Oranje Nassau beleeft super middag.

Gepubliceerd op
04 maart 2023

Zelden zal een eigen overwinning en de andere resultaten in een competitie zoveel impact gehad hebben als zaterdagmiddag op sportpark Coendersborg. Zelf het Leeuwarder Blauw Wit met 4 – 1 aan de zegekar binden en de andere twee concurrenten Pelikaan S en ONS zien verliezen. Het biertje na afloop heeft, ondanks het nare koude weer, dan ook niet vaak zo lekker gesmaakt. Hier en daar een bitterballetje,(lelijke naam trouwens, zou feestballetje genoemd moeten worden)maakte het  compleet. Het verloren gegane terrein, na twee nederlagen, werd in anderhalf uur teruggewonnen en de tweede plaats, kort achter Pelikaan S is weer de beloning.

Door Bert Postma

Wilde ON mee blijven doen om de eerste plaats, zou er vandaag gewonnen moeten worden van concurrent Blauw Wit. De verwachtingen waren hoog gespannen, mee doordat nieuweling Tyson Dos Santos van VVG bij de selectie zat en in de basis zou starten. Voor de meeste toeschouwers geen verrassing, omdat Tyson in zijn vorige ON periode had laten zien wat zijn sterke punten zijn..

Het eerste momentje was nog voor Blauw Wit, maar er werd, te gehaast, naast geschoten. Het hield ON wel direct bij de les. In de vijfde minuut werd een kansrijke actie om zeep geholpen door een overtreding net buiten de 16. Een prima mogelijkheid voor specialist Thomas Careman. Toen hij achter de bal plaats nam, werd er hier en daar al 1 – 0 gemompeld. Thomas maakte zijn reputatie waar en schoot recht door het midden binnen. De Friese muur zag er niet al te best uit kunt U op de foto’s waarnemen en doelman Kevin Wilpstra leek te schuilen voor het slechte weer achter deze muur. 1 – 0.

Het feestje duurde ongeveer een minuut, want de achterhoede van ON leek nog niet te beseffen dat er al weer afgetrapt was en iedereen stond te kijken hoe Floris Boonstra na een voorzetje de bal langs de mee schutterende doelman Erwin Heidekamp mocht schuiven. 1 – 1. Oranje Nassau bleek niet aangeslagen, schudde de teleurstelling van zich af en pakte de draad weer op. Het was dan ook de lichtgeblesseerde, maar toch spelende Quirijn Boelens, die vijf minuten later, prachtig een voorzet binnen ragde. 2 – 1. Het verbouwereerde Blauw Wit achterlatend. Drie doelpunten in ruim een kwartier. Wat wil de liefhebber nog meer? Dat was Blauw Wit want in de 28e minuut waren ze dicht bij de gelijkmaker, maar de kans werd verprutst. Het spel golfde op en neer, er werd hier en daar te veel balverlies geleden, maar het bleef een aantrekkelijke en spannende aangelegenheid. Toen kort voor rust ON'er Quirijn Boelens met een schitterende bloktackel erger voorkwam, maar fors geblesseerd bleef liggen, ging er een siddering door de ON gelederen. Quirijn probeerde het nog wel even, maar het was al wel zichtbaar dat hij de tweede helft niet meer zou spelen.

Trainer Heerlijjn zag zich dan ook genoodzaakt om Walid Barhouss te laten starten in het tweede bedrijf. Oranje Nassau maakte niet de fout om de voorsprong te koesteren, maar zocht gretig de aanval op zoek naar meer doelpunten. In de 50e minuut was het de beurt aan Giovanni Salvo die keeper Wilpstra verraste met een harde schuiver in de linkerhoek. 3 -1. Blauw Wit zette wel even aan en Ard Veenhof moest een gele kaart incasseren om de Friezen even weer tot rust te manen. Er zou deze middag niets voor hun te halen zijn. Ook niet na de wissel van Arjen Boonstra door Wiebe Bakker in de 61e minuut. Reeds een minuut later was Ezra Schrijver dicht bij de 4 – 1, maar hij zag zijn keiharde schot, schitterend gepareerd door doelman Wilpstra. In de 63e minuut was er geel voor Giovanni Salvo, die niet mopperde over de kleur van de kaart, in de overigens zeer sportieve wedstrijd. In de 72e minuut mocht Ruendel Martinia het veld betreden. Voor hem mocht Ezra Schrijvers rust nemen. Bij Blauw Wit kwamen Bob Schepers en Daanish Jaikaran in het veld voor Thimo de Jong en Kayin Kleefstra. Trainers Martijn Barto en Bert Hollander gooiden alles op de aanval om de schade nog te herstellen. Trainer Heerlijn onderkende het gevaar en liet Rémon Schutte en David Voigt binnen de lijnen komen voor Caram Alves en Tim Deelen. Ook Amin Ouhida kwam er nog in voor Giovani Salvo. De voorsprong van ON kwam geen moment meer in gevaar en het was invaller Voigt gegeven om het scorebord in de 90e minuut op de eindstand 4 – 1 te zetten. Zijn droge knal bracht de bekroning op een zeer verdiende fraaie, 4 – 1 overwinning. De wedstrijd werd op uitstekende wijze geleid door de heren Bryan Huizing, Johan Wesseling en Peter Kats. Gezien de andere resultaten is het weer bloedspannend aan de kop van 1F. A.s. zaterdag moet ON aan de Peizerweg de strijd aanbinden tegen het sterke PKC’83 van trainer Bert Vos, ONer in hart en nieren, maar daar zal hij zaterdag geen boodschap aan hebben. Ik kan alle ONers aanraden om een bezoek te brengen aan het altijd gezellige PKC.