Oranje Nassau kan niet stunten en verliest topduel van ONS

Gepubliceerd op
11 februari 2023

Na een voorspoedige busreis, het aquaduct bij Sneek was gelukkig deels weer open, en een gastvrij onthaal bij ONS, kon scheidsrechter Dennis Smit, geassisteerd door Willem Renkema en Yaron Quincy Heeren, het top duel starten. Het beloofde weer een fraaie pot voetbal te worden. Oranje Nassau hoopte net als de Snekers in Groningen hadden gedaan, de volle buit mee terug te nemen naar huis. Na 90 minuten fraai voetbal van beide kanten, was daar echter de teleurstelling voor de gasten. De thuisclub had twee keer gescoord en ON had doelman Tristan Boersma niet weten te passeren. Het was aan weer een aantal prachtige reddingen van de ON doelman Erwin Heidekamp te danken dat de nederlaag niet groter uitgevallen is.

Door Bert Postma

Oranje Nassau, wat mocht aftrappen, liet direct zien wat de bedoeling was en stichtte in de 1e minuut al gevaar voor het Sneker doel. Het leverde binnen drie minute 2 corners op, maar geen doelpunten. Het duurde een kwartier voordat ONS iets terug kon doen en Patrick van der Veen kopte de corner maar net naast de kruising. Twee minuten later werd een vrije trap op het nippertje uit de doelmond gekopt door ONer Quirijn Boelens. Weer enkele ogenblikken later schoot Thomas Careman in het zijnet. Even dacht het publiek dat er gescoord was. Drie minuten later schoot dezelfde speler een kans over de deklat.  Het publiek genoot en een doelpunt hing in lucht. Moeilijk te voorspellen aan welke kant hij zou vallen. Dat Oranje Nassau ging scoren was zeker.  Dat het in de 21e minuut door knullig balverlies op het middenveld door de Groningers, gebeurde, was een tegenvaller voor de bezoekers. Het schot vanaf 20 meter door Nick Kleen was hard en goed geplaatst in de hoek. Heidekamp zat er nog aan, maar kon niet voorkomen dat de 1 – 0 op het scorebord verscheen. ON, even aangeslagen, kon maar net voorkomen dat binnen een minuut ook de 2 – 0 geprojecteerd kon worden. Dat voorkwam Erwin Heidekamp ook in de 25e minuut met een  geweldige reflex. In de 30e minuut moest Patrick van der Veen bij ONS geblesseerd het veld verlaten. Voor hem kwam Glenn Buma binnen de lijnen. Vlak voor rust kreeg Tim Deelen een mogelijkheid, maar met links geschoten, was zijn schotje geen probleem voor Boersma.

Het eerste wapenfeit in de tweede helft was in de 46e minuut een gele kaart voor ON spits Thomas Careman. Beloofde dit een pittige voortzetting van dit topduel, of bleef men voetballen zoals het publiek het graag ziet. Gelukkig was dat het geval en bleef de toeschouwer genieten van een fraai duel. In de 54e minuut werd een kans door ONS over geschoten. In de 58e minuut was Heidekamp weer de winnaar in een duel. In de 62e minuut veerde alles wat uit Groningen kwam op. Een handsbal van aanvoerder Joran Swart, waarbij de foto uitwijst dat de arm echt niet langs het lichaam hangt. Maar helaas voor ON stond scheidsrechter Smit in een positie waarbij het moeilijk waar te nemen was. Niet gesteund door VAR of andere hulpmiddelen kon hij de protesten niet honoreren. In de 65e minuut wisselde ON trainer Erwin Heerlijn David Voigt en Caram Alves voor Ruendel Martina en Ezra Schrijver. In de 66e minuut verliet bij ONS Nordin Tahboun het veld en kwam de kleine Delachance Sabuni er in. Het bleek later een wissel met een gouden randje. In de 67e minuut was ON dicht bij de gelijkmaker, maar het schot van Walid Barhouss vloog net naast. Een minuut later een gele kaart voor Rick Wiersma wegens hands. Een kaart met gevolgen. Even was er verwarring bij een, naar het zich liet aanzien, pittige blessure van Barhouss. Al buiten de lijnen werd hij gewisseld voor Amin Ouhida, maar voordat het spel hervat was, kwam Barhouss toch weer in het veld en moest Ouhida nog even wachten.  Hij mocht in de 73e minuut opdraven. Voor hem verliet Giovanni Salvo het veld. In de 79e minuut kreeg ONS een vrije trap op een meter of twintig vanaf het ON doel. Achter de bal nam plaats invaller Sabuni. Op werkelijk grandioze wijze werd de vrije trap verzilverd. Heidekamp zat in de goede hoek, maar was kansloos. Het leverde Sabuni groot applaus op en grote waardering ook aan ON zijde. 2 – 0. Het betekende voor de Groningers de nekslag. In de 80e minuut kwam Pieter Abe de Jong doelpuntenmaker Nick Kleen aflossen en even later moest Walid Barhouss toch geblesseerd het veld verlaten. Voor hem kwam Rémon Schutte. In blessure tijd kreeg ONS nog een goede kans op de derde treffer. Vriend en vijand waren het er over eens dat twee gelijkwaardige ploegen een fraaie wedstrijd op de mat hadden gelegd, waarbij de Snekers toch wel de terechte winnaars waren.

Gele kaarten waren er deze wedstrijd voor de ONers Quirijn Boelens, Rick Wiersma, Thomas Careman en Bernhard Suffner. ON moet oppassen door de vele kaarten niet in de problemen te komen. Wil het om de bovenste plaatsen  mee blijven doen, zal daar een beetje op gelet moeten worden. Aangezien er de komende twee weken inhaal en bekerwedstrijden zijn zal ON pas op 4 maart de competitie hervatten. Thuis tegen Blauw Wit Leeuwarden om 15.00 uur. A.s donderdagavond speelt ON de oefenwedstrijd in Assen tegen ACV en zaterdag 25 februari thuis tegen zoals het nu lijkt Marum.