Gepubliceerd op
01 oktober 2022

Niet alleen werd er van naamgenoot ONS Sneek verloren, maar waren er ook een aantal pittige blessures te melden. Een bekend gezegde zegt dat het kan vriezen of dooien, een , dat het kwartje twee kanten op kan vallen. Op Coendersborg vroor het niet, dooide het wel en het regende het bij vlagen jonge katten. Nu is dat op kunstgras niet zo erg, maar bij overvloed ontstonden er toch een paar keer gevaarlijk situaties door uitglijdende spelers.

Door Bert Postma

Het kwartje viel uiteindelijk de Friese kant op, waar vriend en “vijand” het er wel over eens waren , dat een puntendeling er zeker in gezeten had. Het publiek was vandaag bij deze zeer aantrekkelijkesportieve wedstrijd zeker ook de winnaar.

Op het raam bij de ingang van de kantine hing een wedstrijd poster met de aankondiging van de wedstrijd Oranje Nassau – ONS Sneek. Een aankondiging uit vervlogen tijden en teruggevonden op zijn zolder door Enno van der Laan. Even de data aanpassen en een stukje nostalgie was geboren. Het was dan ook een mensenheugenis geleden dat de Friezen onze tegenstanders waren. Een gevolg van het in hoger voetbalkringen verkerende Sneeksters. Oranje Nassau was al gewaarschuwd door PKC trainer en bekend ON'er Bert Vos. Bert had de vorige week ondervonden hoe de kleine maar zeer rappe mannetjes uit Sneek zijn uit de kluiten gewassen team met lege handen naar huis hadden gestuurd. Het mocht in de eerste helft niet baten, want inderdaad, want af en toe werden er snelheidsovertredingen gemeten op de supersnelle ondergrond. Erwin Heidekamp moest dan ook reeds in de vijfde minuut het eerste schot van ONS stoppen. ONS was in het eerste half uur dan ook zeker de bovenliggende partij. Dit leidde in de 9e minuut tot een snelle Friese aanval die doorliep tot in de 16 meter. Doelman Heidekamp koos er voor om zijn doel te verlaten en op de rand van het gevaarlijke gebied een duel aan te gaan met de aanvaller. Scheidsrechter Jan Willem Bouw zag in de duikelpartij een strafschop, waar uiteraard niet iedereen het mee eens was. Ook de doelman natuurlijk niet. Heidekamp gaf na afloop ruiterlijk toe dat zijn handeling misschien niet de beste oplossing was. Feit was dat de gegeven strafschop onberispelijk binnen geschoten werd door Wesley Tankink. 0 – 1. Oranje Nassau kon in deze periode niet veel meer dan tegenhouden en dat lukte in de 29e minuut niet meer en kon in de rebound Nordin Thaboun de 0 – 2 binnenschieten. Even leek het of de thuisploeg onder de voet gelopen werd, maar de rug werd gerecht en Rick Wiersma was dicht bij de aansluiting treffer, maar doelman Ruben Stuiver redde bekwaam met de voet. In de 38e minuut maakte echter deze Stuiver op een veel hardere wijze, dan zijn collega Heidekamp dezelfde fout. Deze was echter achter het andere doel waarneembaar. Een overtreding waarbij Rick Wiersma steenhard kennis maakte met de kwaliteitsreclameborden achter het doel. Rick moest langdurig opgelapt worden en was nog een beetje van de wereld toen ploeggenoot Thomas Careman de strafschop verzilverde. De op dat moment verdiende treffer en het beloofde dus voor de tweede helft een vervolg te worden van de zeer aantrekkelijke eerste.

Die verwachting werd bewaarheid en het was nu het Groningse ON dat de dienst uitmaakte. Het was dan ook een domper dat in de 74e minuut aanvoerder Ard Veenhof er bij ging zitten. Het bleek een vervelende spierblessure die het noodzakelijk maakte dat hij het veld moest verlaten. Voor hem kwam Jan Kruithof op de mat. Een minuutje later werd een kans op de gelijkmaker gemist. Uit een corner werd nog gescoord, maar deze treffer ging niet door. Er was een overtreding gemaakt. ONS was gewaarschuwd, maar nadat Caram Alves voor Ruendel Martina gewisseld was, werd in de 62e minuut Thomas Careman gelanceerd en kon hij zijn tweede en de verdiende gelijkmaker scoren. 2 -2.

In de 65e minuut was ONS dichtbij de voorsprong, maar de bal vloog voor het doel langs. Bernard Suffner werd gewisseld voor Amin Ouhida en Giovanni Salvo voor Rémon Schutte. Rémon dook in de 70e minuut alleen voor doelman Stuiver op. Stuiver was de baas en redde. Trainer Arnoud Koster zag het gevaar en wisselde Rik Koelewijn en Delachenche Sabuni voor Pieter Abe de Jong en Mark Westra.

Voor de Groningers was het bijzonder sneu dat juist in hun sterkste fase een fout gemaakt werd op het middenveld wat leidde tot de 2- 3 nederlaag. Doelpunt gescoord door Ewart Ottema. Vijf minuten voor tijd waren er nog gele kaarten voor een ONS"er en voor ON'er Kruithof.Erwin Heidekamp moest in de 85e minuut nog uitstekend redden op een Friese vrije trap om de nederlaag niet onterecht nog groter uit te laten vallen. Een minuutje voor tijd nog de Friese wissel Nordin Thaboun voor Geoffrey en in de blessure tijd was Thomas Careman nog dichtbij de gelijkmaker en zijn hattrick maar zijn schot werd gekeerd door Stuiver. Om toch in de munten te eindigen, het kwartje had deze middag ook anders kunnen vallen.

Na afloop van de wedstrijd werd door TC lid Gerrit Raaben het arbitrale trio, dhr. Jan- Willem Bouw, Martijn Brondijk en Melvin Schuurman nog even in het zonnetje gezet i.v.m. met de start van de week van de scheidsrechters. Oranje Nassau mag het volgende week opnieuw proberen in Leeuwarden tegen ook een prima tegenstander Blauw Wit.