Toen ik zondagmorgen mijn verslag wilde gaan schrijven, bekeek ik eerst nog even de uitslagen  in de vrouwen topklasse.  Ik heb het schrijven nog een uurtje uitgesteld. Verliezen thuis van een mede kampioen kandidaat kan, maar van een hekkensluiter.....Het begon weer te borrelen in m'n lijf. Toen ik zaterdagochtend vroeg bij mijn kleinzoon stond te kijken (JO10-2 Gorecht) en daar een goedwillende teamleider met allerlei papieren zag staan wapperen bij elke doorwissel kreeg ik het Spaans benauwd. Hij kreeg het voor elkaar om bijna vijf minuten tegen een niet luisterend kind aan te lullen. Vervolgens rent het kind het veldje op en ziet maar twee dingen. De bal en het net waar die knikker in moet. Wat zal er op die mooie gekleurde uitdraaien gestaan hebben. Ze verloren met 2 - 8 of zo. Het kind zag het beter. Snel het doel van de gewaardeerde tegenstander opzoeken en de bal in het net rammen. KLAAR. U begrijpt dat ik meer een liefhebber ben van het Engelse dan van het Spaanse of Italiaanse voetbal.  Het ontbrak lijstaanvoerder ON zaterdagmiddag aan de gedachte van het kind. Hoogezand had beter geluisterd naar de simpele gedachte van deze kleuter. Als je in drie of vier balcontacten de  overkant kunt bereiken, moet je er geen 30 of 40 over doen. Oranje Nassau bleef breien en combineren, maar liet meer steken vallen dan dat er gescoord werd. Hoogezand prikte twee keer raak en dat was voldoende om het trotse ON op de slachtbank te leggen. Een gemiste kans om drie punten uit te lopen op DZOH.

door Bert Postma

Na de bekeruitschakeling vorige week in Emmen, gingen we er even allemaal recht voor zitten. Het onderaan staande Hoogezand zou het slachtoffer moeten worden van het tot in de tenen gemotiveerde ON. Trainer Jan Kloetstra zei het simpel vooraf. We kletsen erop en zien wel wat het wordt. We leggen letterlijk en figuurlijk veel gewicht in de schaal. En inderdaad, op de bascule zal het gewicht van de ON selectie ongeveer de helft zijn dan dat van haar opponent.
Hoogezand trapte af en kreeg direct in de eerste tien minuten een paar corners en liet zien zich niet zomaar op de rug te laten leggen. ON stelde daar in de 13e minuut een vrije trap tegenover. De trap van Ard Veenhof werd simpel gepakt door de verder uitstekend keepende Teun Hoekstra. In de 22e minuut de eerste echt fraaie aanval van de gastheren. De bal werd hoog over geschoten door Peter van Son. Twee minuten later lag de bal wel in het netje bij ON doelman Erwin Heidekamp.  Joran van  Zwol was namens Hoogezand de gelukkige die het geknoei in de ON defensie af mocht straffen. 0 - 1. Bijna in dezelfde minuut was er het antwoord van de thuisclub. Een fraaie voorzet van Youri Schuur werd goed ingekopt door Ezra Schrijver. Het werd een prooi voor eerder genoemde Hoekstra, die zich zou ontpoppen tot man of te match. In de 35e minuut leek ON langszij te komen, maar weer was de doelman van Hoogezand de baas. Een minuut later weer bijna succes aan de overkant, maar de bal vloog in het zijnet. De rust leek met een achterstand voor ON aan te breken, maar in de 42e minuut mikte Rick Wiersma de bal voor het doel, waar Ezra Schrijver met een simpele voetbeweging doelman Hoekstra op het verkeerde been zette 1 - 1. Grote opluchting aan ON zijde. Het varkentje zou in de tweede helft wel gewassen worden.

Toen in de 48e minuut Hoogezand aanvoerder Justin Slor na een ongelukkige botsing zwaar aangeslagen, met de armen op de grond lag te slaan (de wormen kropen bijna door het kunstgras omhoog) leek 112 gebeld te moeten worden. Wonderbaarlijk dat juist hij twee minuten later na een vlijmscherpe counter de 1 - 2 binnenschoot. Bij ON dacht men dat de rust iets langer duurde dan de door scheidsrechter Robert de Wit aangegeven tijd. Hoogezand sloot de gelederen en was vanzins om deze verrassende voorsprong met hand en tand te verdedigen. Het kostte in de 65e minuut Toufik Faraouni geel. De verkregen vrije trap werd door Hoekstra behandeld als zijnde een terugspeelbal. ON moest alles uit de kast halen en ruimte geven. Dat kostte bijna af en toe nog een tegentreffer. Ik zal U niet vermoeien met nog allerlei wissels die beide trainers toepasten om het tij te keren of juist wat tijd te winnen. Ik heb het optreden van zanger Klaus na afloop niet meer kunnen beluisteren, maar ik kan me voorstellen dat hij zijn nummers iets aangepast heeft. Het positieve van deze zaterdagmiddag, Mannen 1 staat nog steeds aan kop, maar concurent HZVV heeft een verliespunt minder. Daar kan a.s. zaterdag als dit in Hoogeveen de tegenstander is, wat aan gedaan  worden.