Oranje Nassau wil goede reeks vervolgen in Leeuwarden

Gepubliceerd op
16 november 2022

Voor de tweede keer dit seizoen reist Oranje Nassau zaterdag af naar Leeuwarden. Dit keer om strijd te leveren met de Leeuwarder Zwaluwen. Het is niet de laatste reis naar de Friese hoofdstad, want verderop in het seizoen gaat het team van Heerlijn ook nog de strijd aan tegen FVC.

Door Siemon Aikema

Leeuwarder Zwaluwen loopt al weer een aantal jaren mee in de eerste klasse na het kampioenschap in het seizoen 18/19. Vorig seizoen wisten de mannen van trainer Hans de Jong door een sterke eindspurt in de derde periode zich toch nog vrij gemakkelijk te handhaven met tien punten voorsprong op de nacompetitieplek. Dit seizoen staan de Zwaluwen voorlopig weer in de onderste regionen. Door de nederlaag afgelopen zaterdag tegen PKC ’83 staat de club nu zelfs op een degradatieplek. Trainer Hans de Jong heeft in ieder geval de beschikking over twee spitsen, die veelvuldig scoren. Rick van Loon en Ruben Eijzenga staan beiden in de top van de topscorerslijst. Aan de andere kant krijgen de Friezen wel veel doelpunten tegen, zeven tegen Pelikaan S en vijf tegen Groningen. In die laatste wedstrijd scoorden ze zelf ook vijf keer. Tegen PKC kreeg de verdediging er weer vijf om de oren. De Zwaluwen hebben tot nu toe slechts één overwinning en drie gelijke spelen. De andere drie gingen verloren. Voor de ploeg is het te hopen, dat er snel een ommekeer komt, de achterstand op de veilige negende plek is overigens maar één puntje. Keeper Sybren Terlouw (overgekomen van ONS Sneek maar eerder actief voor Broekster Boys) lijkt voorlopig de voorkeur te krijgen boven Bart Wielinga. Andere nieuwelingen in de selectie zijn Thomas Adam (vv Maastricht West), de eerder genoemde Ruben Eijzenga (Sc Berlikum) Abbas Mampuya (LA Frisia1883) en  Dinand Mud (Hardegarijp). Stan Fortuin is doorgestroomd vanuit de jeugd. Leon Wagenaar, voorheen Blauw Wit 34 is ook weer terug op het voetbalveld.

Statistisch gezien zijn er ook wel enige opmerkingen te maken. Beide ploegen kwamen in totaal twintig keer tegen elkaar uit in Leeuwarden. De eerste ontmoeting was in het seizoen 58/59 in de vorige eeuw. Oranje Nassau won in die eerste ontmoeting met 6-4. De derde ontmoeting in 60/61 werd de eerste overwinning voor de thuisclub. In totaal wonnen de Zwaluwen acht keer, Oranje Nassau nam de punten negen keer mee naar Groningen en drie keer kregen de teams beiden een punt. De laatste overwinning voor Oranje Nassau was in de één na laatste wedstrijd, in het seizoen 15/16. Rhobin Brander (2x) en Marco  van der Heide scoorden namens ON Vorig jaar november wist Leeuwarder Zwaluwen met 1-0 te winnen. In de onderlinge duels heeft Oranje Nassau dus nog een voorspong, die zullen ze graag blijven houden.

Oranje Nassau, dat diinsdagavondoefende tegenvSV Marum (2-2) is de laatste wedstrijden in goeden doen. Voor de vijfde wedstrijd op rij bleven de oranjehemden ongeslagen. Ook werd de derde overwinning op rij behaald op ’t Fean ’58. De mannen van Heerlijn hebben in zeven wedstrijden nog maar één keer verloren. Tegen ONS werd het in de tweede wedstrijd een onverdiende 3-4 nederlaag, waar een gelijkspel meer de verhoudingen weer had gegeven. Oranje Nassau is nu opgeklommen naar de vierde plek. Theoretisch is er met nog één wedstrijd te gaan nog kans op de eerste periodetitel. Daarvoor moet ON zelf winnen, Pelikaan S verliezen van Hoogezand en Blauw Wit ’34 en ONS gelijkspelen of verliezen tegen resp. Drachtster Boys in Drachten en in en tegen vv Groningen.  Persoonlijk verwacht ik dit niet, hoewel gebleken is dat er ook dit jaar weer bijzondere uitslagen voorkomen. Wanneer de vier ploegen samen aan kop zouden staan na acht competitiewedstrijden dan beslist het doelsaldo. Oranje Nassau komt bij een overwinning in ieder geval op een doelsaldo van +12 en Pelikaan S bij een 1-0 nederlaag op +14. Hoewel ik denk, dat deze uitslagen niet allemaal uit zullen komen, denk ik , dat menigeen de standen op de andere velden wel zal volgen.

Oranje Nassau had zaterdag de nodige moeite met ‘t Fean ’58. De ploeg uit Surhuisterveen liet zien geen ontzag te hebben voor de tegenstander en zette Oranje Nassau bij tijd en wijle goed onder druk. Maar het scoren wilde niet goed lukken, een manco waar de mannen van Minne van der Werf dit seizoen vaker last van hebben. Wel de complimenten, maar niet de punten. Uiteindelijk wist Oranje Nassau in de tweede helft de wedstrijd te beslissen. En dus bleef de ploeg van Heerlijn, Pourier en Van der Sluis in het spoor van de drie koplopers. Ik durf niet te voorspellen, dat Oranje Nassau wel even de punten uit Leeuwarden mee zal nemen. Toch zie ik wel mogelijkheden. De snelle aanvallers van ON zullen het kwetsbaarste deel van de Leeuwarders, de verdediging tenminste zo lijkt het, toch dol moeten spelen en kansen creëren. Die kansen moeten dan natuurlijk wel worden benut, terwijl de aanvallers Van Loon en Eijzenga door de verdediging in toom worden gehouden.     

Scheidsrechter Sam Tyler zal de wedstrijd Leeuwarder Zwaluwen-Oranje Nassau in goede banen leiden.  Zijn assistenten zijn Ate van der Meer en Marten Brouwer Om 14.30 uur wordt er afgetrapt op Sportpark Nylan, Middelzeelaan 18a in Leeuwarden.

In de strijd Groningen – Friesland waren er afgelopen zaterdag in drie onderlinge ontmoetingen twee  overwinningen voor Groningen (PKC en ON) en eentje voor Friesland (Broekster Boys). Het zal de lezer dan ook niet verbazen, dat Groningen nog steeds aan de leiding gaat, nu met twaalf zeges, tegen Friesland zeven. Komende zaterdag zijn er weer drie onderlinge ontmoetingen. We zien benieuwd of Groningen weer verder uit kan lopen of dat Friesland deze keer als overwinnaar uit de bus komt.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.