Oranje Nassau doet zichzelf tekort tegen PKC’83

Gepubliceerd op
15 oktober 2022

De vooraf veel besproken stadsderby ON – PKC eindigde uiteindelijk in een 3 -3 gelijkspel. Voor ON teleurstellend omdat het nog puntloze PKC thuis zeker verslagen had moeten worden, teleurstellend voor PKC omdat ze de door keihard werken, misschien niet eens onverdiende 1 – 3 voorsprong in blessuretijd aan flarden geschoten zag worden. Uiteindelijk konden de spelers, zoals U op een van de laatste foto’s kunt zien, wel een duim om hoog krijgen voor de geleverde prestatie.

Door Bert Postma

Er was tenslotte een leuke, aantrekkelijk wedstrijd op de mat gelegd. Voor elke ploeg drie doelpunten en voor elke ploeg drie gele kaarten. Het arbitrale drietal werkte dus mee om alles vandaag uit drie te laten bestaan. De bezoekers van deze wedstrijd zullen nadat de teleurstellingen verwerkt waren erkennen dat ze ondanks het miezerige weer een aantrekkelijk potje voetbal hadden gezien. Het zal voor de meeste bezoekers van het oktoberfeest wat na de wedstrijd plaats vond in de kantine van Oranje Nassau vermoedelijk niet bij drie biertjes gebleven zijn.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd er een minuut stilte gehouden en werd er door de thuisclub met rouwbanden gespeeld. Dit ter nagedachtenis aan het overlijden van het oudste lid van Oranje Nassau, Aaldert van Aalderen. We zullen Aaldert bij de wedstrijden, bij het klaverjassen en het koffie uurtje missen.

Scheidsrechter Maarten Spoon uit Enter en zijn assistenten Kees Brondijk en Marten Brouwer hadden de wedstrijd nog maar net gestart of de bal lag al in het net achter doelman Erwin Heidekamp.(zie eerste foto). Een verkeerde inschatting van Thomas Careman werd opgepikt door PKC spits Rob Schokker. 0 – 1. Schokker kreeg het ON publiek stil en de toch al veel luidruchtiger PKC aanhang ging dus al in de vierde minuut uit haar dak. Schokker zou deze middag nog veel meer van zich laten horen.

ON pakte de draad op en was in 8e minuut dicht bij de gelijkmaker. Quirijn Boelens kopte achterwaarts uit een corner net over. In de 15e minuut schoot Jan Kruithof namens ON hard net naast en over het doel. Vijf minuten later een prima schot van Caram Alves, maar doelman Ben Meedendorp redde even bekwaam. Na een prachtige Rick-Rick combinatie en een fraaie voorzet van Rick Wiersma schoot Tim Deelen hopeloos hoog over. In de 26e minuut een schot van Thomas Careman dat net wordt aangeraakt en voorlangs vliegt. Nog in dezelfde minuut wordt een corner door Boelens naast gekopt. Oranje Nassau is op dat moment de bovenliggende ploeg, maar springt slordig met de kansen om, of heeft een beetje pech. Misschien ook een beetje geluk dat in deze fase scheidsrechter Spoon een verdacht lijkende situatie (handsbal) in het ON strafschop gebied, niet ziet of anders beoordeeld. Dit natuurlijk tot groot ongenoegen van de PKC supporters.

PKC vecht zich een beetje onder de ON druk uit en krijgt ook weer kansen. In de 35e minuut kopt doelpuntenmaker Rob Schokker net over en een minuut later moet Erwin Heidekamp razendsnel zijn doel uit om de achterstand niet groter te laten worden. In de 38e minuut was het echter Oranje dat scoorde. Thomas Careman, wie anders, stond plotseling oog in oog met Meedendorp en liet van dichtbij de PKC doelman in de korte hoek kansloos. De verdiende gelijkmaker 1 – 1.

ON mocht maar vijf minuten genieten van de gelijkmaker, want in de 43e minuut blunderde de anders zo betrouwbare Ard Veenhof en liet zich de bal ontfutselen. Het was voor Rob Schokker een koud kunstje om stadgenoot PKC weer op voorsprong te schieten. 1-2.

In de rust wisselde Erwin Heerlijn Tim Deelen voor Ezra Schrijver.  ONer en trainer van PKC, Bert Vos, liet uiteraard zijn tot op dat moment succes elftal ongewijzigd. ON had wat goed te maken en PKC was niet van plan om de behaalde voorsprong zomaar weer uit handen te geven. Dit kostte in de 47e minuut Shkodran Metaj een gele kaart. Hoe anders verliep echter het ON plannetje. Het was PKC dat al in de 49e minuut de voorsprong op 1 – 3 bracht. Een schitterende voorzet werd door opnieuw Rob Schokker even fraai binnen gekopt. De ON verdediging stond erbij en keek er naar.

Oranje Nassau toonde echter veerkracht en het was ook hier wederom Thomas Careman die scoorde 2- 3. ON drong drong natuurlijk aan om ook haar derde doelpunt te produceren. Zou Careman net als Schokker ook zijn derde kunnen maken. Drie was deze middag zoals ik al memoreerde een magisch getal. In de 54e minuut was er geel voor ONer Quirijn Boelens. In de 61e minuut zag Ezra Schrijver zijn schot gestopt door Meedendorp. In de 64e minuut werd er door ON een grote kans gemist op de gelijkmaker. In de 65e zag Thomas de kans op zijn derde gestopt. In de 71e minuut begon het wisselfestival en het vertragen van de wedstrijd door PKC. Lorans Al Ezo werd vervangen door Madhat Aldejab. In de 73e minuut werd een voorzet van Ezra Schrijver door de PKC verdediging bijna in eigen doel gewerkt, maar Meedendorp stond weer op de goede plek. Bij ON werd Jan Kruidhof vervangen door Rémon Schutte, die direct gevaarlijk was, maar ook zijn kopbal werd door de PKC keeper vakkundig gekeerd. Bij PKC werden in de 77e minuut Felipe Marcal Pinheiro en Davy Wilkens vervangen door Boye Boonstra en Nick Berends. Ben Meedendorp kreeg terecht geel voor tijdrekken.

In de 82e minuut een voor ON vervelend moment. Doelman Erwin Heidekamp moest zich geblesseerd laten vervangen door Jelle Bouma. PKC kon maar twee dingen meer doen in de slotfase. Verdedigen en tijdrekken. Bij ON kwam David Voigt nog in het veld voor Giovanni Salvo. In de 90e minuut nog geel voor tijdrekken voor Madhat Aldjejab van PKC. In de 91e minuut, toen de wedstrijd voor ON verloren leek had Rémon Schutte andere plannen en toonde zich een echte Schutte(r). Van een meter of 25 schoot hij de bal, die nog iets van richting werd veranderd, achter de kansloze Meedendorp. 3 -3. In de tien minuten reserve tijd werd ON nog bijna de dupe van het tijdrekken van PKC, toen drie corners maar nauwelijks verwerkt konden worden. Even ging de gedachte terug naar een wedstrijd tegen Balk, waar het wel op deze manier mis ging. ON hield stand, Rick Wiersma kreeg nog geel. Het zal nog lang gezellig geweest zijn op Coendersborg. Volgende week is er beker en inhaal voetbal. Wij zien U graag terug over veertien dagen bij Oranje Nassau – Hoogezand. Aanvang 15.00 uur.