Oranje Nassau haalt stevig uit naar GRC

Gepubliceerd op
16 maart 2024

Na een nederlaag en een gelijk spel werd het voor Oranje Nassau tijd om weer een wedstrijd te winnen. Om mee te blijven doe om de bovenste plaatsen, was een driepunter broodnodig. Dat juist stadgenoot GRC de dupe werd van de dadendrang van de Coendersborg-bewoners was sneu voor hen. Een langer verblijf in de mooie 1e klasse zal wel erg moeilijk worden. Met sinds lange tijd Thomas Careman terug in de de basis, hadden de Oranje hemden weer hun speciale wapen in de opstelling. Dat het een speciaal wapen is, bleek ook voor GRC. Zeer moeilijk af te stoppen. Het kanon vuurde dan ook driemaal raak. In het eerste gedeelte van de wedstrijd kon GRC het nog aardig bij benen en schiep het zich ook een aantal grote kansen, maar in de tweede helft, lag het tempo van ON voor hen  te hoog en werd duidelijk dat een grote nederlaag het gevolg zou zijn.

Door Bert Postma

GRC dat mocht aftrappen was direct in de derde minuut dreigend, maar het eerste schot van de wedstrijd was weer een dankbare prooi voor keeper Heidekamp van ON. In de 12e minuut de eerste mogelijk voor ON. Een vrije trap van Thomas Careman werd door Djarni Leidelmeijer over gekopt. Drie minuten later liet Careman zien hoe je wel moet scoren. Een mooi breed gelegd balletje werd door hem hard tegen de touwen geschoten. 1 - 0.
De 24e minuut wil ik de minuut van de keepers noemen. Eerst leek Peter van Son de 2 - 0 te scoren, maar doelman Rutger van den Berg redde fraai met de voet. En in de tegenstoot, 30 seconden later, moest Erwin Heidekamp gestrekt, om de 1 - 1 te voorkomen. Het bleek uitstel van executie, want een minuut later was het Ezra Schrijver die een mooie voorzet van Jim de Leeuw binnenschoot. 2 - 0. Jim de Leeuw die het vandaag flink op z'n heupen had en een plaag bleek voor het rechter verdediging blok van GRC. Het spel golfde op en neer en het publiek kwam aan zijn trekken. Toch bleek GRC niet in staat om Heidekamp te passeren. Of door het missen van een paar grote kansen en mogelijkheden of door het weer sublieme optreden van de ON doelman. In de 31e minuut had Tim Deelen de 3 - 0  op de voet, maar doelman Van den Berg was hem de baas. Vlak voor de pauze moest  aanvoerder Ard Veenhof zich, licht geblesseerd, laten vervangen door Felipe Marcal Pinheiro.
In de tweede helft werd er wel een offensief van GRC verwacht. Dat zal ook wel de bedoeling geweest zijn, maar trainer Gerard Zeeman zag zijn plan al snel de grond in geboord. In de 47e minuut liet de snelle Tim Deelen een schone voorzet voor het doel belanden, die feilloos door Thomas Careman verzilverd werd. 3 - 0. In de 49e minuut was er nog een stevige redding van Heidekamp nodig om de 3 - 1 te voorkomen, maar met deze kans was GRC wel haast uitgespeeld. De snelle tegengoal had zijn verlammende werk gedaan. In de 54e minuut ontving Walid Barhouss de gele kaart van scheidsrechter Stefan Aalders. Trainer Erwin Heerlijn kreeg door de fraaie voorsprong, de mogelijkheid meerdere spelers speelminuten te geven. In de 55e minuut verving hij, Yarni Leidelmeijer, Walid Barhouss en Jim de Leeuw voor RĂ©mon Schutte, Rick Wiersma en David Voigt. In de 69e minuut kon Schutte zich de haren wel uit hoofd trekken, toen hij voor een leeg doel de bal net langs de verkeerde kant van de paal stuurde. Dat deed Careman in de 74e minuut beter door het leer vanaf een meter of vijfentwintig hard in het kruis te krullen. 4 - 0. Oranje Nassau verslapte niet en wilde de score opvoeren. Dit werd in de 83e minuut gerealiseerd door Peter van Son, die met een hard diagonaal schot, Rutger van den Berg het nakijken gaf. 5 - 0. Dat hij een minuut later zijn score niet verdubbelde, lag meer aan de GRC goalie dan aan hem. Vlak voor tijd liep Tim Deelen nog tegen een gele kaart aan. In de 87e minuut de laatste redding van Heidekamp, die daardoor zijn zoveelste nul kon bijschrijven.  De wedstrijd stond onder bekwame leiding van de heren, Stefan Aalders, geassisteerd door Dunsun Caglak en Kevin Tardy. Oranje Nassau speelt a.s. zaterdag uit bij PKC, aan de Peizerweg. Aanvang 14.30 uur. De eerste thuiswedstrijd is pas op zaterdag 4 mei. Dan komt Velocitas 1897 op bezoek.