Tussenbalans eerste seizoenshelft 1F.

Gepubliceerd op
14 december 2022

Het is winterstop. Dus hoef ik geen voorbeschouwingen schrijven en ook geen verslagen plaatsen. Daardoor is er tijd voor andere beschouwingen. Een tussenbalans van het eerste deel van de competitie in 1F. Gekoppeld aan de voorspellingen die ik vooraf had gedaan. Waarmee zat ik goed, waar zat ik er tot nu toe volkomen naast afgaande op de eerste elf wedstrijden van het seizoen.

Door Siemon Aikema

In één ding had ik het zeker bij het goede eind. Ik schreef destijds :” Het zal een harde strijd worden onderaan. ”Kijk je naar de huidige stand, dan staan de ploegen die op de vijf onderste plaatsen staan dicht bij elkaar. Na die elf duels is het verschil tussen nr. 14 Fean ’58 en nr. 10 Groningen maar vijf punten. En de ploegen die net op de veilige plaatsen staan Leeuwarder Zwaluwen en Hoogezand hebben resp. twee en vijf punten meer dan de nummer 10 Groningen. Bovenaan is het voorlopig ook nog heel spannend. Koploper Pelikaan S heeft slechts één puntje voorsprong op nummer twee Oranje Nassau en twee op nummer drie Blauw Wit ’34. Twee van deze ploegen schatte ik vooraf al hoog in. Bij Oranje Nassau was ik wat voorzichtiger al hoopte ik wel dat ze lang zouden kunnen meedoen. En dat doen ze voorlopig dus ook wel. Van ONS Sneek  en Hoogezand had ik ook hoge verwachtingen. ONS Sneek staat voorlopig op de vierde plaats op korte afstand (4 punten) van Blauw Wit ’34. Hoogezand presteert echter erg wisselend, daar had ik meer verwacht. Voorlopig moeten de Hoogezandsters het doen met de hoogste plek van het rechter rijtje.

Na de top de middenmoot. De vraag voor me zelf is wat is de middenmoot. Dat was in mijn opinie de groep, die in aanmerking kwamen voor ongeveer de zesde tot de elfde of twaalfde plaats. Hier verwachtte ik Drachtster Boys, Gorecht , Winsum, Groningen. PKC, Broekster Boys en Leeuwarder Zwaluwen. Winsum, Broekster Boys en PKC staan in het linker rijtje dus die voldoen wel aan mijn verwachtingen. Leeuwarder Zwaluwen staat voorlopig op de plek die ik verwachtte, ik schreef hierover dat ze net als vorig seizoen zich wel zouden handhaven. De negende plek is inderdaad goed voor handhaving. Groningen had ik wel iets hoger ingeschat, zij hebben wel een goede ploeg maar spelen te vaak gelijk, dat kost hun punten. Gorecht zou je nog net in de middenmoot kunnen plaatsen. Drachtster Boys valt me tot nu toe tegen. Ik verwachtte geen wonderen van deze ploeg, maar had niet gedacht dat ze bijna op de helft van de competitie op een degradatieplaats zouden staan.

In mijn voorspelling had ik Fean ’58 en FVC ingeschat bij de ploegen die het moeilijk zouden krijgen. Dat lijkt tot nu toe ook uit te komen, beide ploegen staan op een degradatieplaats. Van Fean is het overigens wel opvallend, dat ze qua veldspel wel vaak mee kunnen, maar veel moeite hebben met scoren. In Surhuisterveen zal men nieuwe moed putten uit de duidelijke 4-1 zege op de laatste speeldag van 2022. Het verdere verloop van deze competitie zal ik met veel interesse volgen, wellicht ziet de ranglijst er aan het eind van het seizoen heel anders uit.

Tot slot nog een aantal statistieken.

Tot nu toe zijn er 77 wedstrijden in de competitie gespeeld. Daarin werden in totaal 297 doelpunten gemaakt, dat is gemiddeld bijna  vier goals (3,8) per wedstrijd. Als we een ranglijst van meest scorende teams opstellen, dan staat Pelikaan S ook daar op de eerste plaats met 31 goals, gevolgd door ONS Sneek (30) Oranje Nassau en PKC (29). Opvallend zijn de goals van nummer negen Leeuwarder Zwaluwen met 26 goals. Met die goals sraan ze in de top 5. Drachtster Boys en Fean hebben het minst gescoord, resp. 9 en 10 goals, gevolgd door Gorecht dat 12 keer kon juichen. Tegen Fean werd er het meest gescoord namelijk 36 keer gevolgd door Leeuwarder Zwaluwen en FVC (32) en  PKC (30). De verdediging van Oranje Nassau en Blauw Wit ’34 moesten de minste tegengoals incasseren namelijk negen doelpunten. Hier staat Pelikaan S op de derde plek met elf tegengoals. Pelikaan S en Oranje Nassau staan gelijk in doelsaldo (+20), Fean ’58 heeft een saldo van -28, op ruime afstand van FVC (-16) en Gorecht (-13)

Op de topscorerslijst staan Rick van Loon (Leeuwarder Zwaluwen en Thomas Careman (ON) gedeeld eerste met dertien doelpunten. Rob Schokker (PKC) heeft er twaalf gemaakt, daarna volgt Heine Uuldriks van Hoogezand met tien goals. Nog net in de top vijf staat Jan Hooiveld (Pelikaan S), hij scoorde negen keer.

De scheidsrechters gaven aan elf spelers van tien clubs een directe rode kaart. Daarnaast waren er ook nog spelers, die twee gele kaarten in één wedstrijd kregen. Maar die heb ik meegenomen met de gele kaarten. In totaal werden er 196 gele kaarten uitgedeeld. Dat komt neer op een gemiddelde van 2 1/2  per wedstrijd per wedstrijd. In het duel tussen ’t Fean  ’58 en Broekster Boys werden er maar liefst 9 gele kaarten uitgedeeld. ‘Goede’ tweede was de wedstrijd Leeuwarder Zwaluwen- Winsum met 7 gele en een rode kaart.

ONS Sneek kreeg de minste gele kaarten namelijk vijf. De Snekers speelden ook het vaakst in wedstrijden waar helemaal geen kaarten werden uitgedeeld. De Friese clubs staan trouwens hoog in het fairplay klassement. Na ONS zijn Drachtster Boys  en Blauw Wit ’34 de clubs met de minste gele kaarten. Zij kregen allebei 9 keer geel. Maar omdat Blauw Wit ’34 ook nog een rode kaart kreeg, staat Drachtster Boys wat mij betreft op de tweede plek. Groningen en Oranje Nassau complementeren de top vijf met respectievelijk 10 en 11 kaarten. Daarbij moet echter nog wel worden aangetekend, dat Groningen ook nog een keer rood kreeg. De meeste gele kaarten waren er voor PKC (23), Leeuwarder Zwaluwen (21), Broekster Boys (19) en Pelikaan S (17).  De clubs met 16 gele kaarten zijn Hoogezand en ’t Fean ’58. Gorecht en FVC kregen allebei 14 kaarten en Winsum tenslotte 12.

Van de 77 wedstrijden eindigden er 19 in een gelijkspel. De thuisclub won 34 keer en 24 keer wonnen de bezoekers. Pelikaan S is de enige club, die nog niet heeft verloren. Alle teams hebben op z’n minst een keer gewonnen. De huidige top 3 (Pelikaan S, Oranje Nassau en Blauw Wit ’34) heeft acht overwinningen. Groningen Drachtster Boys en ’t Fean ’58 hebben slechts één keer drie punten aan hun totaal kunnen toevoegen. Kampioen van de gelijke spelen is Groningen. Zes keer deelden ze de punten met de tegenstander

Ik kijk met veel belangstelling uit naar het vervolg van de competitie. De eerste toppers voor na de winterstop op 21 januari zijn de duels tussen nummer 2 Oranje Nassau en nummer 1 Pelikaan S en de nummers 3 en vier Blauw Wit ’34 en ONS Sneek.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.