Zaterdag de eerste derby van de stad Groningen op Coendersborg.

Gepubliceerd op
12 oktober 2022

Zaterdagmiddag staat de eerste derby van Groningen op het wedstrijdprogramma. Zo op het eerste gezicht lijkt de derby ‘kat in het bakje ‘ voor Oranje Nassau. Immers, de start van de competitie is voor de mannen van Bert Vos catastrofaal. Een 5-3 nederlaag in Sneek tegen ONS Sneek is nog redelijk, maar een 0-4 nederlaag thuis tegen Blauw Wit, gevolgd door een afstraffing door Hoogezand met 0-6, opnieuw in een thuiswedstrijd is niet om over naar huis te schrijven. Toch zal ook bij PKC ’83 wel weer een ommekeer komen.

Door Siemon Aikema

De verslaggever van Hoogezand noteerde dat PKC de eerste twintig minuten de bovenliggende partij was. Maar na een uitbraak kwam Hoogezand op een 0-1 voorsprong. Daarna ging het na rust rap, in ruim tien minuten kwam Hoogezand op 0-4. Ook het verslag van PKC kende de zelfde teneur. De thuisclub was bij tijden prima opgewassen tegen Hoogezand. We moeten ons daarom niet verkijken op de kracht van PKC. Natuurlijk, ze hebben wat krachten verloren zoals Giovanni Salvo, Richard Zolfaghari en Tiuri Schievink, maar Brian Indy en zeker Rob Schokker kun je wel aanvallende versterkingen noemen. Bert Vos zal ongetwijfeld weinig moeite hebben om zijn team te motiveren. Want PKC is niet alleen voor hem een bijzondere ontmoeting. Jongens kennen elkaar en er is een gezonde rivaliteit. Ik zou dan ook niet zondermeer stellen dat de thuisclub wel even zal winnen. Vooral de ex- ON’ers Richardson en Vos (die trouwens volgens mij nog steeds lid is van Oranje Nassau) en Robert Groninger, al is dat al heel lang geleden, (tussen 1995-1999) zullen de Coendersborgbewoners graag op een nederlaag trakteren. En de rest van de selectie ook. Daarom mag Oranje Nassau de komende tegenstander ook niet onderschatten.

De onderlinge ontmoetingen tussen beide clubs zijn in aantal niet te vergelijken met ploegen als ONS en Blauw Wit. Toch is dit al wel de 31e wedstrijd, op Coendersborg werd er dertien keer tegen elkaar gespeeld voor de competitie één keer voor de beker en drie keer werd er onderling geoefend. In totaal won de thuisclub zes keer, werd er vijf keer gelijkgespeeld en won PKC ook vijf keer. De laatste ontmoeting was vorig seizoen. Zeven verschillende spelers scoorden samen zeven keer met vijf voor Oranje Nassau. Voor wie het interessant vindt: Ezra Schrijver scoorde tot nu toe vier keer in de competitieontmoetingen op Coendersborg. Aan de kant van PKC is Erdim Yeni ook vier keer succesvol geweest.

Oranje Nassau had het in de eerste helft moeilijk tegen Blauw Wit ’34. De mannen van Heerlijn stonden behoorlijk onder druk. Blauw Wit nam een verdiende voorsprong. De wedstrijd kantelde toen verdediger Sjoerd Visser de doorgebroken Rick Wiersma onderuithaalde en met rood moest vertrekken. Blauw Wit werd in de verdrukking gedrukt en probeerde met counters verder uit te lopen. Er was een moment waarin Blauw Wit, het zijn de woorden van Bert Postma , helemaal zoek werd gespeeld. Maar meer dan één doelpunt, weer van Thomas Careman, leverde dat helaas niet op. Op het eind werd het weer spannender. Amin Ouhida viel geblesseerd uit en mocht niet meer gewisseld worden. Toen beide ploegen met tien man speelden ontstonden aan beide kanten nog kansen, maar er werd niet meer gescoord. Al kreeg ON twee prachtige kansen volgens trainer Erwin Heerlijn Maar hij voegde daar aan toe dat ook Blauw Wit in de slotfase nog kansen kreeg. Oranje Nassau haalde daarmee een mooi resultaat tegen de koploper al had er wellicht meer ingezeten. De trainer merkte op, dat ON gezien de eerste helft een punt gewonnen had. Maar toen Blauw Wit met 10 man verder moest, kwam ON in een numerieke meerderheid. Het blijft volgens Heerlijn altijd moeilijk om dat goed uit te spelen. Blauw Wit uit gaan volgens Erwin niet veel ploegen winnen. “Het is een goede ploeg hoor, maar het was wel een kans! Het is altijd een leuke ploeg om tegen te spelen”, zo besluit Erwin.

Zaterdag niet tegen de koploper, maar tegen de rode lantaarndrager. En wil de thuisclub in het spoor van de koplopers blijven, dan zullen ze wel moeten winnen. Afgelopen zaterdag waren er nog al wat spelers, waaronder aanvoerde Ard Veenhof, niet beschikbaar en het is nog even de vraag of ze er zaterdag wel bij zijn. Ik vertrouw er op dat Oranje Nassau ook gemotiveerd zal zijn. Wedstrijden tegen PKC ’83 vallen wel in de categorie bijzonder. Dat vindt ook de trainer: “Zaterdag derby hè. En met Bert als ON’er als tegenstander leuk om tegen te spelen.” Net zoals ik eerder memoreerde is Erwin ook wel duidelijk dat de 0-6 van zaterdag niet zo veel zegt. Het was volgens hem geflatteerd, hij had gehoord dat het ook heel anders had kunnen lopen. “Het zijn vaak leuke open wedstrijden. Dus ik kijk er gewoon naar uit. We gaan lekker door, we gaan deze week er weer tegenaan om een goed plan neer te zetten. Hopelijk wordt het een mooie pot.” Ik voeg er nog aan toe, dat er volgens mij wel kansen zijn voor Oranje Nassau. Maar onderschatting kan dodelijk zijn. En ik denk dat Erwin Heerlijn en zijn mannen de ploeg ook niet onderschatten. Voor Giovanni Salvo en Richard Zolfghari wordt het zaterdag trouwens een weerzien met hun makkers van het vorig seizoen.

De derby Oranje Nassau – PKC’83 start zaterdag om 15.00 uur op Coendersborg. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Maarten Spoon uit Enter. Zijn assistenten zijn de heren Kees Brondijk en Marten Brouwer.

Tot slot, het wordt al een traditie , de tussenstand in de strijd Groningen – Friesland. Groningen sloeg zaterdag een goede slag. Drie van de vier ontmoetingen werden gewonnen, één keer was er een gelijkspel. Friesland blijft daardoor op vier overwinningen staan, Groningen heeft er nu zes en het aantal gelijke spelen komt op vijf. Komende zaterdag zijn er drie onderlinge ontmoetingen. Ik ben benieuwd hoe de stand dan is.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.