Oranje Nassau pakt ook drie punten in Winsum

Gepubliceerd op
28 januari 2023

Ook de altijd lastige klip Winsum werd in het gelijk genoemde dorp, omzeild. Dat het niet gemakkelijk ging bewijst de uitslag 0 – 1. De belangstellende die de verhalen en verslagen aanhoort of leest zou denken dat het een gigantisch gevecht geweest is, waarbij Oranje Nassau dan de vechtmachine moest zijn. Scheidsrechter René Wijma had maar liefst zes gele kaarten nodig om deze wedstrijd tot een goed einde te brengen. Hij liet merken niet erg Oranje gezind te zijn en het was  op zijn vriendelijkst gezegd een beetje merkwaardig dat Winsum kaartvrij het veld mocht verlaten. Toch een verademing als je een week eerder scheidsrechter Jeen Boringa Oranje Nassau – Pelikaan S kaartloos ziet fluiten.

Door Bert Postma

Oranje Nassau had haar huiswerk goed gedaan en de angel Yume Ramos werd volledig uit de wedstrijd gespeeld. Op een momentje na in de eerste helft, werd het spelen hem door de ON verdediging,  onder aanvoering van Quirijn Boelens, onmogelijk gemaakt.

Op een hobbelig grasveld mocht Oranje Nassau aftrappen en proberen tegen het altijd lastige Winsum de buit binnen te halen om in het voetspoor van Pelikaan S te blijven. Voor ON altijd even weer wennen om op een dergelijke ondergrond haar spel te spelen. Het leverde dan ook in de 7e minuut een kans op voor de thuisploeg. Het gevaar Ramos werd in stelling gebracht, maar gelukkig voor ON vloog het projectiel langs de voor hem verkeerde kant van de paal. Daarmee was ook het verhaal Ramos ongeveer ten einde. Zoals eerder beschreven had de ON-verdediging geen kind meer aan hem. Het spel golfde op en neer, zonder dat er echt grote kansen ontstonden. De kansjes die er waren werden vakkundig door beide keepers teniet gedaan en de verdedigingen bleken de sterkste delen van beide teams. Voor ON was aanvoerder Ard Veenhof in de 23e minuut dichtbij de openingstreffer, maar zijn schot ging voorlangs het doel van Wouter Meijer. In de 29e minuut schoot ON spits Thomas Careman over. In de 41e minuut werd de fel mee verdedigende ON'er  Tim Deelen op geel getracteerd. Het spel oogde ondanks de goede bedoelingen vaak wat slordig, mee veroorzaakt door het slechte veld. Toch jammer, dat er op zo,n fraaie accommodatie een dergelijk veld ligt. De rust brak aan met de zelfde stand als waarmee begonnen was.

In de tweede helft voerde ON de druk op en de eerste kans voor Rick Wiersma vloog vlak over de lat het weiland in. Twee minuten later deed Thomas Careman het zelfde, nadat Rick Wiersma, Bernhard Suffner had weggestuurd. Diens fraaie voorzet werd door Careman dus over geschoten. Twee minuten later volgde een identieke aanval (zie de foto’s) en nu schoot na prachtig doorzetten van Suffner, Thomas Careman in het dak van het doel. Wouter Meijer heeft de bal alleen horen fluiten. 0 – 1. In de 60e en 61e minuut waren er gele kaarten voor de ON'ers Wiersma en Boelens. Dit tot groot ongenoegen van de meegereisde ON supporters. Dat kan en mag natuurlijk, al zal het gebruik van bepaalde kreten beter achterwege kunnen blijven. Trainer Heerlijn wisselde daarna Ard Veenhof en David Voigt in voor Frederik Specken en Caram Alves. In de 70e minuut volgde de vierde gele kaart voor een ON'er. Even later brak Rick Wiersma door over de linker kant, Wiersma trok de bal prachtig voor, maar Suffner miste de kans op 0 – 2. Een minuut later kopte Careman naast.  Bij Winsum werd er gewisseld . Mulder, Andringa, Faleye en Verhoeven verruilden hun plaatsen. In de 77e minuut was er geel voor invaller Specken van ON. Winsum ging een alles of niets spelletje spelen, maar de achterhoede van ON stond als een huis, onder aanvoering van de weer herstelde doelman Erwin Heidekamp. Winsum stichtte gevaar uit een handvol corners, waarbij ook doelman Meijer als spits ging spelen en ON moest terug. In de 87e minuut werd Tim Deelen gewisseld voor Rémon Schutte, die koud in het veld, de zesde gele kaart kreeg voorgeschoteld door arbiter Wijma. De beste man zal in het vervolg, bij ON, wel het gele gevaar genoemd worden. Door al dat oponthoud liet Wijma ongeveer 10 minuten naspelen en dus bleek de fantastische redding van Heidekamp in de 99e minuut de overwinning voor Oranje Nassau. Logisch dat het gezang uit de ON kleedkamer door het prachtige Winsum club”gebouw”  klonk. Volgende week wacht de volgende klus voor ON. Het ook altijd lastige Gorecht uit Haren komt op bezoek op sportpark Coendersborg. Aanvang “gewoon” 15.00 uur.