Oranje Nassau hangt ook Leeuwarder Zwaluwen aan de zegekar

Gepubliceerd op
19 november 2022

Dat de tribune bij de Zwaluwen zo goed als leeg bleef was logisch, want een zeer koude wind uit het oosten, hield de temperatuur onder nul. Dat bij het Friese gedeelte van de   plm. 100 toeschouwers de gevoelswaarde niet veel hoger kwam had meer met de drie - nul nederlaag te maken, die hun helden moesten slikken tegen het Groninger Oranje Nassau. Dat pupil van de week Julian Smink het enige Zwaluwen doelpunt scoorde, leverde hem een medaille op maar de club geen punten.

Door Bert Postma.

ON reisde voor de tweede keer dit seizoen naar Leeuwarden. Na Blauw Wit was nu Leeuwarder Zwaluwen de tegenstander. Weer een sympathieke maar vaak ook een lastige tegenstander. Moeilijk te bespelen op het al even moeilijke, hobbelige echte gras van het hoofdveld. Oranje Nassau liet zien, net als twee weken geleden, op het al even oneffen veld van Broekster Boys, toch goed uit de voeten te kunnen. Na het beginsignaal van scheidsrechter Sam Tyler en de aftrap van de Leeuwarders ontspon zich weer een echte zaterdag 1F wedstrijd. Twee aanvallende ploegen die zich kansen schiepen en ook de nodige fouten en slordigheden lieten zien. In de 10e minuut was Leeuwarder Zwaluwen daardoor dicht  bij een voorsprong, maar door een uitglijdertje vloog de bal voorlangs het Groninger doel, vandaag weer verdedigd door de herstelde Erwin Heidekamp. Oranje Nassau speelde geconcentreerd tot aan het 16 meter gebied, maar verloor daar het overzicht en kwam nog niet tot scoren, al was het daar in de 17e minuut dichtbij. ON  zag het subtiele lobje door een verdediger van de lijn gehaald worden. Ezra Schrijver, gestart in  de basis schoot even later op het doel, maar doelman Sybren Terlouw had niet te veel moeite om de bal te keren. In de 18e minuut was Tim Deelen zijn verdedigers weer eens te snel af en zijn fraaie voorzet kon simpel door aanvoerder Thomas Careman het doel ingewerkt worden. 0 – 1. Het spel bleef op en neer golven en ondanks de lastige omstandigheden, kou, slechte veld en de zeer laag staande zon, werd er toch een aantrekkelijk potje voetbal op de mat gelegd. Dat leverde Ruben Eijzenga in de 40e minuut een grote kans op. Hij miste echter de bal volkomen en Heidekamp hem voor het oprapen. Vlak voor de pauze moest Joost Jesse Visser het veld geblesseerd verlaten.

Trainer de Jong van de Zwaluwen zal ongetwijfeld zijn mannen de nodige instructies meegegeven hebben, maar dat daar weinig van terecht kwam lag aan Oranje Nassau. Want na twee minuten was het Quirijn Boelens die schitterend binnen kopte uit een even fraaie vrije trap, genomen door Rick Wiersma 0 – 2. Een streep door de Friese bedoelingen. Toen Tim Deelen 10 minuten later in het strafschop onderuit werd gehaald, leverde dat de gasten een strafschop op. Scheidsrechter Tyler aarzelde geen moment en wees naar de stip. Topscoorder Thomas Careman nam uiteraard achter de bal plaats en de foto’s laten zien hoe hij zulke klusjes klaart. 0 – 3 . Oranje Nassau op rozen en Leeuwarder Zwaluwen in de mineur.  Dat deze achterstand natuurlijk wat frustraties opleverde was begrijpelijk en dat er na een forse overtreding van Jorrit van der Veen wat brandjes geblust moesten worden, was een logisch vervolg. Het kostte v.d.Veen wel een gele kaart. De enige in de verder sportieve wedstrijd. Erwin Heerlijn gaf rust aan Ezra Schrijver en Bernhard Suffner. Voor hen kwamen David Voigd en Rémon Schutte binnen de lijnen. In de 80e minuut verprutste Thomas Careman zelf zijn kans op een hattrick. De scherpte was er bij ON een beetje af en het gaf Leeuwarder Zwaluwen  de kans om nog wat terug te doen, maar meer dan een paar corners leverde dit niet op. In de 83e minuut mocht ook Jan Kruithof het veld verlaten en kreeg Jordi de Vries nog de kans de stramme ledematen wat los te werken. Nadat ON de kans op 0 -4 in de 89e minuut verspeelde blies Sam Tyler deze wedstrijd naar het verleden en mocht de warme douche opgezocht worden. Een op drift geraakt Oranje Nassau mag volgende week zaterdag thuis proberen de vijfde zege op rij te behalen, tegen het eveneens uit Leeuwarden afkomstige FVC. FVC dat vandaag de zegereeks van PKC ‘83 onderbrak en met 3-2 won, zal ook weer een tegenstander zijn om rekening mee te houden. Aanvang 15.00 uur sportpark Coendersborg.