Uitmuntende competitie start Oranje Nassau.

Gepubliceerd op
24 september 2022

Zonder dat je kan zeggen dat ON de sterren van de hemel speelde, werd er toch met de prima cijfers 0 - 4 van gemeentegenoot Gorecht gewonnen. Oranje Nassau was natuurlijk gebrand om te winnen, na de knullige bekernederlagen.

Gorecht nam zowel in de eerste als in de tweede helft wel het initiatief, maar een scherp en geconcentreerd verdedigend ON liet niet toe dat de gastheren echt gevaarlijk konden worden. Oranje Nassau liet de wit-zwarten even uitrazen en sloeg op de juiste momenten met dodelijke precisie toe en mag door de fraaie 0 - 4 zich even de eerste koploper in de nieuwe zaterdag 1f noord noemen.

Door Bert Postma

De ongeveer 100 toeschouwers zagen dat Gorecht het nieuwe seizoen in werking mocht zetten na de toss van dhr. Gerlof Gils, scheidsrechter van dienst, geassisteerd door de heren Yaron Quincy Heeren en Dursan Caglak. Op de prima grasmat, die de regenbuien goed had verwerkt ontspon zich direct een aardig potje voetbal. Gorecht was duidelijk van plan om het Oranje Nassau zo moeilijk mogelijk te maken. Aanvankelijk lukte dat ook aardig en door wat slordigheden in de ON defensie ontstonden er ook wat kleine kansjes. De eerste corner verdienden ze al na vier minuten. Nadat de oranjehemden gewend waren aan de omstandigheden, namen ze al vrij snel de aanval over en gingen zij bepalen wat er op het veld gebeurde. Dat leverde in de 8e minuut de eerste corner op. Na 20e minuten werd over links Bernard Suffner de diepte ingestuurd. Zijn uitstekende voorzet werd even fraai door de kleinste man van het veld bij de tweede paal in het Gorecht doel gekopt. Doelman Willem Bouwkamp en een Gorecht verdediger verkeken zich grandioos op de watervlugge Tim Deelen. Het eerste ON doelpunt van 22-23 was geboren. 0 – 1. De partijen waren redelijk aan elkaar gewaagd waarbij het technische voetbal door ON werd gespeeld en Gorecht door direct de diepte te zoeken probeerde succes te bereiken. In de 40e minuut was ON dichtbij een treffer, maar de vrije trap van Thomas Careman vloog vlak over de lat. Vier minuten later weer een vrije trap, nu op de positie waar vandaan Ard Veenhof wel eens vaker succes heeft. Hij was dan ook degene die de bal feilloos in de rechter kruising krulde. Willem Bouwkamp kwam nog wel ver, maar was kansloos op de inzet van Veenhof. 0 – 2. Verrassend?, eigenlijk niet en ook bij Gorecht was men het er over eens dat de gasten terecht met deze mooie voorsprong mochten rusten. Jammer dat de stadionklok niet onder controle werd gekregen, zodat het publiek een beetje moest gissen, wanneer ze aan de koffie mochten.

In de tweede helft had Gorecht weer het eerste initiatief en wisselde trainer Erwin Heerlijn van ON, David Voigt, die vlak voor aanvang van de wedstrijd de licht geblesseerde Jan Kruithof in de basisopstelling had vervangen, voor Amin Ouhida. De wedstrijd werd op het door de regen gladder wordende veld wat pittiger en er werden een paar aardige tackels geproduceerd. Een daarvan in de 62e minuut door Nick Janzen kon in de ogen van Gils geen genade vinden. De gele kaart dus. Toen 2 minuten later een inzet van Rick Wiersma op de bal ook bestraft werd met geel, leek dit wel heel erg op een compensatie-kaart. In de 65e minuut toen Thomas Careman zich op fraaie wijze langs doelman Bouwkamp slingerde en daarna op onnavolgbare wijze het lege doel niet kon vinden, ging een mooie kans verloren om Gorecht definitief op de knieën te krijgen. In de 70e werd bij ON Ruendel Martina, na een lang durende blessureperiode in het veld gebracht. Hij volgde de moe gestreden Caram Alves op. Martina hongerig natuurlijk naar doelpunten, mocht al binnen drie minuten zijn honger stillen en speelde zich vrij voor Bouwkamp en had geen enkele moeite om hem te passeren. 0 – 3. Mooi om te zien hoe de hele ploeg dit doelpunt met hem mee vierde. Toen Martina twee minuten later in het strafschopgebied onderuit werd gehaald vond Gerlof Gils het blijkbaar genoeg en weigerde, onterecht, de bal op de stip te leggen. Bij deze stand werd daar niet meer te moeilijk over gedaan. Toch was de honger van ON nog niet gestild, want toen Giovanni Salvo op rechts de vrijheid kreeg om aan te leggen, twijfelde hij geen moment en verraste zowel doelman Bouwkamp als Uw fotograaf en waren ze beiden te laat. Een mooie schuiver onder de keeper door 0 – 4. Bij ON kwamen voor de laatste minuten nog Richard Zolfaghari en Rémon Schutte in het veld voor Bernard Suffner en Rick Wiersma. Een uitstekende teamprestatie voor de ploeg en de staf. Volgende week zaterdag komt naamgenoot Oranje Nassau uit Sneek op bezoek. Om 15.00 uur is op Coendersborg Oranje Nassau Uw gastheer.

Opstellingen:
Gorecht: Willem Bouwkamp, Miska Scheepsma, Thijs Hekman, Rick Bruns(45.Michel Koopman), Sander Nooi, Nick Janzen, Twan Boersma, Tom Traas, Sam Nieuwold, Hein van Marrum, Rein Werumeus-Buning.
Bank: Harmen Meijering, Sjoerd Hoekstra, Yorn Niewold en Thijmen Venendaal.

Oranje Nassu: Erwin Heidekamp, Tim Deelen, Giovanni Salvo, Ard Veenhof©, Rick Boyer, Walid Barhouss, David Voigt(51.Amin Ouhida), Bernard Suffner(85. Richard Zolfaghari), Caram Alves(70. Ruendel Martina), Rick Wiersma(85.Rémon Schutte), Thomas Careman.

Bank: Jelle Bouma (k).

In een uitgebreide fotoreportage.kun je nog nagenieten van deze overwinning.