Oranje Nassau schudt in tweede helft SVBO van zich af.

Gepubliceerd op
30 september 2023
Onder weer prachtige weersomstandigheden mocht Oranje Nassau zaterdagmiddag aantreden tegen een voor haar nieuwe tegenstander uit het zondagvoetbal. Het heeft toch wel een bepaalde charme om eens tegen andere gezichten aan te kijken en gasten te ontvangen op het gezellige sportpark Coendersborg die zeggen: Ik ben hier voor het eerst.

Door Bert Postma

SVBO mocht de aftrap verrichten, maar leek niet direct over te willen gaan tot een groot offensief. Eerst maar eens de kat uit de boom kijken en zodoende kreeg Oranje Nassau alle gelegenheid om haar tik-tak spelletje te spelen op het vlakke kunstgras. Weer heel anders dan een week eerder op het natte, maar overigens prima gras bij GVAV. Toch was SVBO tussen dat combinatie spel van de gastheren door,  misschien wel het het dichtst bij de openingstreffer. Erwin Heidekamp moest al in de derde minuut razendsnel zijn doel uit om de 0 - 1 te voorkomen. Zo bleef het de eerste 25 minuten van de wedstrijd ook wel een beetje. ON de betere (of mooier?) voetballende ploeg, maar binnen de 16 meter van SVBO nauwelijks gevaarlijk. SVBO probeerde met diepe ballen door het centrum gevaar te stichten voor het ON doel doel. Dat lukte ook prima en er kon een paar keer maar op het laatste moment een tegendoelpunt worden voorkomen. En was de achterhoede van ON geklopt, dan stond de weer voortreffelijk keepende Heidekamp Drents succes in de weg. In de 25e minuut volgde er weer een vloeiende aanval van ON en kon Peter van Son van dichtbij de oranjehemden op voorsprong zetten. 1 - 0.  SVBO was natuurlijk even teleurgesteld na die achterstand en moest dat even verwerken. Dit kostte in de 31e de eerste gele kaart aan hun kant.  Nog in diezelfde 31e minuut belandde een vrije trap van de gasten tot opluchting van de ON aanhang op de paal.
Het spel golfde op en neer en in de 40e minuut leverde dit succes op voor het aandringende SVBO. In het rechter verdedigings blok werd knullig balverlies geleden (al dan niet na een lichte overtreding) en Emiel Siegers werd vrij voor Heidekamp gezet. Die haalde uit en dit schot vlak langs de voor hem goede kant van de paal was zelfs Heidekamp te machtig. 1 - 1. Het werd nog even een beetje onvriendelijk binnen de lijnen en scheidsrechter Robert de Wit zag zich genoodzaakt dit brandje middels een kaart voor beide kampen te blussen. Aangezien dit in de laatste seconden voor de pauze gebeurde, konden de heren in de kleedkamer verder afkoelen.

Die afkoeling bleek ON het beste te verwerken, want men kwam zeer gemotiveerd uit de kleedlokalen. In de 50 minuut werd Rick Wiersma prachtig vrij gespeeld richting doelman Lennon Ebeltjes, die niet anders kon dan door een forse ingreep Wiersma te stoppen. Dit kostte hem geel en een strafschop. Een strafschop die ON topschutter aller tijden, Thomas Careman weer 1 dichter bij de 100 bracht. Hij stuurde de doelman de verkeerde hoek in en ON naar de 2 - 1. SVBO kwam er na die snelle achterstand eigenlijk de gehele tweede helft niet meer aan te pas. In de 58 minuut stond Ebeltjes succes voor Quinten  Anakotta in de weg. Zijn schot werd keurig gepakt. Twee minuten later was Ebeltjes, met alleen Careman voor zijn neus, de baas. In de 61e minuut was er weer geel voor twee kemphanen. In dat opzicht bleef SVBO de baas over Oranje Nassau. In de 67e minuut verhoogde ON verdiend de score naar 3 - 1. Careman legde de bal keurig breed op Peter van Son die hard uithaalde en zijn tweede van de middag scoorde. Tussen 70e en de 80e minuut was het een komen en gaan van spelers en alle wissels die mogelijk waren werden door de trainers Erwin Heerlijn en Peter Timmer benut. In de 81e minuut kreeg ON nog een vrije trap die door Thomas Careman onhoudbaar langs Ebeltjes werd gekruld en zo werd de eindstand verdiend naar 4 - 1 getild. De wedstrijd werd geleid door arbiter Robert de Wit en zijn assistenten Jos Klinkhamer en Marvin Brink. De heren werden na afloop even extra verwend en toegesproken door Johan Lindemulder, in het kader van "de week van de scheidsrechter". Geel was er deze middag voor de heren Pinheira, Leidelmeijer en Schuur van ON en Deiman, Seigers, Ebeltjes, de Boer, Wessels en Berends van SVBO.

Zaterdag a.s. speelt ON in en tegen Hoogezand, aanvang ...let op. ..16.00 uur.