt, kampioen geworden. Maar het team moet duidelijk nog wennen aan de eerste klasse. In de selectie van Fean veel spelers, (de meeste) die altijd al voor de club spelen. Uitzonderingen zijn in ieder Kees de Vries (dit jaar overgekomen van sc Kootstertille), keeper Hessel Huisman (in 2020 overgekomen van Buitenpost maar in de jeugd wel voor de club gespeeld) en aanvoerder Jens Hamstra, ooit spelend voor Zeerobben. Ex-ON-keeper Jelmer van der Meer (één seizoen actief voor onze club) speelde van 2004 – 2014 en van 2017-2020 voor de Feansters. Tegenwoordig is Jelmer actief als keeper bij Workum.

‘t Fean ‘58 en Oranje Nassau kennen geen lange geschiedenis. Dat is niet verwonderlijk, omdat ’t Fean ’58 debuteert op dit niveau. Toch heb ik nog twee wedstrijden kunnen vinden in de geschiedenis. In de aanloop naar het seizoen 18/19 was ’t Fean ’58 volgens hun verslagever kansloos tegen een uitstekend Oranje Nassau, dat doelman Van der Meer zes keer wist te verslaan. Iets langer terug, in het seizoen 2005/2006 was Oranje Nassau ook ingedeeld bij de club uit Surhuisterveen. In  een uitwedstrijd  werd het destijds 1-1. Beide ploegen eindigden dat jaar gelijk in de beker, waar maar één ploeg doorging. Door een beter doelsaldo ging ON door naar de eerste ronde.

Oranje Nassau deed zaterdag goede zaken. De altijd lastige uitwedstrijd tegen Broekster Boys werd met 5-0 gewonnen. Uit niets bleek zaterdag dat ON in het verleden veel moeite had met de ploeg van Patrick Zwart. De ploeg was in alle opzichten superieur aan de tegenstander. Natuurlijk viel uiteindelijk de uitslag mogelijk wat hoog uit, maar in de tweede helft wist Oranje Nassau te profiteren van de kansen van die het kreeg. Thomas Careman drukte weer zijn stempel op de wedstrijd door twee keer te scoren. Maar het was vooral een teamprestatie. Mooi om te zien is, dat Ezra Schrijver steeds fitter wordt. Ik schat in, dat het niet lang meer duurt voordat hij in de basis start. Maar dat is uiteraard aan de staf. Ook trainer Erwin Heerlijn vond dat er een zeer goede teamprestatie was geleverd tegen een traditioneel moeilijke tegenstander. “We hadden een goed plan en scoorden op de goede momenten Een aantal jongens zijn in vorm”. Volgens Erwin wil de hele ploeg  wel knokken voor de punten. En hij denkt dat twee keer winnen op rij wel goed is voor de moraal. Zo werkt dat nu eenmaal voegde hij er aan toe.

Zaterdag dus ’t Fean ’58. Je bent geneigd te zeggen ‘kat in ’t bakje’. De nummer laatst komt op bezoek en heeft nog maar één puntje. Maar was dat enkele weken geleden ook niet zo? Toen nam de nummer laatst PKC, terecht of onterecht, toch hun eerste puntje mee. Ook de trainer is daar beducht op “Ik hoor steeds dat ze wel laag staan, maar ze doen elke wedstrijd meer dan behoren mee. Het zal een ploeg zijn die het wil gaan omdraaien.” Erwin vervolgt: “Het is een mooie competitie aan het worden want iedereen verliest wel eens van iedereen” Hij begrijpt daarom ook dat je als ploeg je niet zo veel kunt veroorloven omdat je zo maar weer een paar plaatsen  naar beneden kan gaan. Volgens Heerlijn zat er vorige week druk op, maar die druk zit er volgens hem nog steeds op.

Het lijkt me duidelijk, en niet alleen omdat de trainer dat zegt, dat Oranje Nassau de tegenstander van zaterdag niet lichtvaardig tegemoet moet treden. Het is wel één van de twee ploegen die niet verloor van huidig koploper Pelikaan S. Aan de andere kant moeten we ook nuchter zijn. Als de mannen van Oranje Nassau hun normale niveau halen, mag ook ’t Fean ’58 geen probleem zijn voor de mannen van Heerlijn. Oranje Nassau staat in de rangschikking van meeste doelpunten voor op een keurige tweede plaats en de ploeg van Vander Werf is het minst scorende team. Ook heeft het team samen met Leeuwarder Zwaluwen de meeste goals tegen (twintig) en is de verdediging van Oranje Nassau slechts acht keer geklopt. Ik denk daarom dat mijn optimisme over  de wedstrijd niet ongegrond is. Maar het blijft voetbal. En vorig seizoen hebben we ook gezien, dat wedstrijden soms anders kunnen verlopen dat wij hadden gedacht. Ik denk dat in dit verband de volgers van Oranje Nassau liever niet worden herinnerd aan wedstrijden zoals tegen vv Balk vorig seizoen.

Zaterdag is mevrouw Sarah Anna Brinkkemper de scheidsrechter van dienst. Er zijn geen assistenten aangewezen, dus zullen Jan Remmers en Bert Vos van respectievelijk Oranje Nassau en Fean de scheidsrechter assisteren. De wedstrijd op Coendersborg begint weer om 15.00 uur

De strijd tussen Friesland en Groningen gaat ondertussen gewoon verder. Afgelopen zaterdag waren er twee overwinningen voor Groningen (ON en PKC) en eentje van Friesland waar Drachtster Boys zijn eerste overwinning van het seizoen boekte. De andere wedstrijden ware onderlinge ontmoetingen tussen twee Friese en/of Groningse ploegen. Groningen vergrootte de voorsprong en heeft in onderlinge duels nu tien zeges en Friesland zes. Maar het seizoen is nog lang!

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.