Topper eindigt in een gelijkspel

Gepubliceerd op
21 januari 2023

Topper Oranje Nassau – Pelikaan S kent geen winnaar

De met veel belangstelling tegemoet geziene wedstrijd ON – Pelikaan S leverde vanmiddag op sportpark Coendersborg geen winnaar op. Onder prachtige winterse omstandigheden (geef mij de zomer maar) werden de punten verdeeld en gaf het scorebord een verdiende 1 – 1 uitslag aan.

Door Bert Postma

Om precies 15.00 uur werd aangevangen met de tweede competitie helft. De competitieleider heeft bij de indeling van de wedstrijden niet kunnen bevroeden dat de nummers 1 en 2 en 3 en 4 tegen elkaar de degens mochten kruisen na de winterstop. Koploper Pelikaan S moest op bezoek bij Oranje Nassau, wat slechts 1 punt minder gescoord had in de eerste competitie helft. De ongeveer 150 belangstellenden kregen een wedstrijd voorgeschoteld waarin twee ploegen hun stinkende best deden om de overwinning op te eisen. Onder leiding van arbiter Jeen Boringa, geassisteerd door Ate van der Meer en Fleur Knevelman werd het een wedstrijd die grotendeels op het middenveld werd uitgevochten en waar er eigenlijk te weinig echte kansen werden gecreeerd. Vanaf de aftrap domineerde Oranje Nassau en nam het heft in handen. Pelikaan S kroop wat in haar schulp en keek de kat uit de boom. Het leverde zodoende een schaakspel op waarbij zowel de thuisclub, als de bezoekers de beslissende zet nog niet wilden of durfden te plaatsen. Een kleine mogelijkheid voor ON in de 15e minuut gaf even een beetje hoop. Dat Oranje Nassau toch de leiding nam, was volkomen terecht. De Oranjehemden waren de bovenliggende partij en dat leverde Thomas Careman de mogelijkheid om te scoren in de 28e minuut. Twee maal mocht hij van dichtbij aanleggen, maar ook twee maal was doelman Stefan van der Lei hem de baas. Ook in het voetbalspel geldt soms de regel dat drie maal scheepsrecht is en na de twee reddingen van v.d. Lei was het ON'er Tim Deelen die hem van dichtbij kansloos liet 1 – 0. Pelikaan S liet het over zich komen maar veranderde haar tactiek nog niet. Na nog een mogelijkheid voor David Voigt namens ON, bleef deze stand dan ook tot aan het rustsignaal op het scorebord en mochten de aanwezigen zich opwarmen voor de tweede helft.

Verwacht werd dat Pelikaan S uit een ander vaatje zou tappen en dat werd bewaarheid. Er werd meer en sneller de aanval gezocht en dat leverde aan de zijlijn een vrije trap op door een eigenlijk volledig onnodige overtreding op die plaats. Een vrije trap die hoog voor het doel bij de tweede paal belandde. Of de bal nog aangeraakt werd was niet geheel duidelijk maar omroeper Feiko Bosma kende de goal toe aan Omar Kavak. 1 – 1.  Bij Pelikaan S werd Quiten Anakotta gewisseld voor Ifeay Gorissen. Voor de meeste ON'ers geen onbekende door zijn Oranje Nassau verleden. De tweede helft was min of meer een kopie van de eerste helft met het verschil dat nu Pelikaan S de bovenliggende partij was en zich de meeste mogelijkheden schiep. Trainer Erwin Heerlijn greep in en wisselde Ard Veenhof en David Voigt. Voor dit duo kwamen Frederik Specken en Caram Carneiro Alves binnen de lijnen. Om in schaaktermen te blijven, de wedstrijd leek op een patstelling af te gaan en dat werd ook bewaarheid. Er was nog wel een prachtige redding met de voet voor nodig van invaller doelman Jelle Bouma om Oranje Nassau het zeer verdiende punt te laten incasseren. Zo kwam er een einde aan een heel behoorlijke wedstrijd waarin we wat spektakel hebben gemist, maar waar de sportiviteit hoog in het vaandel stond en scheidsrechter Boringa de wedstrijd zonder kaarten kon  beeindigen.  Op de allerlaatste wedstrijd van het seizoen zullen ON en Pelikaan S elkaar weer treffen in Oostwold. Het zou fraai zijn als deze competitiestand tot dan gehandhaafd blijft. Oranje Nassau mag eerst a.s. zaterdag in Winsum proberen de drie punten binnen te halen. Aanvang 14.00 uur!

Hier nog een uitgebreide fotoreportage van de wedstrijd.