Oranje Nassau verslikt zich in laagvlieger PKC.

Gepubliceerd op
04 november 2023
Dat Oranje Nassau tegen PKC'83 weer een boeiend potje voetbal op zou leveren hadden vriend en vijand wel verwacht. Dat er weer veel doelpunten, zoals gebruikelijk, zouden vallen had iedereen gehoopt en dan wel minimaal met een plus 1 voor zijn of haar favoriet. Dat het eerste niet bewaarheid werd was jammer, maar dat dat ene doelpunt door de gasten gescoord zou worden hadden meer toeschouwers gehoopt dan verwacht. Wie echter het lachende gezicht vlak voor de wedstrijd van PKC trainer Bert Vos zag en dat PKC speler Mustuba Albadawi vooraf even juichend op de foto wilde sprak boekdelen. ON zou de punten zoals gebruikelijk niet cadeau krijgen. PKC  was van plan de onderste plaats te verlaten. Jammer dat het weer niet meewerkte en het werd maar een kille en donkere bedoening op sportpark Coendersborg. Het zou de gasten een zorg zijn en zij vertrokken in opperbeste stemmingen terug naar de Peizerweg. Clubman van PKC Robert Groninger merkte terecht op dat al die stadsderby's heel leuk zijn, maar het kost wel punten.  Door Bert Postma

Toch moet ON zich de nederlaag zelf aanrekenen. Bij alle tot nu toe verloren 7 punten was ON de beter voetballende ploeg, had het ook de meeste kansen, waren de meeste tegendoelpunten te herleiden naar persoonlijke fouten en ging de tegenstander vaak voorop in de strijd. Zonder ON te betitelen als een breiclub, hoeft er (ik heb het al eerder geschreven) niet tot op de pendelstip te worden gecombineerd. En al helemaal niet door het toch al meestal drukke centrum. Op de trainingen en in de warming up worden de keepers Erwin Heidekamp en Joar Terpstra helemaal lek geschoten. In de wedstrijd zie je daar helaas weinig van terug.

door Bert Postma

Vanaf de eerste minuut was ON de ploeg die het spel maakte en probeerde PKC vanuit een vijfmans verdediging te counteren en zo tot succes te komen. In de eerste minuut reeds een mogelijkheid voor Jim de Leeuw. In de 8e minuut de eerste counter, maar zoals gebruikelijk stond Erwin Heidekamp voor de tegenstander in de weg. Nog in dezelfde minuut schoot Peter van Son net naast. In de 12e minuut weer een mogelijkheid voor ON, maar doelman Jos Broekmans van PKC stond ook op zijn post. Broekmans die overigens een te gemakkelijke middag kreeg aangeboden en nauwelijks een echte redding hoefde te verrichten. In de 18e minuut  was Rick Wiersma na een snelle aanval net niet het goudvinkje en bleef het weer prachtig brandende scorebord op 0 - 0. Nog dank aan klusjesman Henk Kwant die er veel kilometers en tijd aan heeft besteed om U deze service te verlenen. Dat er in de 29e minuut een engeltje op de lat zat voor PKC was er de oorzaak van dat het voorlopig ook bij deze brilstand bleef. Het prachtige schot van Peter van Son, vloog via diezelfde onderkant lat uit het doel. De kansloze Broekmans schudde het regenwater van zich af en sloeg een kruisje. Na balverlies van Tyson dos Santos moest in de 36e minuut Heidekamp vol aan de bak om te voorkomen dat PKC met een voorsprong zou gaan rusten. In de 38e minuut was die mogelijkheid er nog voor ON, maar de poging van Djarni Leidelmeijer na een corner had ook geen succes. Toch kon PKC met een voorsprong de kleedkamers op gaan zoeken, want in de extra tijd was het, na slordig balverlies van ON Rob Schokker (wie anders) die raak kopte uit een afgemeten voorzet. 0 -1.

De belangrijkste feiten uit de natte, donkere en kille tweede helft waren de wissels  in beide kampen. In de 63e minuut waren dat aan ON kant Quinten Anakotta, Felipe Marcan Pinheiro en Daan Smid die in het veld kwamen voor David Voigt, Jim de Leeuw en Peter van Son. Bij PKC in dezelfde minuut Nick Elderman, die vervangen werd door Max van der Hem. Toen in de 67e minuut Bert Vos Bryan Inge en Kay Bootsma liet douchen trokken veel toeschouwers de wenkbrauwen op. Maar de slimme Vos bracht de snelle en handige Simon Schreiber om ON niet teveel te laten aanvallen. Met Schreiber mocht Jivan Vroom de wedstrijd afmaken. In de 75e minuut bracht Heerlijn Ruendel Martina nog voor Youri Schuur. In de 88e minuut kreeg ON nog een goede kans, doelman Broekmans werd bestraft omdat hij de bal te lang in handen hield, maar de verkregen indirecte vrije trap was ook niet aan ON besteed. Dat pas in de 82e minuut de eerste gele kaart van de wedstrijd viel voor PKC'er van der Hem gaf aan dat het niet de gebruikelijke ON-PKC was. De wedstrijd stond onder prima leiding van de heren RenĂ© Wijma, Dursun Caglak en Dennis Brondijk. De volgende wedstrijd voor ON is over 2 weken, thuis tegen Winsum. aanvang 15.00 uur.