Zaterdag topper op Coendersborg.

Gepubliceerd op
15 november 2023

Zaterdag speelt de nummer 4 van de ranglijst Oranje Nassau tegen de nummer 5 Winsum. Hoewel dit in principe een topper is zijn wedstrijden tussen deze twee clubs niet altijd de mooiste. De speelstijlen zijn vaak heel verschillend en Oranje Nassau heeft vaak moeite met de strijdwijze van het keurkorps van Fred de Boer. Daarom is het ook niet verwonderlijk, dat het al weer een tijd geleden is dat de oranjehemden thuis van Winsum wonnen. De laatste keer was op 30 maart 2019, toen Oranje Nassau ruimschoots won van hun tegenstander van vanmiddag. Een herhaling van dat resultaat lijkt mij wel fijn, maar ik heb het niet voor het zeggen.

Door Siemon Aikema

Winsum is dus een moeilijke tegenstander voor de thuisclub. De Noord-Groningers willen zichzelf nog wel eens in de underdogpositie zetten. Zo noemde trainer Fred de Boer onlangs zijn club nog een dorpsclub met een smalle selectie. Trainer Erwin Heerlijn trok, hij noemde het zelf een beetje gek misschien, de vergelijking met het nationale elftal van Kroatië: ”Heel veel goede voetballers die altijd ver komen maar nooit als favoriet worden gezien.” Ik moet zeggen dat ik in mijn voorbeschouwing op het seizoen Winsum ook niet zag als favoriet. Toch begon de club goed aan het seizoen met drie bekeroverwinningen waarin ze maar liefst negentien keer scoorden. In de competitie werden in vier wedstrijden negen punten gehaald. Maar na de bekeroverwinning op Groen Geel (2-3) ging het met een gelijkspel tegen PKC en een nederlaag tegen DZOH even wat minder. Toch staat Winsum op een mooie vijfde plek, met slechts één puntje minder dan Oranje Nassau. De selectie raakte dit seizoen enkele geroutineerde spelers kwijt, maar er is voldoende talent binnen de club om dat op te vangen. Met onder andere een betrouwbare keeper Meijer, de talenten Mulder en de zeer ervaren spits Ramos heeft de selectie nog steeds veel potentie. En dat ondanks dat een viertal routiniers er niet meer bij is. De routine komt nu van de dertigers  Hans Zwakenberg en de eerder genoemde Yumé Ramos, maar ook van spelers van achter in de twintig, waaronder Thijs Gerlofs, die een twee seizoenen geleden nog voor Oranje Nassau speelde.

Al met al is Winsum een tegenstander die we niet moeten onderschatten. Tegen DZOH ging er van alles mis, maar ondanks de 0-4 nederlaag hebben onze gasten ook genoeg kansen gehad om terug te komen in de wedstrijd. Maar afgelopen zaterdag lukte dat niet, wellicht mede doordat DZOH al snel op voorsprong kwam en bij rust met 3-0 voorstond. Voor Winsum geldt, dat ze zich moeten herstellen van de misser tegen DZOH om in de top van 1J te blijven meedoen, maar hetzelfde geldt natuurlijk ook voor Oranje Nassau. Er staan dus wel wat belangen op het spel.

Over de statistieken heb ik al iets gezegd. Maar voor de volledigheid, beide ploegen speelden vijf keer tegen elkaar. Winsum won twee keer, Oranje Nassau één keer en de andere twee wedstrijden speelden de ploegen gelijk.

Oranje Nassau was afgelopen zaterdag vrij. Er was dus extra tijd om te herstellen van blessures en kleine of grotere pijntjes. Ik heb de hoop, dat een deel van de selectie fitter is dan anderhalve week geleden, toen Oranje Nassau PKC moest bestrijden. Spits Thomas Careman was er al een paar wedstrijden niet bij, maar als we hem mogen geloven zal hij zaterdag zijn rentree kunnen maken. In ieder geval keert Ard Veenhof wel terug in de wedstrijdselectie na zijn schorsing.

Oranje Nassau staat nu op een keurige vierde plek, toch zal de staf niet helemaal tevreden zijn over de resultaten. De nederlaag tegen PKC en het gelijkspel tegen GRC waren vooraf waarschijnlijk niet ingecalculeerd. Trainer Heerlijn zegt dat hij na twee wedstrijden waarin zijn team wat mindere resultaten heeft gehaald er wel weer gretig op is om een goed resultaat te halen. Tegen GRC bracht de wedstijd de ploeg nog wel wat kansen, maar tegen PKC vond Erwin dat te weinig. ON liet wel goed positiespel zien, maar het laatste stukje lukte niet. Dat deed PKC volgens de trainer trouwens heel goed. Erwin kijkt er weer naar uit om te voetballen. En zo besluit hij: “Op jacht naar drie punten.”

De wedstrijd Oranje Nassau- Winsum begint zaterdag op de gebruikelijke tijd 15.00 uur op sportpark Coendersborg. De leiding van de wedstrijd is in handen van scheidsrechter Robert de Wit en zijn assistenten Marvin Brink en Jos Klinkhamer.

In de strijd tussen de ploegen uit Groningen en Drenthe stond het twee week geleden 8-5 in het voordeel van Groningen. Twee speelronden verder is dat veranderd. Drenthe wist vijf keer te winnen van een Groningse opponent en Groningen slechts één keer. De credits gaan naar DZOH dat twee keer een Groninger ploeg versloeg en trouwens helemaal goed bezig is. De nieuwe stand is nu 10-9 in het voordeel van Drenthe. Komend weekend kan er één punt verdiend worden door VKW of GRC.

Volgende week speelt Oranje Nassau voor de beker tegen WVV. Die wedstrijd stond gepland voor woensdag 22 november, maar is vervroegd naar dinsdag 21 november, aanvang 20.00 uur.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2024 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.