Gepubliceerd op
12 november 2022

Degene die gedacht had dat ON – ’t Fean een makkie zou worden kwam zaterdagmiddag op sportpark Coendersborg bedrogen uit. Niet dat er een grote verrassing gebeurde, maar het goede en verzorgde voetbal van de Friese gasten liet niet zien dat ze met slechts een schamel puntje onderaan in 1F vertoeven.

Door Bert Postma

’t Fean mocht aftrappen na de toss van scheidsrechter Sarah Brinkkemper, die geassisteerd werd door Jan Remmers en Bert Vos. De blauw witten trokken zich niets aan van de posities op de ranglijst en trokken moedig ten strijde, aangemoedigd door een prachtig meelevende bank. Oranje Nassau wreef zich even in de ogen en de verdediging moest aan de bak. De verkregen corner voor  ’t Fean kon maar op het nippertje verwerkt worden door de gastheren.  Een daverend schot van Rienk Bouma vloog maar rakelings over de deklat boven de weer het ON doel verdedigende Jelle Bouma. De elf van ’t Fean waren bij vlagen de bovenliggende partij en er ontspon zich voor het plm. honderd man koppige publiek een zeer aantrekkelijke wedstrijd. Hier was ook gelijk het manco van de gasten zichtbaar. Het scoren is een probleem. Dat dat bij ON beter verzorgd is, bleek in de 33e minuut toen na een fraaie combinatie  Thomas Careman de 1 – 0 dacht te scoren. Het doelpunt kon in de ogen van assistent en scheidsrechter geen genade vinden en werd terecht wegens buitenspel afgekeurd. Op de direct daarop volgende Friese aanval moest Jelle Bouma razendsnel met de voet redding brengen. Toch was het Oranje Nassau die door haar betere veldspel de overhand kreeg en het was dan ook in de 38e minuut Thomas Careman die de thuis ploeg aan de 1 – 0 voorsprong hielp. Toen de Oranje brigade even buiten het strafschop gebied een vrije trap kreeg, kon je wel haast pen en papier klaarleggen, want als Careman in deze positie de bal klaarlegt, kun je hem meestal wel noteren. Vijf  minuten voor rust was het bijna weer raak, toen Giovanni Salvo over rechts een indrukwekkende sprint trok en Rick Wiersma de mooie voorzet net niet kon verzilveren. Dus werd er gerust met een ”slechts” 1 – 0 stand en dat was het meest te danken aan het zich kranig verwerende ’t Fean.

Na de pauze kwam Ezra Schrijver in het veld voor Jan Kruithof bij Oranje Nassau. Ook bij de gasten werd gewisseld. Pultrum Bard werd vervangen door Kees de Vries. In de 59e minuut leek er succes te komen voor ON, maar Sarah Brinkkemper zag geen strafschop in de duikeling van Rick Wiersma. Bij ON werd even met de tanden geknarst en bij ’t Fean opgelucht adem gehaald. Mooi is om te zien dat de reacties naar een vrouwelijke scheidsrechter door de mannen toch milder zijn dan naar een mannelijke. De direct daarop volgende aanval en corner van de Friezen had in plaats van de 2 – 0, bijna de 1 – 1 opgeleverd. Het spel bleef op en neer golven en nog geen minuut later toen publiekslieveling Tim Deelen weer een van zijn razendsnelle uitvallen produceerde en enkele tegenstanders de hakken liet zien en ook nog zijn actie schitterend afrondde was de opluchting groot. 2 – 0. Je zag aan de reacties van zijn ploeggenoten dat er echt veel spanning in de wedstrijd lag. ON leek de zaak beslist te hebben, maar daar dachten de blauwen anders over en bleven gewoon hun spel spelen, daarbij nog meer aangemoedigd door een bevlogen trainer Minno v.d. Werf. Het was dan ook kort na het fraaie doelpunt van Deelen, dat de ingevallen Erwin Tabak de 2 – 1 via de paal achter Jelle Bouma schoot.  Oranje Nassau was gewaarschuwd en het was Ezra Schrijver die de kans kreeg weer ruimer afstand te nemen, maar doelman Hessel Huisman was hem de baas. Het wisselmoment was aangebroken en bij ’t Fean verlieten Almer de Jager en René Mellema het veld. Voor hen in de plaats kwamen Franc van der Werf en Steef Loopstra. In de 75e minuut was Thomas Careman dicht bij een grotere voorsprong maar zijn inzet werd op de lijn door een verdediger gered. In de 80e minuut nog een wissel bij ’t Fean, Mayk Numan verliet de mat voor John Notebomer. Het bracht geen succes voor de gasten, maar wel voor ON, want een minuut later toen Ezra Schrijver met de rug naar het doel de bal aan nam en zoals het publiek achter mij zei, de kont er inzette, a la Henny Meijer.  In de draai schoot hij fraai de stand naar 3 – 1 en was de strijd beslist. Trainer Erwin Heerlijn bracht nog Bernard Suffner , David Voigt en Richard Zolfaghari binnen de lijnen en het was de laatst genoemde die in de 90e minuut nog bijna zijn kunststukje van de vorige week herhaalde. Zijn schot vloog nu echter naast.
Conclusie: voor ON een prima overwinning en voor ’t Fean, als er zo door gevoetbald wordt komen er zeker punten, maar of het voldoende zal zijn blijft een vraag. Volgende week mag ON zijn kunsten vertonen in Leeuwarden tegen de Leeuwarder Zwaluwen. Maar dinsdag spelen ze eerst nog in Marum tegen SV Marum.