Oranje Nassau sterker in vechtduel dan Hoogezand

Gepubliceerd op
29 oktober 2022

Dat het ondanks de geweldige zomerse temperaturen toch echt herfst is, was te zien op het hoofdveld van sportpark Coendersborg. Zeker de helft van de mooie groene kunstgras mat, was bedekt met gele en bruine bladeren. Zomers prachtig die bomen aan de weg kant,  al jaren lang in de herfst mooi van kleur, maar een plaag voor Henk de Jong.  Vroeger met  de hark en kruiwagen werd het veld in de maanden oktober en november speelklaar gemaakt. De laatste jaren met een mooie, maar zware bladblazer op de rug. Zaterdag ochtend lag  het blad echter nog op het veld. Bij Henk gaan de jaartjes ook tellen en aangezien hij meer dingen aan zijn hoofd heeft was hij niet in staat het blad te ruimen.

Door Bert Postma

Maar zie daar, een wonder man. Het was  T.C. lid Thom Wonderman, sportman en één bonk spieren, die de blazer op de rug bond, de oorbeschermers op en blazen maar. Eerst met een briesje, maar na enige instructie van keepers trainer Peter van de Sluis, ging de turbo erop en Thom kreeg zichtbaar plezier aan deze klus. Bij ON is men dan ook van plan om hem tot eind november een contract aan te bieden. Een bal gehakt zal zijn deel zijn. Naar aanleiding van dit gebaar van Thom, roep ik meer sterke kerels (en vrouwen) op om Thom te assisteren en zaterdags vroeg het blad te blazen zodat ook de jeugd en andere teams op een schoon en ongevaarlijk veld te kunnen spelen. Dit gezegd hebbende zal ik me nu beperken tot de wedstrijd.

Oranje Nassau won de toss en koos natuurlijk de speelrichting, om zodoende in  de tweede helft richting kantine te spelen om in buurt te zijn voor de derde helft.  Hoogezand trapte dus af. Helaas deed ze dit niet alleen tegen de bal, maar ook enkele spelers schroomden niet om hier en daar een tikkie uit te delen richting tegenstander. Dat het een spannende en fysieke wedstrijd zou worden bleek al snel. Scheidsrechter Hesse Aartsen kreeg dan ook zijn handen vol en moest veelvuldig het spel onderbreken voor een overtreding. Reeds in de 12e minuut was er dan ook geel voor de zeer aanwezige Robert Hamming voor het neerleggen van Tim Deelen. Het spel golfde op en neer en in de 17e minuut tilde Thomas Careman de bal net over het doel.  Drie minuten later was Hoogezand dichtbij de opening treffer, maar de altijd gevaarlijke Heine Uuldriks kopte net naast. Kansen over en weer en in de 24e minuut was ON dichtbij een doelpunt. Na een half uur deelden ook de ONers hier en daar wat uit en dat kostte Giovanni Salvo geel. Ook kregen de spelers in de gaten dat een duikelingetje en een schreeuwtje ook wel eens een kaartje op kon leveren. In de 34e minuut vloog Rick Wiersma langs de lijn en zijn prima voorzet werd helaas door Tim Deelen hoog over geschoten.  In de 37e minuut was er geel voor Quirijn Boelens voor het wegtikken van de bal na het fluitsignaal. Een licht vergrijp, waar dezelfde sanctie op staat als het neer maaien van een tegenstander. Er zou net als bij hockey een tussen kleur kaart moeten bestaan. In de 38e minuut had aanvoerder Heine Uildriks beter in de gaten moeten hebben dat deze scheidsrechter de kaarten niet op zak hield en kreeg dan ook na een elleboogstoot (hoe zwaar dan ook) op Giovanni Salvo direct rood. Misschien was dit ook wel mede de oorzaak van de nederlaag van Hoogezand, want Oranje Nassau schiep zich dan ook  direct enkele kansen, waarvan er een door Rick Wiersma in de 45e minuut werd benut. 1 – 0

Hoogezand wisselde in rust twee spelers en ging op dezelfde voet verder, wat in de 48e minuut weer geel opleverde. In de 49e minuut weer een overtreding, een paar meter buiten het strafschop gebied , recht voor het doel.  Enkele schutters namen achter de bal plaats, maar het was Thomas Careman die de bal fraai in de kruising krulde 2 - 0. Als keeper moet je wel heel zeker zijn om een muurtje niet nodig te vinden.  In de 54e minuut was er geel voor Caram Alves van ON voor een duwtje tegen Robert Hamming, die op kinderachtige wijze tegen de grasmat ging. Voetbal onwaardig, maar Aartsen zag er geel in. In de 63e minuut wisselde Erwin Heerlijn Caram Alves voor Ezra Schrijvers.  In de 68e minuut was er geel voor Walid Barhouss, voor hetzelfde feit als dat van Alves,  duwtje op keeper Rick Jungman. Bah. Soms verlang ik  naar de tijd dat ik nog voetbalde…en dit soort matennaaierij nog niet bestond. Aangezien ON de kansen niet benutte bleef de spanning op de wedstrijd en het was dan ook Justin Slor die Hoogeand weer in het zadel hielp. 2 –1 . In de 70e minuut kwam bij Hoogezand Wyatt Isaísah Daryo Engel in het veld voor Navid Poyan en bij ON enkele minuten later Bernard Suffner voor Jan Kruithof. In de 77e minuut bijna een spectaculair doelpunt van Ezra Schrijver na een prachtige voorzet van Tim Deelen, maar de bal belandde op de paal. In de 83e minuut een schot van Rick Wiersma rakelings over de deklat.  Hoogezand wisselde voor de laatste keer, Ashraf Hezam verliet het veld voor Robin Landman. Erwin Heerlijn reageerde weer en bracht David Voigt voor Rick Wiersma. In blessuretijd nog een prachtige kopbal van Tim Deelen. Deze keer onder de lat, maar een schitterende redding van Hoogezand doelman Rick Jungman. In de 94e minuut was er nog geel voor Mart Bloeming van Hoogezand, zodat de gele kaarten stand in 3 – 3 eindigde. Het publiek had genoten van een enerverend potje voetbal en rest ons de scheidsrechter en de clubassistenten Jan Remmers en Arnold Menninga te bedanken voor hun bekwame leiding.

a.s. zaterdag gaat ON op bezoek bij Broekster boys in Damwoude en zaterdag 12 november speelt het thuis om drie uur tegen t’Fean ’58 uit het Friese Surhuisterveen. U bent weer van harte welkom.