Oranje Nassau begint tweede periode met een thuiswedstrijd tegen FVC

Gepubliceerd op
23 november 2022

Drie van de vijf nieuwelingen in deze competitie zijn dit seizoen al te gast geweest op ons sportpark. Eigenlijk vier, maar Gorecht kwam voor de beker. Komende zaterdag is de volgende nieuweling, FVC uit Leeuwarden te gast op ons sportpark.

Door Siemon Aikema

Net als Hoogezand is FVC dit seizoen overgestapt van de eerste klasse zondag naar de eerste klasse zaterdag. De club werd op 4 mei 1919 opgericht en is dus een jaar jonger dan onze club. Aanvankelijk  werd gekozen voor de naam Vitesse, maar al snel werd het de Friese Voetbal Club. De vereniging is al jarenlang een geduchte tegenstander. Deze eeuw heeft het team van trainer Harold Wekema zes seizoenen in de tweede klas, drie seizoenen in de hoofdklasse en  dertien seizoenen in de eerste klas gespeeld. FVC werd drie keer kampioen in de eerste klasse (1990. 2010 en 2013.) En in 1996 won de club de noordelijke districtsbeker. Na de degradatie uit de hoofdklasse in 2015 eindige de ploeg meestal in het rechter rijtje. Afgelopen seizoen wisten de Leeuwarders zich via de nacompetitie te handhaven op het huidig niveau.

Bert Hollander, nu assistent bij stadgenoot en mede bewoner Blauw Wit ’34 was maar liefst tien jaar hoofdtrainer bij de club. De huidige trainer Harold Wekema is bezig met zijn vierde seizoen. Als voetballer is Wekema vooral bekend uit zijn carrière bij Achilles 1894, maar hij heeft ook bij Roden gespeeld. Wekema combineerde een aantal jaren het hoofdtrainersschap bij FVC met die van Achilles 1894. Dit seizoen is hij naast hoofdtrainer bij de Friezen ook hoofd opleiding bij Achilles en jeugdtrainer bij FC Emmen. Over FVC weet ik verder niet zo veel. Aan het begin van het seizoen schatte ik in, dat FVC het moeilijk zou krijgen in deze klasse. Ik baseerde mijn voorspelling op het gegeven dat FVC het vorig jaar moeilijk had in de eerste klas zondag en dat het team er op het eerste gezicht niet veel sterker op was geworden. In de selectie is Marco Biegel van Akkrum nieuw, daarnaast zijn enkele jeugdspelers aan de selectie toegevoegd. Tot afgelopen zaterdag stond de club uit Leeuwarden er met een dertiende plaats slecht voor. Door een overwinning op PKC ’83 klom het team van Wekema ineens naar een gedeelde achtste plek. Het bewijst maar weer, dat er in deze klasse veel mogelijk is. Door een overwinning kun je ineens veel hoger op de ranglijst staan.

Over statistieken kunnen we kort zijn. Oranje Nassau en FVC hebben tot nu toe twee keer tegen elkaar gespeeld. Beide keren was dat een wedstrijd in Leewarden. In augustus 2013 won Oranje Nassau met 1-2 een bekerwedstrijd. In november 2019 werd FVC met 0-6 overklast. Rico Cordes maakte daar vier doelputen.

Dat Oranje Nassau in een flow zit zal ik niet ontkennen. Het team is al zes keer achter elkaar ongeslagen en haalde vier overwinningen op rij. De prestaties zijn niet alleen verricht tegen ploegen die lager op de ranglijst staan. Van de zes ploegen die samen met ON in het linker rijtje staan heeft het team van Heerlijn dit seizoen al tegen vier gespeeld. Die confrontaties leverden één nederlaag, twee gelijke spelen en één overwinning op. In geen van de vier ontmoetingen was Oranje Nassau de mindere ploeg. Ook afgelopen zaterdag was het laaggeplaatste Leeuwarder Zwaluwen, vaak een pittige tegenstander, niet in staat Oranje Nassau van de zege af te houden. Ongetwijfeld was de snelle goal in de tweede helft, Quirijn Boelens kopte in de 46 e minuut de 2-0 binnen, een mooie opsteker voor de mannen van gelegenheidsaanvoerder Thomas Careman. Thomas is trouwens door zijn doelpunten van afgelopen zaterdag good old Jaap Jacobs voorbij gegaan op de lijst van de meeste doelpunten bij Oranje Nassau. Doordat die lijst eerder een keer is bijgewerkt, staat hij nu tweede achter Jan Peter Staal, een speler die zijn carrière op het trainingsveld ooit, in de jaren zeventig, bij mij begon. Maar  dat terzijde.

Als we de blik nu op komende zaterdag richten, lijkt het me duidelijk, dat Oranje Nassau ook zaterdag als favoriet van start gaat. Maar uiteraard kunnen we niet zo maar uitgaan van een overwinning. Afgelopen zaterdag dacht PKC ’83 na een half uur spelen door twee doelpunten van Rob Schokker op rozen te zitten. Maar een kwartier later stond het al weer gelijk en in de tweede helft kwam FVC aan de leiding en stond ze die niet meer af. Oranje Nassau moet de tegenstander zeker niet onderschatten. Blauw Wit ’34 en ONS Sneek hadden ook de nodige moeite met de nieuweling uit de Friese hoofdstad. Toch denk ik dat de drie punten ook zaterdag in Groningen kunnen blijven. Maar dan zal het team van Heerlijn, Pourier en Van der Suis wel vanaf het begin geconcentreerd moeten spelen.  En als iedreeen weer fit is binnen de selectie is de keuze voor Heerlijn en zijn staf reuze.

 De scheidsrechter voor zaterdagmiddag is Wieger Braaksma uit Borne, die gewoonlijk actief is als scheidsrechter in het district Oost actief. Zijn assistenten zijn de heren Hessel Soldaat en Dennis Bosgraaf. De wedstrijd op sportpark Coendersborg begint ook zaterdag om 15.00 uur.

In de strijd tussen Groningen en Friesland kwam er afgelopen zaterdag geen verandering. ON won van Leeuwarder Zwaluwen, FVC won van PKC ’83, en de wedstrijd vv Groningen-ONS Sneek eindigde in een gelijkspel. Groningen leidt daarom nog steeds, nu met dertien overwinningen tegen acht van Friesland. Komende zaterdag staan er maar liefst vijf onderlinge ontmoetingen op het programma. Alle kansen dus voor de Friezen om de achterstand in te lopen of kleiner te maken. Zaterdag rond vijf uur zullen we het resultaat weten.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.