Fraaie Oranje Nassau - Be Quick kent geen winnaar.

Gepubliceerd op
12 oktober 2024
Wie zaterdagmiddag niet op sportpark Coendersborg was, heeft een bijzonder leuke stadsderby gemist. Uit een eerder onderling oefenduel was al gebleken dat de competitiewedstrijden tussen ON en Be Quick wel eens heel aardige potjes konden gaan opleveren. Vrij lang leek het er op dat het bij een doelpuntloos gelijkspel zou blijven. De sterke verdedigingen waren de baas over de aanvallers. Heel af en toe werd het gevaarlijk voor de doelen door slippertjes van een verdediger. Gelukkig werden de ongeveer 400 toeschouwers toch nog getrakteerd op doelpunten. Voor elke partij één, zodat deze spannende en goede wedstrijd een remise opleverde. Vanuit beide kampen bleek tevredenheid over deze puntendeling.
 Door Bert Postma

Onder prima weersomstandigheden blies scheidsrechter Marouan Achammachi uit Damwoude, ON-Be Quick aan het werk. ON trapte af en er ontspon zich direct een fraai duel. Beide ploegen liet zien om voor maar één uitslag te gaan en dat was de winnende. De thuisploeg had zeker in de beginfase een licht overwicht en verschafte zich enkele corners, waar overigens te weinig gevaar uit voortvloeide. Of de boomlange doelman Stein Barkhuis was de baas. In de 19e minuut voor ON de eerste echte mogelijkheid, maar het schot van Jonathan van Dorssen ging naast. Oranje Nassau drong aan en Be Quick werd in de verdediging gedrongen, wat gepaard ging met enkele overtredingen. Dat kostte Patrick Helbig in de 32e minuut geel. Helbig maakte veel later in de wedstrijd dit foutje weer goed.
Twee minuten later had Rick Wiersma de score kunnen openen nadat hij de bal, na een verkeerde terugspeelbal oppikte, maar zijn bekeken lobje belandde helaas op de lat. In de 43e minuut was er nog een schotje van ON-er Nagesh Amatsaleh, wat geen probleem opleverde voor de Be Quick doelman. Vlak voor rust was er nog een gele kaart voor Be Quiker Sil Kramer, voor een forse charge, waarbij hij van geluk mocht spreken dat arbiter Achamachi niet heel goed zicht had op de situatie en Be Quick met 11 man de tweede helft mocht beginnen.

Die tweede helft leek veel op de eerste, maar het overwicht dat ON in het eerste bedrijf had, was nu gegeven aan de Esserberg bewoners. Geel was er in de 47e minuut voor een te veel pratende Rick Hansen. In de 50e minuut moest doelman Heidekamp voor het eerst echt optreden na een schot van Be Quick. In de 63e minuut moest ONer Tim Deelen aan de noodrem trekken en dat leverde hem een terechte gele kaart op van de zeker niet kinderachtige fluitende Achamachi. Bij Be Quick vond de eerste wissel plaats. Julian Vos kwam in het veld voor Ashraf Hezam. Het zal niet aan de wissel gelegen hebben, maar twee minuten later kwam Oranje Nassau op voorsprong. Na een fraaie actie van Rick Wiersma, kon doelman Barkhuis de bal nog wel keren, maar de rebound was een prooi voor Jonathan van Dorssen. 1 - 0. Be Quick gaf direct gas en ON mocht van geluk spreken dat nog in dezelfde minuut Tim Deelen op de doellijn de 1 - 1 kon voorkomen. In de 70e minuut ruilde ON trainer Erwin Heerlijn Nagesh Amatsaleh in voor Wallid Barhouss. Ook deze wissel zal er niet voor gezorgd hebben dat een minuut later de 1 - 1 op het scorebord stond. Na een kopbal boven Heidekamp tegen de lat werd de bal door Patrick Helbig over de lijn gefrommeld. Een beetje gelukkige, maar zeker niet onverdiende gelijkmaker. Na diverse wissels door beide trainers beleefden we nog een spannend kwartiertje, waarin geen grote kansen ontstonden en invaller, oud ON-er, Jan Kruithof in de 84e minuut nog een keer namens Be Quick hoog over schoot. Trainers en aanhang van beide clubs toonden zich tevreden met het gewonnen punt. In het kader van de week voor de scheidsrechter vertrok arbiter Achamachi met enkele presentjes naar zijn woonplaats Damwoude.  Oranje Nassau zal hem a.s. zaterdag achterna reizen om in deze Friese  plaats de strijdbijl op te nemen tegen Broekster Boys. Aanvang 14.30 uur.