Oranje Nassau morst weer onnodig punten in stadsderby

Gepubliceerd op
28 oktober 2023
Oranje Nassau moet toestaan dat het Winschoter WVV, dat wel de volle drie punten pakte in Hoogezandverder afstand neemt . Oranje Nassau speelde een slappe en tempoloze eerste helft op sportpark Corpus den Hoorn. Er werd teveel met de bal gelopen en bij de passing was het veelvuldig het gemotiveerde en fellere GRC dat de aanvallen van ON verstoorde. Als ON vooraf als favoriet bestempeld  wordt, schijnt dat een averechtse werking te hebben.

Door Bert Postma

Oranje Nassau mocht dan meer aan de bal zijn en het betere veldspel hebben, het was GRC dat niet eens geheel onterecht de leiding nam voor de pauze. In de tweede helft werd men pas wakker bij ON en besefte men dat er een tandje bij moest om resultaat tegen dit keihard werkende GRC te halen. Dat het slechts  bij een 1 - 1 eindstand bleef was eigen  schuld. Uit de vele kansen werd slechts 1 keer gescoord en men mocht niet mopperen dat GRC in de eerste minuut na de hervatting niet de 2 - 0 op het scorebord zette.

ON mocht aftrappen en kreeg in de 4e minuut de eerste mogelijkheid. ON  dicteerde het spel en liet de bal (te) veelvuldig rondgaan. Echter, net als in de eerdere stadsderby tegen GVAV op een lekkere, natte en gladde grasmat, bleek dit niet het juiste wapen tegen een ploeg die daar veelvuldig gebruik van maakt en de mouwen opstroopt. GRC kon dan ook naar hartenlust de opbouw van de gasten verstoren en zelf ook gevaarlijk counteren. Het duurde dan ook ondanks het overwicht, tot de 25e minuut voordat ON de eerste corner mocht nemen. En mocht ON een keer gevaarlijk worden in de 16 meter, dan stond uitblinker doelman Gerald van Nieff succes voor de Oranjehemden in de weg. Zo hield hij Ezra Schrijver in de 27e minuut van scoren af en de rebound van Bernard Suffner vloog ver over de lat. Drie minuten was er aan de andere kant wel succes. Keeper Erwin Heidekamp kon in eerste instantie nog wel redding brengen, maar tegen de rebound van Yannick van Duyn was hij kansloos. 1 - 0. In de 43e minuut was Rick Wiersma niet in staat om, alleen voor Van Nieff, ON op gelijke hoogte te schieten. Zodoende mochten de GRCers meer gaan genieten van de thee dan hun tegenstrevers.

Na de hervatting zagen we een pittiger ON, dat nog wel eerst even moest slikken bij een dot van een kans voor GRC. In de 48e minuut was Rémon Schutte dicht bij de gelijkmaker, maar zijn inzet ging net langs de voor hem verkeerde kant van de paal. Het werd hier en daar wat onvriendelijker en dat kostte GRC'er Niek Snippe de gele kaart. In de eerste helft was er al geel voor een ON'er. Scheidsrechter Theo Beijert uit Marum zou er nog meer uitdelen deze wedstrijd. Volgens kenners iets te veel van het goede, wat later in de wedstrijd ON'er Ard Veenhof op een tweede en dus rode kaart kwam te staan. Bij zijn eerste kaart kon je grote twijfels plaatsen. In de 52e minuut belandde een fraaie vrije trap van David Voigt op de lat en werd de rebound hopeloos naast geschoten. In de 54e minuut was er geel voor Tim Deelen van ON en twee minuten later voor GRCer Stijn Heinst. In de 57e minuut was er dan eindelijk succes voor ON. Uit een slimme, snel genomen corner was het Rémon Schutte die zeer fraai binnenkopte. Onhoudbaar voor Van Nieff. GRC was aangeslagen en rijp voor de slacht, maar de vele kansen die ON toen kreeg waren niet aan hen besteed. In de 79e minuut was Schutte heel dichtbij, maar kwam net te kort om de inzet van Rick Wiersma binnen te tikken. Gelukkig bleef de botsing met de paal zonder grote gevolgen voor Rémon. Beide trainers brachten nog verse krachten binnen de lijnen maar in stand kwam geen verandering meer. Wel moest Van Nieff nog eenmaal aan de bak op een kopbal van weer Rémon Schutte in de 95e minuut. Gezien de geweldige inzet van de thuisclub was deze remise niet eens onverdiend te noemen. De kans van Schutte werd niet meer gezien door Ard Veenhof die dus in de slotfase de douche mocht opzoeken door zijn tweede kaart. Het duel stond onder leiding van de heren Theo Beijert, Jerry Bremmer en Stef Verhagen. Volgende week zaterdag begint ON om drie uur op sportpark Coendersborg aan haar derde stadsderby tegen het PKC'83 van oud ONer en trainer  Bert Vos.