Voorbeschouwing op het seizoen 2023/2024

Gepubliceerd op
18 september 2023

Een nieuw seizoen en een hoop nieuwe clubs. Alles als  gevolg van de nieuwe indeling van zaterdag- en zondagclubs. En opnieuw een versterkte degradatie. Dit jaar geen Friese tegenstanders, alleen Groningse en Drentse. Ook dit jaar doe ik weer een poging om een prognose op papier te zetten. Maar dit lijkt nog moeilijker dan vorig seizoen. Dus hecht er niet veel waarde aan. En voel je niet teleurgesteld als je denkt dat ik er voor wat betreft jouw club helemaal naast zit. Die kans lijkt me dit jaar groter dan eerdere jaren. Ook voor mij is het niveau is van sommige nieuwe tegenstanders moeilijk in te schatten.

Door Siemon Aikema

We beginnen deze keer met de gepromoveerde clubs, daarna de nieuwelinge uit de zondag afdeling en de andere nieuwelingen. En sluiten af met de tegenstanders van vorig seizoen.

WKE ’16 is bezig met een stevige opmars. Na de teloorgang van het roemruchte WKE kwam er een nieuwe club in 2016. Ze moesten beginnen in de vijfde klas, maar na drie kampioenschappen op rij was de tweede klas bereikt. Opmerkelijk is dat WKE ’16 in het zeer korte seizoen 20/21 geen enkele competitiewedstrijd speelde wegens corona. Afgelopen seizoen werd het team onder leiding van Albert Koops kampioen na een hevige strijd met Valthermond. Van vv Emmen kwamen Bjorn Plagenborg, Vincent de Roo, Djairo en Devando Fik over. Florina Zeqeri kwam over va HHC 0 19. Het team van de nieuwe trainer Nico Haak (vv Hoogeveen) lijkt zich dus wel versterkt te hebben. Ik verwacht dat WKE ’16 mee zal doen in het rechterrijtje. Handhaving lijkt me mede met het ook op de weer versterkte degradatie volgens mij het hoogst haalbare.

Velocitas 1897 is de promovendus uit de zaterdag tweede klas. In 17/18 speelde de ploeg nog in de vijfde klas. Daarna begon de opmars met twee kampioenschappen op een rij. In het seizoen 22/23 wist Velo weer te promoveren en afgelopen seizoen werd het tweede kampioenschap op rij behaald. Velocitas is een ambitieuze club, dat zeker mee wil doen in 1J. Het team van trainer Simon Cageling heeft veel nieuwe namen. Naast Amin Ouhida (Oranje Nassau) zijn dat o.a. Noah Blauw, Hugo Stoker, Wilko van de Kooi van stadgenoot Be Quick 1887. Verder kwam Dion Zimmerman over van NEC Delfzijl en Youri Tepper van Gorecht. Ook kwamen  Matar Dieme, Jamal Fidile en Liam El Mansouri de club versterken. Maar er vertrokken enkele spelers waaronder Nick Elderman, Fabian en Kevin de Vries (PKC ’83) Moeilijk in te schatten deze ploeg. Maar gezien de kwaliteiten is een plaats in de (brede) middenmoot haalbaar voor het team van Cageling. Al zal het team mogelijk nog wel moeten wennen aan het niveau van deze klasse.

Vanuit de zondag afdeling zijn er ook een aantal nieuwelingen. SVBO is één van hen. De selectie van trainer Peter Timmer is uitgebreid met verschillende spelers. Twan Waidijk is, na twee seizoenen op zaterdag, weer terug, Rob Deiman (sv Meppen), Reiner de Boer (Germanicus) Lars Slagter (vv Emmen) Jordy Egbers (HHC) en Ovaldo van Gils (Bakkeveen) zijn nieuw.  Mark de Vries gaat naar de zaterdagafdeling, Maurice Kampman is gestopt en Bram Jakobs is naar het buitenland vertrokken. (VS) Vorig seizoen eindigde SVBO in de middenmoot. Daar verwacht ik ze ook dit seizoen weer. Maar we gaan het afwachten

Daarnaast komt GRC Groningen dit seizoen ook naar Coendersborg. Bij de club zijn enkele spelers gestopt of naar een andere club gegaan. Maar deze mannen hoorden niet meer bij de selectie. Ik heb niet kunnen ontdekken of er nog spelers van andere clubs zijn gekomen. Trainer Gerard Zeeman zal de klus dus waarschijnlijk met dezelfde voetballers moeten klaren. Dat zal niet meevallen, want vorig seizoen redde het team het net in de eerste klas E van het zondagvoetbal. Mijn inschatting is dat de sterkte van de huidige klasse niet minder is dan die van het vorig seizoen. Daarom verwacht ik GRC, ondanks dat ze veel ervaring in de selectie hebben, ook in de onderste regionen van deze klasse. Maar uiteraard kan ik er flink naast zitten.

Waar ik wel het één en ander van verwacht is GVAV-Rapiditas. Het vorig seizoen was er voor de stad-Groningers een plekje in de nacompetitie zonder dat dit promotie opleverde. De Stadjers hebben Tariq Lancelot van Be Quick 1897 toegevoegd aan de selectie en Shaquille Sanches  kwam over van Helpman. Verder zijn een aantal mannen gestopt: volgens mijn informatie zijn dat Dion Paapst, Job van Dijk, Leon Knol en Serdan Bayrak. GVAV heeft afscheid genomen van Bas Veldman en wordt nu getraind door Dennis van den Driessche, die overkomt van Helpman. Ik verwacht dat GVAV wel zal meedoen in het linker rijtje.

WVV Winschoten is de volgende nieuwe tegenstander voor Oranje Nassau. Hoewel, vorig seizoen streed het team van Gerard Wiekens nog in de beker tegen Oranje Nassau. Wubs en Lars Wiekens (beiden Noordster) zijn nieuw in de selectie. Vertrokken zijn  Niels Hamstra, Melvin Ubels en Thom van der Veen (allen lager elftal) Niels Hilvers (WVV zaterdag) en Wesley Wolbers (BNC) Ook WVV haalde met hun derde plaats de nacompetitie. Ik verwacht dan ook dat ze dit seizoen wel weer in het linker rijtje zullen eindigen.

Van HZVV verwacht ik ook wel het één en ander. Vorig seizen was een rampjaar voor de Hoogeveners, Rick Mulder werd halverwege ontslagen en opgevolgd door Harold Brunsting maar het gewenste effect bleef uit. Uiteindelijk leidde dit tot op de laatste speeldag tot degradatie. Wat ik heb begrepen gaan ze dit seizen met nieuwe trainer, Bram Freie (SVI), met nieuwe moed de competitie in. Ik verwacht dat ze mee gaan doen om de bovenste plaatsen. Zes spelers vertrokken  of stopten: Kelly João (CSV Apeldoorn), Noah ten Brinke (HHC), Harry Bakker (HHC o21) zijn er niet meer bij, Pim de Jonge, Yannick Manusiwa en Justin Lambers zijn gestopt. Zes nieuwe spelers kwamen: Yoran Popovic keert na een jaar weer terug van Genemuiden, Dan de Jonge en Guus Sijtsma (Hoogeveen2) Levi Mugabe (HHC o21), en Gabriel Fernando (Harkemase Boys) zijn de andere nieuwelingen. Jeugdspeler keeper Damayan van Goor is na een pauze van twee seizoenen weer terug op het veld en sluit aan bij de selectie.

VKW is een andere degradant uit de vierde divisie, maar dan uit de zondag afdeling. De ploeg uit Westerbork heeft na één seizoen alweer afscheid genomen van de vierde divisie. Niet zo gek overigens als je bedenkt dat het team van trainer Bernd van Bolhuis promoveerde omdat Hoogezand de overstap maakte naar het zaterdagvoetbal. Mathijs Verheul is nieuw hij komt van Staphorst, ook Jeroen Welles is terug na een jaar DZOH. Jasper Waninge is gestopt, terwijl Thijs Uineken (Witteveense Boys) en Twan Jalving (Sweel) zijn vertrokken. Ik denk dat VKW ergens in de middenmoot zal eindigen, hoewel het niet is uitgesloten, dat ze meedoen in het linker rijtje.

DZOH is ook nieuw in deze klasse. Vorig seizoen speelde de club in de oostelijke eerste klasse E. Het team wist zich na de promotie van een seizoen eerder op de laatste speeldag veilig te spelen. In de selectie van trainer Karlo Meppelink is Karel IJzerman nieuw. Hij heeft na een seizoen Alcides een pauze ingelast, maar sluit nu aan bij DZOH. Jordy Borgman is de andere nieuweling, hij komt over van HHC. Jeroen Welles is zoals eerder gemeld overgestapt naar VKW. Mijn inschatting is dat DZOH in het rechter rijtje zal eindigen. De verstrekte degradatie is mogelijk weer te ontlopen.

Dan de oude bekenden waar we vorig seizoen ook al tegen speelden. Allereerst Winsum. De ploeg van Fred de Boer verraste vorig seizoen met een periode. In Winsum wil men nog wel eens de underdog spelen, maar feit is dat ze vorig seizoen toch een heel behoorlijk team hadden. Wouter Bloem, Thomas Kauw Germen Bouwman  en Heinze Andringa zijn gestopt of gaan op lager niveau spelen. Daarmee lever de selectie wel wat ervaring in. Nieuw zijn Bas Runhart (DIO Groningen) en Sam Kamphuis (Be Quick 1887). Ondanks dat er routine is ingeleverd, blijft Winsum een ploeg om rekening mee te houden. Ik verwacht ze net in het linker rijtje.

Hoogezand viel mij vorig seizoen wat tegen. Ik had verwacht dat ze wel mee zouden doen in het rechter rijtje. De nieuwe trainer, een oude bekende namelijk Sven de Haan, zal er ongetwijfeld alles aan doen om de prestaties van vorig seizoen te overtreffen. Sven moet het in ieder geval stellen zonder Peter van Son (Oranje Nassau), Kasper Oldenburger en Ashraf Hezam (Pelikaan S). Nieuw zijn Jelle Bouman (Oranje Nassau) Toufik Faraouni (PKC ’83 zaal) en Remmert van Stemvoort. Voorlopig houd ik het op een plaats in de middenmoot. Al zou het me niet verbazen als Hoogezand weer een moeilijk seizoen tegemoet gaat.

Bij PKC ’83 ook weer de nodige nieuwelingen.  Nick Elderman, Fabian de Vries en Kevin de Vries stapten over van Velocitas 1897, van Pelikaan S kwamen Fahim Bellghroub en Musteba Albadawi, Jos Broekmans kwam van Bedum. Vertrokken zijn Joshua Richardson (ZSGO/MMS Amsterdam) Lorans Al Ezo (Hoogezand) Davy Wilkens (VVG), Vigan Hoxhaj (VEV ’67) Felipe Marçal Pinheiro (Oranje Nassau) en Shkodran Metaj (Groen Geel). Aan trainer Ber Vos de opdracht er weer een team van te maken. Volgens mij is PKC weer een kandidaat voor de middenmoot.

Ook dit jaar sluiten we af met Oranje Nassau, ook daar weer veel wisselingen. Jelle Bouma (Hoogezand), Rick Boyer (ACV), Amin Ouhida (Velocitas), Giovanni Salvo (VVK), Jordy Kailie (Waskemeer) en Yoshi Supriatra (terug naar VVG). Dave Bosgraaf is gestopt en Caram Alves is al eerder naar de VS gegaan waar hij studeert. Nieuw zijn Daan Smit en Jim de Leeuw (ACV), Joar Terpstra (SDC Putten) Quinten Anakotta (Pelikaan S), Djarni Leidemeijer (Be Quick 1897), Peter van Son (Hoogezand) en Felipe Marçal Pinheiro (PKC ’83) Volgens mij is Oranje Nassau er kwalitatief zeker niet minder op geworden. Ook qua ervaring is er volgens mij wel een vooruitgang. Ik schat in, dat ON zeker mee kan draaien om de prijzen. Een periode zou mooi zijn en van een kampioenschap mag de club ook nog steeds dromen. Voor trainer Erwin Heerlijn en zijn staf de taak om er een goede eenheid van te maken.

Nog even tot slot de regeling promotie-en degradatie dit seizoen. De kampioen promoveert en de nummer 12 en 13 degraderen. Er zijn twee periodes, de derde periode is voor het team dat op de ranglijst het hoogst staat en geen periode heeft. Onderaan moeten de nummers 9,10 en 11 nacompetitie spelen. Het wordt dus weer dringen dit seizoen.

Samenvattend kan ik denk ik stellen dat het weer een mooi en spannend seizoen wordt. Aan het eind van het seizoen zullen we zien in hoeverre mij voorspelling juist was. Ik wens iedereen een mooi en sportief seizoen

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.