Oranje Nassau blijft in de race na prima overwinning.

Gepubliceerd op
29 april 2023

ON deed wat ze moest om doen om niet af te haken in de titelstrijd in 1F. Winnen van Drachtster Boys en hopen op puntenverlies bij de concurrenten. Dat er puntenverlies op zou treden kon niet anders, want medekandidaten ONS en Pelikaan S speelden tegen elkaar. Dat de Snekers de Oostwolders  met een  7 – 0 nederlaag naar huis zouden sturen had niemand verwacht. Blauw wit Leeuwarden deed ook haar plicht en won met het kleinst mogelijke verschil van Winsum. Het zal vermoedelijk tot op de laatste speeldag spannend blijven. Zowel om het kampioenschap als om de verzwaarde degradatie...

Door Bert Postma

Onze analist Siemon Aikema had al voorspeld dat Drachtster Boys in Groningen altijd een lastig karwei is voor ON. Dat bleek ook vandaag weer , al doet de uitslag dat niet direct vermoeden. De Friezen deelden op een deze keer zonovergoten Coendersborg al in de eerste minuut na de aftrap het eerste plaagstootje uit. De verkregen corner leverde echter niets op. Een paar minuten later was Thomas Careman dichtbij de openingstreffer voor ON.

De volgende vloeiende aanval voor de Groningers leverde wel succes op. De assist van Careman werd prachtig verzilverd door Walid Barhouss. 1 – 0. Lang konden de oranje hemden niet van de voorsprong genieten want in de 12e minuut ging de anders zo betrouwbare doelman Erwin Heidekamp van ON lelijk in de fout. Hij liet een simpel balletje van de borst springen (naweeën van de Oranje Bitter?) en Joost Bosma was er als de kippen bij om de gelijkmaker binnen te tikken. 1-1.  Oranje Nassau toonde veerkracht en sloeg vijf minuten later al terug. Een scherp aangesneden vrije trap van Thomas Careman werd door Quirijn Boelens prima onder de lat binnen gekopt.  2 -1. Beide ploegen deden niet voor elkaar onder en het spel golfde op en neer. Careman was dicht bij een doelpunt, maar zijn schot werd door doelman Emile Peters via de lat weer het veld ingebracht. In de 44e minuut moest de gevaarlijke aanvaller van de Friezen Sicco Bouwer geel incasseren van scheidsrechter Tommy Postma.

In de tweede helft werden de zaken wat beter door de Friezen aangepakt en kwam ON behoorlijk onder druk te staan, waar niet direct een antwoord op werd gevonden. In de 57e minuut moest Ruendel Martina zich laten vervangen door Rémon Schutte en een minuut later moest doelpuntenmaker Walid Barhouss een gele kaart incasseren. Bij Drachtster Boys wisselde trainer Willem Lanjouw Eize Slump voor Jensen Postma. Zijn naamgenoot en  leidsman moest oppassen om de wedstrijd niet uit zijn handen te laten glippen. Hij had in deze fase een paar kaarten nodig om de gemoederen onder controle te houden. De kaart voor Quirijn Boelens en tevens zijn vijfde zal gevolgen hebben. Dat Thomas Careman de scheidsrechter er op attent maakte dat zijn tegenstander geel verdiende, kwam hemzelf op deze kleur kaart te staan.

Bij Drachtster Boys werden Joost Bosma en Peter Reinders vervangen voor Jurgen Scholten en Rudolf Bangma en bij Oranje Nassau werd Quirijn Boelens naar de kant gehaald en kwam Tyson dos Santos binnen de lijnen. In de 79e minuut kon ON bijna de voorsprong vergroten, maar het schot van Bernhard Suffner vloog voor het doel langs. Drie minuten later was Rémon Schutte wel succesvol en rondde hij prachtig een een-tweetje met Careman keurig af. 3 – 1. De spanning en druk werd zo een beetje weggenomen, maar een moment van onachtzaamheid kostte in de 88e minuut toch nog een tegentreffer. 2 – 3. Dit doelpunt kwam op naam van de gevaarlijkste Fries Sicco Bouwer. Spanning terug in  de wedstrijd.  Bij ON werd nog een verse kracht ingebracht. Amin Ouhida kwam voor Tim Deelen voor de slotminuten. Dit had voor zowel Amin als voor ON prettige gevolgen want hij smaakte het genoegen om de alles beslissende 4 – 2 binnen te schieten na een leuke combinatie met weer Thomas Careman, deze middag niet scorend, maar wel de koning van de assists. Het doelpunt van Amin werd, zoals de foto’s tonen, groots gevierd in het Oranje kamp. De wedstrijd stond onder leiding van de heren Tommy Postma, Martijn Brondijk en Johan Wesseling. OranjeNassau komt de komende twee weken niet in actie door een bekerweekend en de afgelaste wedstrijd tegen VV Groningen en kan rustig toekijken of er door de concurrenten nog punten verspeeld worden en mag dan op zaterdag 20 mei thuis aantreden tegen Winsum. Aanvangstijd is voor Oranje Nassu ongebruikelijk. De wedstrijd begint dan om 14.30 uur omdat de wedstrijden in de laatste twee wedstrijdronden allemaal dezelfde aanvangstijd moeten hebben.