Oranje Nassau uiteindelijk toch de verdiende winnaar tegen Winsum.

Gepubliceerd op
18 november 2023

Halverwege de wedstrijd gaven weinig mensen nog iets van kans aan de tegenstander van vanmiddag vv Winsum. Op hun twitteraccount sprak men zelfs van een zielloos Winsum. Maar zo voegde men eraan toe “Na de rust nog 45 minuten om zich te herpakken.” En dat heeft de ploeg van Fred de Boer zeker gedaan. Een tactiek, die veranderde en twee nieuwe spelers gaven de Winsumers zeker meer kansen.  Het leek alsof er een herboren Winsum uit de kleedkamer kwam. En Oranje Nassau wist daar niet goed mee om te gaan. Uiteindelijk trokken de Oranjehemden aan het langste eind.

Door Siemon Aikema

In het begin ging Winsum ook goed van start. Al in de derde minuut stichtten ze het eerste gevaar. Een vrije bal van Tim Hof werd met moeite gered door Erwin Heidekamp, De rebound van Yumé Ramos ging voorlangs. Direct daarop een goede redding van de andere keeper Wouter Meijer op een schot van Peter van Son. Oranje Nassau wist zich onder de druk uit te voetballen. Youri Schuur scoorde de 1-0 in de dertiende minuut. Rick Wiersma zette voor, Jim de Leeuw schoot op doel en Youri schoot de bal er mooi in toen Meijer de bal niet helemaal kon stoppen. Daarna brak een periode aan, waarin Oranje Nassau heer en meester was en Winsum alle hoeken van het veld liet zien. Dat duurde tot aan de rust. Maar alleen Peter van Son wist te scoren uit een strafschop, nadat Rick Wiersma onderuit werd gehaald in het strafschopgebied. En ondanks kansen voor Peter van Son (minuut 26) een vrije trap van Rick Wiersma dat overging( minuut 29) en een vrije trap van Ard Veenhof dat op de lat uiteenspatte (minuut 32). Na 37 minuten wist Peter van Son weer achter de verdediging van Winsum te komen maar hij wist keeper Meijer niet opnieuw te verslaan. Vlak voor rust stichtte vrijetrapspecialist Tim Hof van de gasten weer voor gevaar, maar dat leverde uiteindelijk alleen  een corner op. Het laatste wapenfeit was weer voor de thuisclub. Een voorzet van Peter van Son werd ingeschoten door Rémon Schutte die strandde op de keeper.

Na rust bracht trainer Fred de Boer direct twee nieuwe spelers: de jongelingen Stein Timmer en Sam Kamphuis bleven achter in de kleedkamer. Hun vervangers waren Jered Faleye en Joshua van Dijk. Ook paste de trainer de tactiek aan. Vader Boelens en zoon Quirijn hadden het al snel gezien: Winsum ging druk zetten en veel hoger spelen. En ze zagen ook dat ON daar de nodige moeite mee had. Toen invaller Jered Faleye na slecht uitverdedigen in de 51 e minuut de 2-1 maakte werd het voor Oranje Nassau nog hectischer. Rick Wiersma kreeg nog wel twee kansen, maar beide schoten gingen over.  Een paar minuten later viel ook nog de 2-2. Een vrije trap van (wie anders) Tim Hof werd binnengelopen door Thijs Gerlofs. Daarna volgde een periode waarbij Oranje Nassau zich niet onder de druk kon uitspelen. Na afloop zei trainer Erwin Heerlijn dat de afspraken ineens niet mee werden nagekomen. Hij had de ploeg in de rust nog gewaarschuwd, dat Winsum opportunistischer zou gaan spelen, maar dat ON gewoon moest blijven voetballen. Maar het team van Heerlijn kon zich moeilijk onder die druk uitspelen. Toch toonde Oranje Nassau veerkracht. En dat na een periode waarin Winsum eerder 2-3 zou scoren dan Oranje Nassau de 3-2. Na 68 minuten wisselde Erwin Heerlijn voor eerste keer. Tyson Dos Santos en Ezra Schrijver kwamen erin voor Youri Schuur en Rémon Schutte. Winsum, dat gevaarlijke bleef, wisselde ook. Stan Verhoeven werd vervangen door Raul Bello. Een goede kans aan de kant van Winsum werd ten koste van een corner gered door Erwin Heidekamp. Twee corners stichtten wel veel gevaar voor het doel van Heidekamp maar leverden uiteindelijk niets op. Oranje Nassau wist weer aan voetballen toe te komen. Het was Rick Wiersma, die met een strak schot vanaf de rand van de zestien raak schoot in de 77e minuut. David Voigt en Daan Smit kwamen er direct na dat doelpunt nog in voor Peter van Son en Jim de Leeuw. In de 90e minuut maakte Ezra Schrijver aan alle onzekerheid een eind door een voorzet van Tim Deelen binnen te koppen. Rick Wiersma maakte nog plaats voor Thomas Careman, die daarmee zijn rentree maakte na enkele weken blessureleed. Even later maakte scheidsrechter Robert de Wit, die geassisteerd werd door de heren Marvin Brink en Martijn Brondijk een einde aan deze enerverende wedstrijd. Geel was er nog voor Ard Veenhof van Oranje Nassau wegens tijdrekken en voor Jered Faleye en Raul Bello voor stevige overtredingen.

Na afloop vond Erwin Heerlijn het een absoluut verdiende overwinning. “Maar”, zo zei hij, “we hebben het ons zelf wel moeilijk gemaakt.” Ondanks dat ON het moeilijk had maakten ze volgens de trainer toch nog een prachtige goal.  Na die goal wisselde hij nog verdedigend. ”De 4-2 van Ezra is ook mooi zeker voor hem. Voor ons in het nu weer aanhaken. Mentaal doet dit ook wat met de ploeg” En over de bekerwedstijd tegen WVV zei de trainer tenslotte dat hij ook veel zin heeft in die bekerontmoeting.

Dinsdagavond 20.00 uur is de bekerkraker tegen WVV. Zaterdag wacht een andere kanshebber voor de titel DZOH. Deze thuiswedstrijd begint zaterdag ook weer om 15.00 uur.