Nieuwe krachtmeting voor Oranje Nassau tegen Blauw Wit ‘34

Gepubliceerd op
05 oktober 2022


Zaterdag wacht voor Oranje Nassau de tweede uitwedstrijd van dit seizoen. In Leeuwarden gaan de oranjehemden op bezoek bij koploper Blauw Wit ’34 dat samen met de tegenstander van vorige week (ONS Sneek) aan de leiding gaat in 1F. Dat wordt dus weer een krachtmeting voor de mannen van trainer Erwin Heerlijn.

Door Siemon Aikema

De formatie van de nieuwe trainer Martijn Barto, hij heeft van positie gewisseld met Bert Hollander, is voortvarend begonnen aan de competitie. De betrekkelijk jonge selectie (gemiddeld ruim 23 jaar) heeft beide ontmoetingen tegen tegenstanders uit onze provincie (Hoogezand en PKC’83) gewonnen met respectievelijk 2-1 en 0-4. Blauw Wit mogen we dan ook wel bestempelen als een tegenstander van formaat. Vorig seizoen pakten de Leeuwarders, die toen een wisselvallig seizoen met een slechte tweede periode draaiden, de derde periode. De nieuwelingen in de selectie zijn een vijftal jongeren uit eigen gelederen en één nieuwe speler, Niels Nadorp (ONS Sneek). Ook zijn er een aantal spelers vertrokken. Hoewel je na twee competitieronden nog moeilijk de kracht van Blauw Wit kunt inschatten, verwacht ik wel weer een uitstekend presterende ploeg. Twee overwinningen komen niet zo maar uit de lucht vallen. Een opvallend detail is, dat Blauw Wit ’34 in beide wedstrijden met 0-0 ging rusten. Tot nu toe hebben ze in de competitie dus nog niet gescoord in de eerste helft. Ook een gegeven is dat de ploeg van Martijn Barto, met in hun gelederen de gebroeders Boonstra met in totaal meer dan 200 doelpunten, toch uiteindelijk makkelijk scoort. In twee competitie- en drie bekerwedstrijden werd maar liefst 21 keer gescoord. De verdediging van Oranje Nassau is dus gewaarschuwd!

Blauw Wit’34 en Oranje Nassau komen als sinds het seizoen 58/59 tegen elkaar uit. De wedstrijd van zaterdag is de 65e in de geschiedenis tussen beide clubs. Ik focus nu vooral even op de wedstrijden in Leeuwarden. In de eerste ontmoeting in seizoen 58/59 stond er aan het eind een 3-3 stand op het scorebord. De eerste wedstrijd waarvan ik de doelpuntenmakers kon achterhalen was in 75/76. Bert Hooijer maakte toen beide goals. De laatste ontmoeting in Leeuwarden was vorig seizoen. Blauw Wit’34 won met 5-3. Rick Wiersma, Caram Alves en Fokko Kronemeijer waren de doelpuntenmakers aan de kant van ON. Bij de gastheren was Kai van Rijswijk dé man met drie doelpunten. Kai is inmiddels vertrokken en voetbalt nu in Cyprus. In totaal kwamen beide ploegen 32 keer tegen elkaar uit in Leeuwarden. Zeven keer werd er gelijkgespeeld, de thuisclub won tien keer en Oranje Nassau vijftien keer. Wanneer we deze cijfers leggen naast de resultaten in deze eeuw dan zien we zeven ontmoetingen waarbij Blauw Wit vier keer won, ON twee keer en was er ook nog één keer een gelijkspel. Maar resultaten uit het verleden zeggen natuurlijk niets over de wedstrijd van zaterdag.

Afgelopen zaterdag speelde Oranje Nassau niet onverdienstelijk tegen ONS Sneek. In het eerste halfuur leken de Friezen over de Groningers heen te walsen. Dat had trainer Erwin Heerljin, die terugblikte op een mooie wedstrijd op een goed niveau, ook gezien. Hij noemde ONS een goede ploeg. Na dat halfuur heeft ON het volgens hem goed opgepakt. “ In de tweede helft hebben we hen bij de strot gepakt en op het moment dat je op zoek gaat naar de 3-2 krijgen we hem tegen” Erwin vond dat het toen ook net weer een beetje aan het omslaan was. Zij kregen wat meer overwicht. Een punt was volgens hem, met een oranje bril op natuurlijk, wel verdiend geweest. “Maar mooi dat we hebben laten zien dat we goed kunnen voetballen.” En die conclusie kan ik alleen maar onderschrijven. Oranje Nassau kreeg inderdaad enkele kansen op de 3-2. Maar waar een week eerder veel mogelijkheden werden omgezet in doelpunten lukte het deze wedstrijd net niet. De mannen uit Sneek wisten wel te profiteren van de geboden kans en wonnen daarom met 2-3. Helaas had Oranje Nassau dus net niet het vermogen om de winnende goal te maken, de enige keer dat de bal wel in het doel kwam werd de goal wegens hands van een aanvaller afgekeurd. Dat was trouwens al voordat de 2-2 viel.

Toch kan Oranje Nassau moed putten uit de wedstrijd van afgelopen zaterdag. Een sterke tegenstander werd net niet klein gekregen. Wanneer de inzet en passie van de tweede helft zaterdag de hele wedstrijd op de mat wordt gelegd, zie ik zeker kansen komende zaterdag, Al moeten we natuurlijk even afwachten hoe het gaat met de spelers, die afgelopen zaterdag geblesseerd moesten afhaken. Maar het is al eerder gezegd, de selectie is breed en fysiek sterk. Voor de staf en de verzorging de taak de spelers weer allemaal fit te krijgen. Erwin Heerlijn keek op mijn verzoek ook al vast even vooruit naar de wedstrijd van komende zaterdag. Hij noemt Blauw Wit ’34 een goede voetballende ploeg met veel kwaliteit. Een mooie kans voor ON om te bewijzen dat het mee kan komen met de beste ploegen in 1F. “Ik ben benieuwd hoe we ons hier weer tegen weten te wapenen. Ik verwacht wel weer een voetballende open wedstrijd, dat is het altijd als we tegen hen spelen. Het is altijd leuk om tegen hen te voetballen.” Heerlijn hoopt dat er niet te veel wind staat zaterdag. “We gaan ervoor” zo besloot Erwin zijn voorbeschouwing. Zonder vooruit te lopen op eventuele opstellingen ben ik persoonlijk nog benieuwd of Ruendel Martina zaterdag vanaf het begin kan starten. En of de teruggekeerde Ezra Schrijver zaterdag al zijn rentree kan maken. We gaan het zien!

De wedstrijd Blauw Wit ’34 – Oranje Nassau wordt zaterdag op sportpark Wiarda Ublingaplantege 6 in Leeuwarden gespeeld. Scheidsrechter is de Ed Blom. Zijn assistenten zijn Peter Kats en Léene van der Singel. Let nog even op de aanvangstijd! Aanvankelijk stond deze wedstrijd om 14.00 uur gepland, maar dat is volgens de laatste update toch 15.00 uur geworden.
Tenslotte nog even de stand in de strijd Friesland-Groningen: Na twee speelronden 4 overwinningen voor Friesland, drie voor Groningen en vier gelijke spelen.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.