Zaterdag thuis tegen FC Lewenborg gaat Oranje Nassau voor een overwinning.

Gepubliceerd op
06 september 2023

Oranje Nassau komt zaterdag op Coendersborg in actie tegen FC Lewenborg. Het team van trainer Bod Pontjodikromo promoveerde afgelopen seizoen naar de tweede klasse. Ze deden dat met grote overmacht. Ook maakte de club bekend, dat ze overstappen naar het zaterdagvoetbal. Vorig seizoen moest Oranje Nassau ook al aantreden tegen een pasgepromoveerde tweedeklasser vv Sellingen. Dat je zulke tegenstanders niet moet onderschatten is vorig seizoen wel gebleken……

Door Siemon Aikema.

De stad Groninger wijk Lewenborg werd in de zeventiger jaren van de vorige eeuw gebouwd aan de oostkant van de stad. In 1976 kwam er behoefte aan een eigen club in deze wijk waar toen voornamelijk jonge gezinnen woonden. Op 11 juni van dat jaar was de oprichting van FC  Lewenborg. De club bestaat nu dus 47 jaar. Volgens mij was het aan het begin vooral een club met jeugdteams. Logisch in een dergelijke jonge wijk. Wat ik bijna zeker weet is dat FC Lewenborg geen standaard team had. Pas in 1983 komen we een zo’n standaard eerste team tegen. Dat team kwam drie jaar uit in de Groninger Voetbal Bond (GVB). Na een aantal jaren vierde klas speelden de Lewenborgers in het seizoen 93/94 voor het eerst in de derde klasse. De jaren erna speelde ze voornamelijk in de vierde en soms in de derde klas. Tussen 2007 en 2009 speelden ze zelfs weer in de vijfde klas. Vijf jaar geleden kwam de ploeg voor het eerst uit in de tweede klas. Met uitzondering van het afgelopen seizoen voetbalden ze daar al die jaren in. Nu is men na een jaar weer terug op het oude niveau. Eerder schreef ik al dat FC Lewenborg met overmacht kampioen werd, met een voorsprong van 18 punten op nr.2 Muntendam. Tom Katgert was vorig seizoen de topscorer met 16  van de 95 doelpunten.

Bij de club spelen veel mannen, die al jaren bij Lewenborg spelen. Voor zover ik kon nagaan kwam Ken Hua dit seizoen over van stadgenoot Gruno en Jamal Schripsema van Achilles 1894. Verder keerde Mike Weidgraaf terug van een jaar Be Quick 1887 en Leon van Loon na twee seizoenen van Engelbert. FC Lewenborg heeft in de voorbereiding drie wedstrijden gespeeld: Van Helpman werd met 2-1 verloren, GRC werd met 4-2 verslagen en ook tegen Groen Geel werd gewonnen (2-1). Afgelopen zaterdag was Velocitas 1897 in de beker met 2-5 te sterk voor de Lewenborgers. Daarom is de opdracht van het team van Pontjodikromo voor zaterdag duidelijk. Een nederlaag betekent uitschakeling en bij een gelijkspel moet je maar afwachten wat het resultaat van de andere wedstrijd in de poule wordt. Dus moet het team winnen om goede kansen te houden om eventueel te overleven.

Speciaal voor onze sponsor Alex Beuker heb ik nog een zinnetje toegevoegd: Lewenborg en Oranje Nassau hebben voor zover ik weet nog niet eerder tegen elkaar gespeeld, dus zijn er geen statistieken!

Na een qua resultaten mager resultaat, geen overwinning en slechts één gelijkspel, moest Oranje Nassau in de beker het opnemen tegen Gorecht. In tegenstelling tot eerdere jaren wisten de oranjehemden nu wel te winnen. De 2-1 overwinning was volgens de kenners, Bert Postma en Andor Heij, zeker verdiend. Trainer Erwin Heerljin leek ook wel tevreden. Geen problemen in de selectie zo vertelde hij aan verslagever Andor Heij. “Het enige waar we nog aan moeten werken is nog fitter worden” zo vervolgde hij. Daar heeft de selectie nog ruim twee weken voor, daarom denk ik dat Heerlijn er wel in zal slagen een fitte selectie te benen bij de start van de competitie. Zaterdag moet de horde F.C. Lewenborg eerst genomen worden. Zoals ik al eerder schreef wist Oranje Nassau vorig jaar niet te winnen van tweedeklasser Sellingen. Bert Postma omschreef het destijds als een beschaming. Oranje Nassau zal daarom waarschijnlijk de wedstrijd van zaterdag ook niet onderschatten. Met een mix van blijvende en nieuwe spelers zal de selectie de tegenstander gemotiveerd tegemoet treden. En als een optisch overwicht dan ook voldoende doelpogingen oplevert zie ik niet direct grote problemen. Maar ja het blijft bekervoetbal en dat is onberekenbaar. En er zijn tegengestelde belangen: Lewenborg moet winnen om kansen te behouden en Oranje Nassau kan via een overwinning zich zaterdag al plaatsen voor de volgende ronde. Laten we hopen dat Oranje Nassau bij de les is zaterdag en de punten op Coendersborg zal houden.

Wil je genieten van een leuke pot voetbal op een naar zich laat aanzien zonnige middag kom dan zaterdag naar Coendersborg. Om 15.00 uur zal de aftrap zijn tussen het vernieuwde Oranje Nassau en hun stadgenoot FC Lewenborg. De leiding in deze eerste, en zeker niet de laatste, stadsderby is in handen van scheidsrechter  Sem Tyler uit Assen. Voor Oranje Nassau zal Jan Remmers de vlag hanteren, voor FC Lewenborg  is dat volgens mij waarschijnlijk Gerrit Meijer maar ik kan het mis hebben.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.