Zaterdag stadsderby als afsluiting van het jaar 2022

Gepubliceerd op
07 december 2022

Zaterdag speelt Oranje Nassau zijn laatste competitiewedstrijd van het jaar 2022. Een jaar dat hopelijk wordt afgeslote met een mooie stadsderby tegen vv Groningen. En natuurlijk blijf ik hopen op een nog langere reeks van ongeslagen wedstrijden. Omdat de beide koplopers tegen elkaar spelen zal Oranje Nassau bij een overwinning ook nog eens opklimmen tot in ieder geval de tweede plek op de ranglijst.

Door Siemon Aikema

De verwachtingen over Groningen waren weer hooggespannen. Ik zelf schatte aan het begin van het seizoen de ploeg in op een plaats ergens in de middenmoot. Volgens veel volgers te laag voor een ploeg met zoveel kwaliteit. Hans van der Ploeg noemde, zo las ik op OOGTV, de Groningers de beste ploeg van deze klasse. Toch weet Groningen dat te weinig uit te drukken in zeges. Zoals ik vorige week al schreef, is Groningen de kampioen van de gelijke spelen in 1F. In tien wedstrijden zes keer gelijk spelen levert niet de nodige punten op. Er werd alleen gewonnen van Hoogezand en drie kleer verloren (van Winsum, Pelikaan S en Blauw Wit’34). En omdat het verschil in punten twee is tussen gelijk spelen en winnen schiet het nog niet op met de punten. Afgelopen zaterdag tegen PKC ’83 weer zo’n wedstrijd. Een 2-0 voorsprong werd na een rode kaart verspeeld. En in de laatste minuut nog een strafschop. De keeper van PKC werd van het veld gestuurd wegens protesteren, maar veldspeler Bootsma wist de strafschop uit het doel te boksen. En dus weer één punt waar het drie hadden moeten zijn. Ik denk, dat ze bij Groningen onderhand wel denke “Kan het nog minder worden”? Of komt eindelijk de ommekeer. 

Volgens trainer Heerlijn is de wedstrijd tegen Groningen altijd een leuke wedstrijd.  “Met Tyson en Ero weer een speciaal tintje natuurlijk” zei hij. “Die willen zich weer laten zien tegen ons” Overigens, dat voeg ik hier maar even aan toe, staat daar tegenover Giovanni, die een paar seizoenen geleden nog voor Groningen uitkwam. Al met al genoeg ingrediënten voor een mooie derby op deze laatste voetbaldag van 2022. Ik schat in, dat routinier Haaye Feenstra er niet bij zal zijn bij Groningen. Hij kreeg afgelopen zaterdag twee keer geel en dat betekent volgens mij automatisch een wedstrijd schorsing.

Oranje Nassau en Groningen hebben nog niet zo heel vaak tegen elkaar gespeeld op Coendersborg. Vanaf het seizoen 17/18 spelen beide ploegen op het zelfde niveau. Vier keer kwamen de teams tegen elkaar uit in de competitie, ON won drie keer en de laatste ontmoeting eindigde bij de opening van het vorig seizoen in een gelijkspel. Daarnaast nog een  zege van ON in de beker en in een oefenwedstrijd.

In de inleiding schreef ik al dat Oranje Nassau aan het eind van dit jaar zomaar in de top twee kan staan.  Daarvoor zullen ze wel moeten winnen van Groningen. In het mooiste geval, bij winst van ON en een gelijkspel tussen Pelikaan S en Blauw Wit, gaat Oranje Nassau zelfs als winterkampioen de winterstop in. Dat zijn leuke vooruitzichten voor als alles mee zit. Afgelopen zaterdag was Drachtster Boys de tegenstander, een goed georganiseerd team, dat echter weinig kansen creëerde. “Dat was ook wel de verdienste van ons” zei trainer Erwin Heerlijn. Hij zei trots te zijn op zijn team. “Oranje Nassau was wat gehavend, maar de jongens die het moesten doen deden dat ook heel goed. Careman schiet hem er weer in, het team is heel rustig gebleven, is door gaan voetballen. Een goeie degelijke overwinning.” Volgens de trainer zit Oranje Nassau in een fase waar er vertrouwen is en waarin je ook rustig kunt blijven.

Oranje Nassau wil, volgens de trainer, in de laatste wedstrijd tegen vv Groningen deze periode goed afsluiten. “Je weet het nooit met VVG, altijd voetballers, altijd veel kwaliteit. Dus gewoon maar weer zien. Ik heb er zin in en ga de wedstrijd met vertrouwen tegemoet, maar dat doe ik elke week.” Dat vertrouwen van de trainer zie je trouwens als aandachtig toeschouwer ook terug in het spel van Oranje Nassau. Ook ik heb er weer het nodige vertrouwen in, al hoewel ook ik beducht ben voor de kracht van de tegenstander van zaterdag. In ieder geval zal Oranje Nassau niet gemakzuchtig te werk gaan. Als je naar de ranglijst kijkt, zou je wellicht denken dat Groningen ‘kat in bakje’ is. Maar ondanks die slechte positie zijn onze gasten van zaterdagmiddag toch wel een team waar we rekening mee moeten houden. Al met al houd ik rekening met een kleine overwinning voor de thuisclub. En wat de uitslag zaterdag ook wordt, ik ben trots op de verrichtingen van Oranje Nassau in deze competitie tot nu toe. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

Zaterdag om 15.00 uur begint de wedstrijd Oranje Nassau-Groningen. Scheidsrechter Martin Wever heeft de leiding over de derby. Twee Jannen zijn zaterdag de assistenten: Jan Kooi van vv Groningen en Jan Remmers van Oranje Nassau.

Tot slot nog de strijd tussen Groningen en Friesland. Het afgelopen voetbalweekend waren er drie onderlinge ontmoetingen. Groningen liep weer verder uit door twee overwinningen, Friesland won één keer. De nieuwe stand is nu achttien overwinningen voor Groningen en tien voor Friesland. Komende zaterdag staan er opnieuw drie onderlinge ontmoetingen op het programma. In ieder geval is Groningen, ongeacht de uitslagen van zaterdag, tijdens de winterstop de koploper in deze onderlinge strijd.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.