Oranje Nassau omzeilt lastige klip PKC'83

Gepubliceerd op
23 maart 2024
Oranje Nassau deed vanmiddag bijzonder goede zaken. Zelf won het ruim van het altijd lastige PKC'83 en de drie achtervolgers verloren punten. WVV behaalde knap een gelijkspel bij HZVV in Hoogeveen en DZOH verloor ruim bij het Groninger GVAV. Oranje Nassau zelf kon na de aftrap nauwelijks vijf keer ademhalen en stond met 1 - 0  achter. De wedstrijd begon spectaculair, met binnen vier minuten twee kansen voor voor beide teams. PKC'83 benutte er een van. Oranje Nassau reageerde na een kwartiertje met een tegengoal. Dit was ook verrassend de ruststand, want ON kon het overwicht niet in doelpunten uitdrukken.
Tegen de verhouding in, lieten de gasten zich na 12 minuten in de tweede helft opnieuw verrassen door de in het fel oranje gestoken Peizerweg bewoners. 2 - 1. Oranje Nassau bleek niet onder de indruk en sloeg na vijf minuten terug. 2 - 2. Deze tegenvaller bleek  tevens een knock down voor PKC, dat dan ook in de volgende ronde op de knieen werd gedwongen en in het laatste kwartier overspeeld werd en blij mocht zijn dat het bij 2 - 5 bleef.

door Bert Postma

Op het koude en winderige sportpark De Kring werd door PKC'83 afgetrapt voor de derby tegen stadgenoot en koploper Oranje Nassau. Met de 1 - 0 overwinning in de uitwedstrijd in gedachten moest er vanmiddag weer wat te halen zijn. Dus trok de thuisploeg furieus ten strijde. Het leverde reeds in de tweede minuut resultaat op. ON liet zich overlopen en Willem Bel schoot zijn ploeg op 1 - 0. De ON achterhoede waar aanvoerder Ard Veenhof afwezig was, wreef zich even in de ogen, raakte niet in paniek en zette zich schrap om dit concentratiefoutje te herstellen. Dit lukte in de 15e minuut toen Peter van Son vanaf links doelman Swen Bakker het nakijken gaf. 1 - 1. ON combineerde naar hartenlust, maar verzuimde op het juiste moment af te drukken en voor de rust de wedstrijd al in het slot te gooien. Het bleef tevens oppassen voor de snelle counters van PKC'83 waar het doorkoppen van de ballen door Rob Schokker op zijn spitsen een groot gevaar bleek. Toch had Rick Wiersma de 1 - 2 op zijn schoen, maar doelman Bakker bleek vanmiddag moeilijk te kloppen evenals zijn ON collega. Zo brak dan ook de rust aan met de gelijke stand, maar niet voordat PKCer Kevin Bakels op geel getrakteerd was door scheidsrechter Niels Zeeman uit Sneek.
De tweede helft begon weer verrassend en in de 47e minuut was er een grote kans voor ON om een voorsprong te nemen. Drie minuten later had Thomas Careman bijna succes in de korte hoek. De 55e minuut was er een voor doelman Erwin Heidekamp, die met twee prima reddingen PKC het scoren belette. Toch was hij een minuut later kansloos op een steenharde kopbal van, wie anders, Rob Schokker, die een corner verzilverde 2 - 1. Een tegenvaller voor het veel sterkere Oranje Nassau. Waar eerder bij ON de koppies nog wel eens gingen hangen, stroopte men nu de mouwen op en gooide wat kolen op het vuur. PKC vocht terug, maar niet altijd op de juiste wijze. Met een veel te harde overtreding op Ezra Schrijver, mocht Kelvin de Vries blij zijn met de gele bestraffing door Zeeman. ON trok massaal ten aanval en bij een van deze offensieve daden kon Quinten Anakotta zich laten feliciteren. 2 - 2. Hier en daar ontstonden lichte opstootjes op het veld en bij een van deze duwpartijtjes ontvingen in de 74e minuut, voor ON, Felipe Marcal Pinheiro en voor PKC Willem Bel de gele kaart. Oranje werd steeds sterker en het was volkomen in het beeld van de wedstrijd dat een fraaie pass van Thomas Careman door Peter van Son tot doelpunt werd verheven. 2 - 3. Eindelijk de voorsprong voor ON. De teleurstelling kostte doelpuntenmaker Schokker de gele en later teammanager Henk ter Arkel zelfs de rode kaart. In de 84e minuut wisselde trainer Robert Groninger Michael Wilpstra voor Fabian de Vries en een minuut later deed collega Erwin Heerlijn dat met Rick Wiersma voor Youri Schuur. Een wissel die vijf minuten later een doelpunt opleverde. De voorzet op maat van Peter van Son werd door Schuur gemakkelijk het bijna lege doel ingeschoven. 2 - 4. ON zat op rozen en mocht ook nog de 2 - 5 aantekenen. Peter van Son werd nu bediend door Djarni Leidelmeijer en mocht zijn hattrick voltooien 2 - 5. Een misschien wat geflatteerde, maar niet minder verdiende uitslag. Scheidsrechter Zeeman werd geassisteerd door de heren Elwin Langenberg en Johan Wesseling.  De volgende wedstrijd voor ON is pas op zaterdag 13 april, uit tegen de vv. Winsum. Aanvang 15.00 uur.