Velocitas 1897 komt zaterdag op bezoek bij Oranje Nassau in de strijd om een plek in de eerste ronde

Gepubliceerd op
13 september 2023

Zaterdag de laatste wedstrijd in de voorbereiding voor de mannen van Oranje Nassau op de competitie. Maar ook de laatste wedstrijd in de voorronde van de districksbeker. De verslaggever van OOG wist te melden dat Oranje Nassau praktisch is geplaatst voor de eerste ronde. Maar het kan nog spannend worden, als er vreemde uitslagen komen. De tegenstander voor zaterdag, Velocitas 1897 vecht ook voor de laatste kans om de voorronde te overleven. 

Door Siemon Aikema

Er zullen maar weinig Groningers zijn, die nog nooit van Velocitas hebben gehoord. Velo was jaren een begrip in Groningen en speelde ook jaren in de hogere regionen van het amateurvoetbal Tussen 1926 en 1935 werd de club zelfs 8 keer kampioen van het Noorden. Ook de KNVB-beker werd een keer gewonnen namelijk in 1934.  Tussen 1955 en 1960 speelde Velo betaald voetbal, maar dat zullen de meesten van ons zich niet meer herinneren.

Vanaf 2017 heeft Velocitas geen standaardteam zondag meer. Het zaterdagteam, dat al vanaf 1994 actief was, werd het nieuwe standaardteam van de club. Zeven seizoenen en vier kampioenschapen verder speelt de club dit jaar weer in de eerste klasse. En dat is voor Velocitas 1897 voor het eerst sinds 2014. Komend seizoen zijn de groenwitten ook de tegenstander in de competitie. De club begon goed aan de voorbereiding op het seizoen. Er waren overwinningen op Hoogezand (3-0) en SV Bedum (0-10). In de bekercompetitie won Velo met 5-2 bij en tegen FC Lewenborg. Afgelopen zaterdag volgde een nederlaag tegen Gorecht. Volgens de aanwezige verslaggever Henk Vrielink speelde Velocitas 1897 ‘onmatig en slordig’. Gorecht was in de eerste helft de bovenliggende partij en stond bij rust met 0-1 voor. In de tweede helft moest Velocitas met 10 man spelen omdat een speler voor de rust al twee gele kaarten kreeg. Velocitas was volgens datzelfde verslag niet bij machte de wedstrijd te kantelen. Uiteindelijk werd het nog 0-2 door een eigen goal van Velocitas.

Gorecht en Velocitas hebben nu beiden drie punten. Na zaterdag kunnen dat mogelijk zes punten zijn. En in dat geval is het doelsaldo beslissend. Velo heeft net als Gorecht een doelsaldo van +1. Mocht Velocitas met twee  doelpunten verschil winnen van Oranje Nassau dan hebben ze een gelijk doelsaldo van +3. Wanneer Gorecht met 3 doelpunten verschil wint, dan heeft de ploeg van Hans van der Ploeg via doelsaldo zich geplaatst voor de volgende ronde. Bij een gelijk doelsaldo wordt er vervolgens gekeken naar het aantal gescoorde doelpunten van de gelijk eindigende clubs. Is dat ook gelijk, dat telt het onderling resultaat, Al met al zijn er voor Velocitas nog wel kansen die gepakt kunnen worden.

Oranje Nassau kan zich in ieder geval veroorloven met 0-1 te verliezen. Maar ik denk dat het team daar niet op zal speculeren. Als ze zaterdag hetzelfde goede spel spelen als afgelopen zaterdag dan hoeft er geen vuiltje aan de lucht te zijn. ON liet een goede opbouw en goed positiespel zien. Er ontstonden ook voldoende kansen. Het was mee aan de keeper van Lewenborg te danken, dat er ‘slechts ’vijf keer gescoord werd door de thuisclub. Een smetje was dat de tegenstander ver in de tweede helft toch nog een doelpunt kon maken, ook al waren de meningen verdeeld of het doelpunt werd gescoord  na een vermeende overtreding of niet. En omdat  scheidsrechter beslist, telde het doelpunt gewoon.

Het spel van Oranje Nassau geeft in ieder geval hoop op een goed resultaat. De ploeg oogde gretig en fris. De staf is er volgens mij in geslaagd een fitte selectie te krijgen als volgende week het echte werk begint. En ook al worden deze wedstrijden nog beschouwd als oefenwedstrijden, trainer Erwin Heerlijn zei eerder al, dat het halen van de eerste ronde van de beker een doel is. Dat kunnen de mannen van Oranje Nassau bereiken door minimaal gelijk te spelen tegen Velocitas. Wellicht kunnen ze nog wat leren van Gorecht, dat er in slaagde de snelle aanvallers van Velocitas 1887 in bedwang te houden.

De wedstrijd Oranje Nassau-Velocitas 1897 lijkt me een match, die het bezoeken waard is. Het is een derby, het gaat nog ergens om, beide ploegen zijn er daarom op gebrand om te winnen en beide ploegen zijn voetballende ploegen. Zo kan er een boeiende strijd ontstaan. Wil je er bij zijn? Van harte welkom! We beginnen om 15.00 uur. Het arbitrale trio bestaat ut scheidsrechter Stefan Aalders en zijn assistenten Yaron Quincy Heeren en Stef Verhagen.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2024 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.