Rick Bruns: “Gewoon lekker gaan voetballen met zijn allen en dan komt de rest vanzelf.”

Gepubliceerd op
11 augustus 2024

De tweede nieuweling, die ik aan de volgers voorstel, komt net als Sam Niewold over van Gorecht. Het is Rick Bruns. Hij woont zijn hele leven al in Haren. Momenteel woont hij samen in het centrum deze plaats. Na de HAVO op het Zernike College heeft hij de middelbare hotelschool in Groningen afgerond. Momenteel werkt Rick als leidinggevende in de zaak van zijn vader, Intermezzo Brasserie in Haren. 

Door Siemon Aikema

Rick BrunsDSC 4623

Ook Rick heeft, volgens Voetbal Noord twee bijnamen, OSH en Brunna. Voor beide namen heeft hij verklaarbare redenen. Brunna is afgeleid van Bruns en OSH staat voor Oosterhaar, de wijk in Haren waar Rick is opgegroeid. Hij voegt er nog aan toe, dat we hem gewoon Bruns mogen noemen. Dat komt goed uit, want er lopen straks drie spelers rond met de voornaam Rick: Wiersma, Hansen en Bruns.

Rick woont niet alleen zijn hele leven al in Haren, hij heeft tot nu toe ook nog maar bij één club gespeeld. Hij begon twintig jaar geleden bij F5 van Gorecht. Bij deze club heeft hij ook de gehele jeugdopleiding doorlopen. En inmiddels alweer 8 jaar bij de senioren. “Dit is mijn allereerste uitstap naar een andere vereniging”, voegt Rick er nog aan toe. Wanneer hij een hoogtepunt mag noemen in zijn voetbalcarrière dan noemt Rick direct het kampioenschap in de hoofdklasse met B1. “Wij werden hier kampioen met jongens die allemaal van het oude sportpark ‘Oosterweg’ kwamen. Wij waren toen net twee seizoenen verhuisd naar Sportpark De Koepel aan de Onnerweg’. Dit zijn nog steeds jongens waar ik nog veel contact mee heb. Ik werd tevens uitgekozen als speler van het seizoen door de trainer, terwijl ik een 1e jaars was. Een ander hoogtepunt was voor Rick zijn debuutseizoen in het 1e elftal van Gorecht. Dat hij uit het tweede elftal het jaar erna als enige speler naar het eerste mocht was voor hem een enorme droom  Aanvankelijk speelde hij in de eerste seizoenshelft alles bij het tweede en de tweede seizoenshelft veroverde hij, na twee sterke invalbeurten, een basisplek voor de rest van het seizoen. In de eerste klasse E in het jaar 2018 tegen Oranje Nassau gaf hij de assist op de beslissende 4-2 gemaakt door Robin Zuidema ( Rick geeft er de beelden bij van You Tube, al zal niet iedere ON’er daar graag aan herinnerd worden.  https://youtu.be/c0P06Fk6Io4?si=YzMT2vqsTMF9TGt6 ) Rick vond dit voor een 20-jarige jongen uit eigen jeugd een heel mooi hoogtepunt Als laatste noemt hij nog de promotie naar de 1e klasse via de nacompetitie in 2022. Dat vond hij ook een schitterend seizoen. Genoeg hoogtepunten dus tot nu toe. En nu maar hopen, dat Rick na dit seizoen weer een hoogtepunt heeft te vieren.

Jouad Boufarra is de trainer die het meeste invloed heeft gehad op Bruns. Hij was zijn trainer in de B1 van Gorecht. Afgelopen seizoen was Jouad trainer van de 021 van FC Twente/Heracles. Rick vertelt dat Juoad hem op de juiste manier kon raken. Voor hem ging hij echt door het vuur. Of mee speelde dat Rick dat seizoen niet één keer werd gewisseld laten we maar in het midden. Zelf denk ik dat dit geen rol speelde….

Als ik de speler, die het liefst op de linksback-positie speelt vraag naar zijn sterke kanten dan komen zijn inzet, agressie, positieve coaching, voorzet, (verre) ingooi, leergierigheid en kopkracht naar voren (Dat laatste ondanks zijn lengte). Verbeterpunten ziet hij ook wel. Hij zou, zo zegt hij, meer de voetballende oplossing moeten opzoeken in plaats van het zekere voor het onzekere te nemen. Over zijn positie in het elftal voegt de linksbenige Rick nog het volgende toe: “Eigenlijk speel ik al mijn hele leven op deze plek. Ik denk dat daarom daar ook mijn kracht ligt, ik weet heel goed wat er op deze positie verwacht wordt. Ook kan ik goed op de linker centrale positie ‘Nathan Aké’ in de 3 mans verdediging spelen.”

Rick is benaderd door Oranje Nassau om te komen spelen bij de club. Het leek hem een super mooi moment om een keer iets anders te gaan doen in zijn leven. Hij is bijvoorbeeld nooit op een lange reis geweest, heeft geen buitenlandse st age gelopen, etc. Voor hem leek juist leuk om een vertrouwde omgeving achter te laten en iets op te zoeken waar een beetje risico in zit, oftewel een uitdaging. “Het is de uitdaging die ik zoek en wat is nou het leukste om dat te doen met voetbal. Iets wat ik het liefste doe en bekijk in mijn vrije tijd”. Dat zijn goede vriend Sam ook van Gorecht naar ON ging, maakte de keuze ook een stuk makkelijker. In die periode  hebben ze er toen veel over gehad.

Zijn ontvangst bij Oranje Nassau was goed. Hij kende al wel een paar spelers. Tim Deelen en Youri Tepper ken hij goed en ook jongens die al wat langer bij ON spelen. Hij heeft immers met Gorecht vaak tegen ON gespeeld de laatste jaren. Rick signaleert al wel een verschil tussen zijn oude en zijn nieuwe vereniging. Gorecht is vereniging met heel veel leden. Denk aan puppy’s, jeugd, senioren, 35+. Het voelt aan als een dorp binnen het dorp Haren. Iedereen is of familie of buurman van elkaar, zo voelt het. Bij ON is het eerste elftal iets meer op een staand onderdeel van de vereniging. Al heeft Rick wel gemerkt dat ON een hele fanatieke aanhang heeft. Dat vind ik mooi om te zien. Zo aan het begin van het nieuwe seizoen is zijn beeld natuurlijk nog lang niet compleet.

Rick vindt de eerste weken bij de selectie super positief. Volgens hem staat er een hele sterke, goed uitgebalanceerde selectie. Super veel kwaliteit en mentaliteit in de ploeg. Daarnaast heeft Oranje Nassau trainers die super betrokken zijn met Oranje Nassau 1. Ze zijn volgens deze nieuweling echt een groep aan het kneden. Dat zal volgens hem ook nodig zijn met veel nieuwe jongens. De passie van die heren straalt er echt van af. Mooi om te zien dat de trainers altijd in zijn voor een dolletje (vooral tegen elkaar ) en als het moet op hun strepen staan, als ze om kwaliteit vragen.

Rick wil dit seizoen hard werken, want daar begint alles mee volgens hem. Als je dat doet, dan komen de mooie dingen vanzelf. En over de verwachtingen voor dit seizoen zegt hij nog het volgende: “ Aan het einde van het seizoen terug kijken op wellicht wel iets heel moois met elkaar. Gewoon lekker gaan voetballen met zijn allen en dan komt de rest van zelf.” Hij denkt dat je niet te veel nadruk moet leggen op bepaalde doelen. “Zoals ik al eerder aangaf. ‘Hard work pays off’.”

Als afsluiter voor de volgers zegt Rick Graag tot snel. En “Mochten jullie belang hebben voor een praatje tijdens de vakantie ben ik altijd te vinden bij Intermezzo Haren voor een kopje koffie. En anders, tot snel en zien we elkaar later in augustus.

Een mooi advies van Rick. Of er velen de reis naar Haren maken is de vraag. Maar de uitnodiging staat in ieder geval. Rick dank voor je tijd. Ik wens je veel voetbalplezier bij je nieuwe club en we zien elkaar snel.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u accountants en adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
AllPrepare

Allprepare is dé gespecialiseerde webwinkel voor noodproducten, veiligheid en zelfredzaamheid. Of je nu op zoek bent naar noodpakketten, EHBO-benodigdheden, water- en voedselvoorraden of andere producten om goed voorbereid te zijn op onverwachte situaties, bij Allprepare vind je alles wat je nodig hebt. Met een breed assortiment, deskundig advies en een focus op kwaliteit zorgt Allprepare.com ervoor dat je altijd klaar bent voor de toekomst.

Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.

Copyright© 2024 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.