Oranje Nassau begint competitie met één van de vele derby’s van dit seizoen.

Gepubliceerd op
20 september 2023

Het competitieseizoen is dit jaar voor Oranje Nassau heel anders dan andere seizoenen. Door de samenvoeging van zaterdag en zondag staan er dit seizoen heel andere wedstrijden op het menu. Ook de aanvangstijden zijn vaak anders. Dat wordt wel wennen natuurlijk. Aan de andere kant zijn nieuwe tegenstanders ook weer een nieuwe uitdaging. En derby’s zijn natuurlijk ook boeiend.

Door Siemon Aikema

De eerste derby is  tegen GVAV– Rapiditas. Vorig seizoen deden de Groningers nog mee in de nacompetitie. Maar na één wedstrijd was die competitie al afgelopen omdat de ploeg van toen nog trainer Bas Veldman verloor. Veldman is intussen opgevolgd door de van Helpman overgekomen Dennis van den Driessche. GVAV speelde met wisselend succes drie oefen- en drie bekerwedstrijden. De oefenwedstrijden leverden een gelijkspel tegen Pelikaan S (2-2) en twee  overwinningen op Winsum (3-2) en Roden (3-1) op. Van de drie bekerwedstrijden werd er eentje gewonnen, afgelopen weekend tegen Forward (4-1). Verder was er een gelijkspel tegen Hoogezand (0-0) en een nederlaag tegen Helpman (1-3). Door deze resultaten heeft GVAV op doelsaldowel de eerste ronde van de beker bereikt. In de voorbeschouwing op het seizoen schatte ik de ploeg in op een plek in het linker rijtje. Zaterdag mogen ze bewijzen dat deze inschatting van mijn kant een goede was. In hun eerste ontmoeting speelt het team tegen een andere kandidaat voor het linker rijtje ons eigen Oranje Nassau.

In het verleden kwamen beide ploegen elkaar vier keer tegen in de beker en één keer in een oefenwedstrijd. In die vijf wedstrijden scoorde GVAV elf keer en Oranje Nassau zestien keer. In de duels werd er dus lustig op los gescoord. Dat belooft wat voor zaterdag.

Oranje Nassau kende een matige oefenperiode, tenminste als je naar de resultaten kijkt, maar ook een uitstekend bekertoernooi. Drie overwinningen verder heeft het team zich geplaatst voor de eerste ronde. Verslaggever Bert Postma was uitermate tevreden met het verloop en dacht dat ik diep in de archieven moest duiken om een vergelijkbaar resultaat te komen. Dat viel wel mee, want twee seizoenen geleden won Oranje Nassau ook alle bekerwedstrijden. Ook toen scoorde ON tien keer. Het aantal tegendoelpunten was zelfs nog iets minder, toen één nu twee.

Maar laten we ons concentreren op het heden. Oranje Nassau, zo zag ik zaterdag, had meer moeite met de tegenstander dan een week eerder. Op zich ook wel logisch, FC Lewenborg is debutant in de tweede klas en Velocitas debuteert op eerste klas niveau. Toch blijft het voetbal van de oranjehemden mooi om naar te kijken. Zelfs, denk ik, als je een minder oranje hart hebt dan ik. Maar met alleen mooi voetbal kom je er niet. De ploeg zal lef moeten tonen in deze competitie, op de juiste momenten toeslaan en vooral ook fysiek zich niet laten intimideren door de tegenstander. Wellicht speelt dat laatste komende zaterdag minder Ik heb er wel vertrouwen in, dat Oranje Nassau zeker niet de mindere is van GVAV-Rapiditas. Maar zaterdag moet mijn gelijk blijken. Ongetwijfeld wordt het een boeiende derby.

Oranje Nassau lijkt na de oefen- en bekerwedstrijden hard op weg een eenheid te worden. De staf is erin geslaagd om de nieuwelingen in te passen in het team. De keuzes die de trainer moet maken zijn niet altijd gemakkelijk. Oranje Nassau heeft veel kwalitatief goede voetballers, waarvan velen ook de nodige ervaring kunnen inbrengen. Ik ben benieuwd hoe het team zich in de competitie weer weet te presenteren.

De wedstrijd GVAV-Rapiditas-Oranje Nassau begint op het ongebruikelijke tijdstip van 17.00 uur. En dat is dit seizoen niet de enige keer dat er zo laat wordt gespeeld. Toch is het moeite waard om dit duel op Sportpark Kardinge te gaan bekijken. Scheidsrechter Pascal Souhuwat is de leidsman van dienst. Als assistent staan  Marten Brouwer en Bert Volders op papier.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.