Oranje Nassau pakt volle winst in eerste bekerronde

Gepubliceerd op
16 september 2023
Als je met 9 punten uit drie wedstrijden en een doelsaldo van 10-2 naar de volgende ronde gaat, mag je spreken van een geslaagde bekerstart. Je laat de drie tegenstanders met resp. 4, 3 en 1 punten achter je, dan heb je het goed gedaan. Siemon Aikema zal diep in zijn archief moeten graven om een betere start te vinden. Tevens gaf het aan de trainers de mogelijkheid om alle spelers aan het werk te zien. Het zal voor hen dan ook duidelijk zijn welke elf a.s. zaterdag tegen GVAV de bij de competitie op het veld zullen staan.

Door Bert Postma

De toeschouwers werden zaterdag weer flink verwend op sportpark Coendersborg. Onder zeer fraaie omstandigheden kijken naar de fraaie bekerwedstrijd Oranje Nassau tegen stadgenoot Velocitas is toch een mooie besteding van de zaterdagmiddag. Als je dan ook nog twee ploegen treft die moeten scoren om door te bekeren ben je spekkoper. Oranje Nassau verloor de toss en mocht deze keer niet de speelrichting kiezen, maar mocht aftrappen. Velocitas kwam al snel in balbezit en ON mocht niet mopperen dat dat bezit niet omgezet werd in 0 - 1. Er werd rakelings over de kruising boven Erwin Heidekamp  geschoten. De eerste waarschuwing voor de Oranjehemden was daar. In de vijfde minuut een snelle ON aanval die Rick Wiersma in het strafschopgebied bracht, waar hij zicht- en hoorbaar onderuit werd getikt. Scheidsrechter Stefan Aalders  wilde of had het niet gezien en spreidde zijn armen. Het zal hem geen plusje bij zijn waarnemer opgebracht hebben.
In de 8e minuut de tweede grote kans voor Velocitas, maar Heidekamp tikte de bal  fraai over  de lat. Heidekamp die later in de wedstrijd een aantal fraaie reddingen zou verrichten zal ongetwijfeld uitgeroepen worden tot man of the match. In de twaalfde minuut kwam Oranje Nassau toch op voorsprong. De keeper van Velocitas werd voetballend in verlegenheid gebracht, kon de bal niet meer goed verwerken en kon niet anders dan Rick Wiersma onderuit schoffelen. Aalders had het deze keer goed gezien en gaf de strafschop en geel voor de doelman. Het klusje werd zoals U op de foto's kunt zien door Thomas Careman geklaard. 1 - 0. In de 23e minuut was Velocitas weer dichtbij de gelijkmaker. De bal schampte de deklat. In het eerste halfuur was het een beetje Velo de beste kansen, ON de doelpunten. Want het was in de 35e minuut Tyson dos Santos die ON schitterend op 2 - 0 schoot. In eerste instantie had de Velo doelman nog fraai gered op een 1 tegen 1 met Careman, maar op de krul in de lange hoek van dos Santos had hij geen antwoord. In de 37e minuut kreeg toch Velocitas weer een goede mogelijkheid. De kopbal vloog net naast. De wedstrijd werd even wat onvriendelijker en Thomas Careman van ON en Thomas Bats van Velocitas liepen tegen een gele kaart aan. In de slotminuut ook geel voor Bernard Suffner en trainer Heerlijn van Oranje Nassau. Gelukkig floot arbiter Aalders voor de rust, zodat er even een afkoeling periode aanbrak.

Door de ruststand 0 - 0 bij Gorecht- Lewenborg bleef Velocitas kansen houden voor de tweede plaats en ging er dus nog vol voor. Dat leverde in de 53e minuut bijna succes op, maar ook deze bal vloog net over. In de 58e minuut was er ook geel voor ONer Jim de Leeuw. De tweede helft van deze fraaie wedstrijd bestond grotendeels uit het wisselen van spelers, zowel bij de gasten als de gastheren. Beide banken stroomden leeg en de wissels kregen speeltijd. Ook oud-ONer Amin Ouhida kreeg namens Velocitas de kans om zijn oud ploeggenoten het vuur aan de schenen te leggen. Verder zeker nog te vermelden in de laatste tien minuten waren de prachtige 3 - 0 van Rémon Schutte, die uit de draai, fraai binnenschoot. Achter mij riep iedereen dat Careman  de maker was, maar het blijkt dat ook Rémon dit hoogstandje beheerst. Verder werd dit het Heidekamp kwartiertje, want hij bracht met zeker 4 of 5 sublieme reddingen de Veocitas spitsen tot wanhoop. De drie nul lijkt afgetekend, maar Velocitas blies zeer zeker haar partijtje mee en zal zeker niet onderschat mogen worden in de competitiewedstrijden. Een gewaarschuwd man telt voor twee. Een competitie, die a.s. zaterdag van start gaat voor Oranje Nassau met GVAV - ON. Aanvang 17.00 uur op sportpark Kardinge en voor Velocitas met de wedstrijd in Emmen op zondag 24 september tegen WKE'16 op sportpark Grote Geert. Aanvang 14.00 uur.