En weer wint Oranje Nassau niet van Gorecht.

Gepubliceerd op
10 september 2022

Vanmiddag speelde Oranje Nassau een bekerwedstrijd tegen Gorecht, de ploeg van trainer Hans van der Ploeg. In de voorbeschouwing schreef ik al, dat Gorecht een soort ‘angstgegner’ is voor Oranje Nassau op Coendersborg.

In de eerste helft leek het daar ook wel weer op, maar in de tweede helft gooide Oranje Nassau alle schroom van zich af.

Door Siemon Aikema

Voor de wedstrijd was er in aanwezigheid van zijn vrouw en dochter een eerbetoon voor Jan Niko de Boer. Typerend voor Jan Niko is dat hij graag zelf alles regelde. Dat was nu niet anders. Voorzitter van de TC, Johan Lindemulder, refereerde er aan in zijn speech. Op verzoek van Jan Niko werd hij herdacht vooraf aan de eerste thuiswedstrijd na zijn overlijden. Ook had hij bepaald, dat de beide elftalen zouden worden geflankeerd door de Veteranengroep die iedere dinsdag op Coendersborg trainde. Jan Niko had een speciale band met deze mannen, die dan ook hun plaats innamen in de middencirkel voor een minuut stilte voor deze markante bestuurder en vrijwilliger van Oranje Nassau.

Na de minuut stilte mocht Gorecht aftrappen Na een aftastend begin was er na 10 minuten een vloeiende aanval van Oranje Nassau die net niet kon worden afgemaakt. Twee minuten later werd een schot van Thomas Careman geblokt door een verdediger van Gorecht. Even later gaven de gasten voor het eerst hun visitekaartje af. Helaas voor hen werd de bal overgeschoten. Oranje Nassau was hierdoor niet wakker geschud. Mede daardoor kon Gorecht na een kwartier uit een corner de bal binnen schieten. Tom Traas, die later nog een gele kaart kreeg, de enige van de middag, was de doelpuntenmaker. Enkele minuten later appelleerde Oranje Nassau voor een handsbal in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Achammachi, die werd geassisteerd door Stef Verhagen en Léene van der Singel, ging daar niet in mee. Het was het begin van een wat rommelige fase, waarin Rick Wiersma met een mooie omhaal de achterstand wilde wegwerken. Zijn schot eindigde echter in de handen van doelman Willem Bouwkamp. Na een halfuur spelen profiteerde Giovanni Salvo van geknoei in de achterhoede van Gorecht. Hij bracht de stand op 1-1. Maar vijf minuten later was het Sam Niewold die met een kopbal doelman Jelle Bouma het nakijken gaf. Gorecht was in deze fase de betere ploeg en kwam dan ook niet helemaal onverdiend aan een grotere voorsprong. Thijs Hekman kon vrij inschieten. Met deze stand ging ook de rust in.

Na de rust kwam Oranje Nassau fel uit de kleedkamer. Dave Bosgraaf en Caram Alves waren de nieuwe krachten die Amin Ouhida en Jan Kruithof kwamen vervangen. Al na twee minuten kreeg ON een vrije bal op de rand van de zestien. Thomas Careman nam de vrije bal schitterend, maar de bal eindigde buiten het bereik van Bouwkamp op de paal. Giovanni Salvo stond op de goede plek, maar zijn kopbal werd een prooi voor de keeper. Oranje Nassau bleef aandringen en in de 55e minuut verkleinde Dave Bosgraaf de achterstand na een mooie assist van Tim Deelen. Dat werd het sein om nog meer druk te zetten op de verdediging van Gorecht, die met moeite overeind bleef. Na een half uur probeerde Van der Ploeg met nieuwe spelers het tij te keren. Aanvankelijk lukte dat zeker niet. Oranje Nassau wist de druk hoog te houden en de verdediging van Gorecht werd flink getest en had bij tijden veel geluk, dat het 2-3 bleef. Erwin Heerlijn wisselde nog een keer. Rémon Schutte mocht de moegestreden Giovanni Salvo vervangen. Een kwartier voor tijd leek ON langszij te komen. Rick Wiersma werd gevloerd in het strafschop en scheidsrechter Achammachi gaf de gastheren een strafschop. Rick Wiersma mist praktisch nooit, maar deze keer schoot hij tot grote vreugde van Gorecht over. Na 83 minuten nog een prima redding van Jelle Bouma, die ON in de wedstrijd hield bij één van de weinige keren dat Gorecht in het strafschopgebied van de thuisclub verscheen. Twee minuten later stelde Rémon Schutte met een schitterende assist Rick Wiersma in goede positie. Deze keer wist Rick wel het net te vinden. ON zette nog aan om alsnog te winnen. Zo kwam Caram Alves twee minuten voor tijd vrij voor de keeper na een mooie pass van Thomas Careman. Helaas was het schot van Caram tot zijn eigen teleurstelling te zacht om de keeper in moeilijkheden te brengen. Terwijl velen zich verzoenden met een gelijkspel sloeg Gorecht in blessuretijd toch nog toe. Miska Scheepsma liet Bouma kansloos. En hoewel ON nog bleef proberen de gelijkmaker te maken lukte dat helaas niet meer. En zo mocht Gorecht aan het eind onverdiend de drie punten mee naar huis nemen. Als we het geheel bekijken, was een gelijkspel zeker verdiend geweest voor de gastheren, en zelfs een overwinning was volgens mij niet geheel onverdiend geweest, zeker gezien de tweede helft.

Trainer Heerlijn vond dat Oranje Nassau in de eerste helft niet altijd goed bij de les was. Vooral standaardsituaties leverden Gorecht de nodige kansen. Heerlijn had na de rust een heel ander Oranje Nassau gezien en vond de zege van Gorecht dan ook onverdiend. “De tweede helft hebben we laten zien dat we een team zijn” zei Erwin, die tegenwoordig ook in Haren woont. Volgens hem is Oranje Nassau dan ook op de goede weg is. Wie ook weer op de goede weg is, is aanvaller Ruendel Martina. Hij hoopt binnen afzienbare tijd weer beschikbaar te zijn. Trainer Hans van der Ploeg van Gorecht twitterde na afloop:"Terwijl we nog midden in de voorbereiding zitten, toch lekker: winnen van @oranjenassau in de beker. ON voetbalde makkelijker, maar wij waren efficienter.". En assistent Eduard  Zuidema schreef: "Prima teameffort met @vvgorecht tegen een individueel sterk @oranjenassau. We maken stappen."

Volgende week zaterdag om 18.00 uur speelt Oranje Nassau de laatste wedstrijd in de poulefase in en tegen Sellingen. De opdracht is duidelijk: Winnen! Oranje Nassau komt dan op zes punten. Dat kan WVV ook bereiken als ze van Sellingen en Gorecht winnen. Theoretisch kunnen dus drie ploegen met zes punten eindigen. In dat geval wordt het doelsaldo belangrijk. En dan zou de 3-0 overwinning op WVV wel eens van beslissende betekenis kunnen zijn. ON is dus zeker nog niet kansloos om als één van de twee ploegen over te gaan naar de eerste ronde van de beker. Volgende week zaterdagavond rond acht uur zullen we weten hoe dit afloopt. Aan vaste verslaggever Bert Postma, die ik twee keer met plezier mocht vervangen, de taak om de ontwikkelingen rond die bekerstrijd vast te leggen. Ik ga weer terug naar de voorbeschouwingen. Woensdag beschouwen we wel weer voor. van vóór de wedsgtrijd