Oranje Nassau uitgebekerd.

Gepubliceerd op
25 februari 2024

Oranje Nassau is er niet in geslaagd de kwartfinale van de districtsbeker te bereiken. De wedstrijd in Emmen tegen DZOH werd verloren met 2-1.   Er was volop (pers)belangstelling voor deze bekerwedstrijd tussen de koplopers van de 1e klasse J: RTV Drenthe en Dagblad vh Noorden waren vertegenwoordigd en ook de trainer van PKC, Bert Vos, werd gespot. (PKC speelde later op de dag tegen Germanicus, verlies na strafschoppen).

Door Gerrit Raaben

Twee verschillende helften.

In de eerste helft was DZOH de bovenliggende partij. In gedrevenheid en in doelkansen. Vooral over hun linkerkant werd de ene na de andere aanval opgezet. Als rechtsachter had `de Sjakie` in de thuiswedstrijd van Oranje Nassau tegen DZOH, Daan Smit, zijn handen vol. Joar Terpstra (de vaste doelman in bekerwedstrijden) moest een aantal keren flink aan de bak en dat deed hij (als altijd) bekwaam. In zijn fraaiste redding werkte hij een kopbal van dichtbij via de paal uit zijn doelgebied. Het spel van Oranje Nassau viel op door veelvuldig slordig balverlies. De zorgvuldige passing van Felipe Marcal Pinheiro werd node gemist. Wat het ritme van Oranje Nassau ook niet ten goede kwam was het uitvallen van Ruendel Martina na een forse / ongelukkige tackle op zijn enkel. Peter van Son (koud terug van wintersport) was zijn vervanger. In de loop van de eerste helft kwam Oranje Nassau beter in het spel en kreeg het voetballend, via Ard Veenhof en Jim de Leeuw, meer greep op de wedstrijd. Dat leidde halverwege de eerste helft ook tot een kans via Rick Wiersma. In zijn kenmerkende stijl dribbelde hij op snelheid de 16-meter in waar hij fors onderuit werd gelopen. Penalty!... leek het. Maar de scheidsrechter wuifde dat beslist weg. Oranje Nassau slaagde er niet in om meer kansen uit te spelen. Het bleef bij afstandschoten van Ard Veenhof (over) en Fred Specken (hoog over).  In de 33e minuut kwam DZOH op voorsprong via een geweldige uithaal vanaf een metertje of 25 van Aaron Timmerman. De bal zoefde onhoudbaar voor Joar Terpstra in de linkerbovenhoek, 1-0.

In de tweede helft evenaarde Oranje Nassau de gedrevenheid van DZOH. Dat leidde tot een ander wedstrijdbeeld. Er was meer beweging tussen de linies en de passing was zorgvuldiger. In de eerste aanval na rust werd Peter van Son vrijgespeeld op de rand van 16-meter. Zijn harde schot spatte uiteen op de vuisten van de (18-jarige!) doelman van DZOH. Om de druk er op te houden werd gewisseld; Rick Wiermsma (licht aangeslagen) en Fred Specken werden vervangen door David Voigt en Quirijn Boelens. Oranje Nassau bleef aandringen, DZOH beperkte zich tot compact verdedigen. Halverwege de 2e helft waren er kansen voor Youri Schuur (kopbal naast)  en voor Ezra Schrijver (schuiver voorlangs). In de 72e minuut viel de verdiende gelijkmaker. De hardwerkende Ezra Schrijver nam in de 16-meter een voorzet knap aan en schoot uit de draai binnen, 1-1. In het beeld van de wedstrijd op dat moment leek Oranja Nassau te kunnen doordrukken. Maar in de eerste de beste tegenaanval werd de gevaarlijke Joel Zweering vrijgespeeld die alleen voor Joar Terpstra beheerst binnenschoot, 2-1. Een geweldig domper voor Oranje Nassau en een geweldige opsteker voor DZOH. De slotfase van de wedstrijd werd gekenmerkt door een aandringend ON (Remon Schutte werd als extra spits ingebracht) en een counterend DZOH. Er was nog een moment met Jim de Leeuw die de 16-meter van DZOH binnen  slalomde en struikelend op de been bleef, maar de bal niet meer kon controleren. Als hij zich had laten vallen….. In uitvallen was DZOH nog gevaarlijk en als het zorgvuldiger was geweest hadden ze de wedstijd eerder op slot kunnen zetten.

In de fraaie businessruimte van DZOH werd nog nabeschouwd op deze bekerwedstrijd en tegelijk ook vooruitgekeken naar de volgende competitiewedstrijd tussen beide teams (op 20 april). De Drentse pers was tevreden. Oranje Nassau is weliswaar uitgebekerd, maar is in de reguliere competitie nog vol in de race!  De eerstvolgende wedstrijd van Oranje Nassau is op 2 maart tegen vv Hoogezand, aanvang 15.00 uur (of iets later, volg de aankondiging!)