Oranje Nassau opnieuw in topper nu tegen Blauw Wit ‘34

Gepubliceerd op
01 maart 2023

De afgelopen twee weken werd er niet gevoetbald in de eerste klasse F. Toch was deze klasse volop in het nieuws. Germain Beck werd als trainer ontslagen bij Hoogezand. En vv Groningen trok zich terug uit de competitie. Zoals een toeschouwer bij de oefenwedstrijd tussen ACV en Oranje Nassau zei: ”Er gebeurt wel wat in 1F.” Zaterdag gaat de competitie weer verder met voor Oranje Nassau een belangrijk duel thuis tegen Blauw Wit ’34.

Door Siemon Aikema

Het terugtrekken van VVG heeft ook consequenties voor de stand. De uitslagen van Groningen werden eruit gehaald. Daarvan profiteerde ONS Sneek. Als enige van de top vier speelde het gelijk tegen VVG. Dus verloor ONS maar één punt, terwijl de andere ploegen uit die top er drie moesten inleveren. Ook voor de periode zijn er consequenties. In plaats van drie periodes zijn er nu twee periodes. Maar in de eerste periode verandert in ieder geval niets wat betreft de eerste plek. Pelikaan S blijft de periodekampioen over de eerste twaalf wedstrijden. Met Oranje Nassau als goede tweede.

Blauw Wit ’34 doet het weer goed in deze klasse. Vorig jaar draaiden ze mee in de top en wonnen een periode. Ook deze keer doen ze mee om de bovenste plaatsen. Op dit moment staan ze derde, met twee puntjes voorsprong op nummer vier Oranje Nassau. In de tweede periode, die nu twee wedstrijden onderweg is, staat het team van Martijn Barto gedeeld eerste. De Leeuwarders spelen dus ook nu een aardig woordje mee. In oktober vorig jaar speelden de gasten van vanmiddag met 1-1 gelijk tegen Oranje Nassau. Oranje Nassau wist dat ene punt binnen te behalen toen Blauw Wit met 10 man speelde door een rode kaart. Blauw Wit is in goeden doen. De laatste drie wedstrijden in de competitie leverden zeven punten op. In de laatst competitiewedstrijd werd PKC gedecideerd aan de kant gezet en verloor met 5-1. Rens Merkus was de grote man met vier goals. Twee week geleden werd in de beker met 5-0 gewonnen in en van Engelbert, dat in de derde klasse van het zondagvoetbal uitkomt. Ook toen scoorde Merkus, deze keer twee maal. Afgelopen zaterdag verloren de Friezen het oefenduel met onze stadgenoot Velocitas 1897 met 1-2. De eerder genoemde Merkus is momenteel ook de topscorer met negen goals.

Statistisch kennen beide ploegen een lange geschiedenis. Zaterdag is de drieendertigste competitieontmoeting in Groningen. De eerste was in het seizoen’58/’59. Beide ploegen sloten af met een gelijkspel. Blauw Wit won negen keer in Groningen, Oranje Nassau hield dertien keer de punten op hun sportpark, de overige tien wedstrijden was er een gelijkspel. De laatste overwinning van de oranjehemden was in het seizoen 17/18.

Trainer Heerlijn vond de overwinning van ONS drie week geeden verdiend. Volgens de trainer hebben ze op details verloren. Ze waren wat vaster aan de bal. En in de omschakeling was Oranje Nassau kwetsbaar. Ook hebben ze te weinig kansen gecreëerd. Voor Oranje Nassau de opdracht om de negatieve reeks van twee nederlagen te doorbreken. En daarover ben ik in ieder geval niet  pessimistisch. Allereerst dus zaterdag de match tegen Blauw Wit. Heerlijn noemt die club een mooie tegenstander. En zoals gewoonlijk heeft hij er zin in om tegen hen te spelen. De kansen zijn er zeker. De selectie is uitgebreid met een drietal spelers van VVG die mogelijk voor nieuwe impulsen kunnen zorgen. Heerlijn is in ieder geval content met deze aanvulling. Deze nieuwelingen zullen echter volgens de trainer. Maar mijn optimisme geldt niet alleen omdat er nieuwelingen bij zijn gekomen. Het spel van de afgelopen twee oefenwedstrijden was van dien aard, dat de formatie van Heerlijn zich in mijn opinie geen zorgen hoeft te maken voor het vervolg van de competitie. Wil ON nog een rol blijven spelen, dan zullen de punten in Groningen moeten blijven.

Scheidsrechter Bryan Huizinga is zaterdagmiddag op Coedersborg vanaf 15.00 uur degene die alles in goede banen moet leiden. Hij wordt geassisteerd door de heren Johan Wesseling en Peter Kats.

Tenslotte nog de strijd tussen Groningen en Friesland. Die is wel veranderd, nu VVG niet meer mee doet. Zes teams uit Groningen strijden nu tegen zeven uit Friesland. Ik heb een nieuwe berekening gemaakt, waarbij de uitslagen van VVG niet meer zijn meegenomen. In de nieuwe stand gaat Groningen nog steeds op kop met 22 overwinningen. Friesland blijft voorlopig steken op 13 zeges. Komend weekend vallen er weer vier punten te verdienen.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.